• 瀏覽: 14,745
  • 回覆: 33
  • 追帖: 1
請問而家仲有冇唔接受邊間香港銀行的$500 換台幣嗎?如有,係邊間香港銀行呢?

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 maybelove 於 2016-8-4 11:12 PM 發表

請問而家仲有冇唔接受邊間香港銀行的$500 換台幣嗎?如有,係邊間香港銀行呢?
點解要換台幣 ?
去到台灣至換咪仲好 ...

+++ 以上言論, 純屬個人意見,「不喜勿插」!
+++ 對於「吹毛求疵、不友善」之發言, 一律不會作出回應 !

回覆 引用 TOP

台灣機場大把地方兌換喎!

命裡有時終需有,
命裡無時莫強求。

回覆 引用 TOP

次次都係落地先換,但早兩年去,機場有兩間貼告示 "不接受香港 XX 銀行的$500紙幣" ,唔知而家仲有冇呢個問題…

回覆 引用 TOP

驚帶到去冇得換就麻煩了…

回覆 引用 TOP

桃園機場
最近有無人在此用銀聯ATM提台幣

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 maybelove 於 2016-8-4 11:32 PM 發表

用提款咭去到先㩒,不過記得開通左海外提款功能先,我次次去到台北先㩒,有銀聯logo就得啦!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 由美女 於 2016-8-5 02:21 AM 發表

用提款咭去到先㩒,不過記得開通左海外提款功能先,我次次去到台北先㩒,有銀聯logo就得啦!
都係喎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 maybelove 於 2016-8-5 07:32 AM 發表

都係喎
計埋提款手續費,個 rate 都比用現金換更靚仔

命裡有時終需有,
命裡無時莫強求。

回覆 引用 TOP

樓主記錯晒

我估你講呢樣

http://www.am730.com.hk/article-202669

準備去台灣的市民注意!在台北桃園機場「最就腳」兌換新台幣的台灣銀行,已於本月1日開始收取「舊版港幣處理費」,以2010年前發行的20元、50元、100元、500元及1,000元港鈔(不包括2010年發行的新版港鈔)兌換新台幣,每張需支付50元新台幣(約12.8港元)費用。

台灣觀光協會香港辦事處的「台灣觀光信息—港澳快線」Facebook專頁昨提醒,台銀已於本月1日開始,在買入2010年前發行的舊版20元至1,000元港幣時,每張收取50元新台幣的「舊版處理費」。台銀的通告指出,舊版鈔票「非屬國際流通」,「因港幣鈔券於2010改(新)版發行,兌入港幣舊版鈔券,須開始加收處理費用。」

仍大量流通 網民訝異
有本港網民大為驚訝,稱目前仍有大量2010年前發行的港幣在香港市面流通,收費是「沒可能的事」。台灣觀光信息—港澳快線則回覆:「在桃園跟高雄機場另有兆豐銀行,目前不需要收手續費。」
不過,在台中機場僅有台銀可兌換外幣,台南機場則只有櫃員機。此外,市民欲以外幣在台銀兌換新台幣亦需注意,2003年前發行的美元及2004年前發行的日圓,亦會收取「舊版處理費」,詳情參閱台銀通告:www.bot.com.tw/services/documents/finkbcharge.pdf

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 maybelove 於 2016-8-4 11:31 PM 發表

次次都係落地先換,但早兩年去,機場有兩間貼告示 "不接受香港
XX 銀行的$500紙幣" ,唔知而家仲有冇呢個問題…
樓主可能誤會左
以前中國銀行未係發鈔銀行
台灣既銀行唔熟識
以為係假鈔
所以有銀行曾拒絕接受中銀的鈔票
呢件事應該已經過去啦 !

假如擔心的話
可以帶匯豐或渣打既鈔票
過黎台灣囉 ...

+++ 對於「吹毛求疵、不友善」之發言, 一律不會作出回應 !

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 maybelove 於 2016-8-4 11:32 PM 發表

樓主過慮啦 !

講開又講
近期港幣換台幣既兌換率差左
1 港幣只換到 4 台幣左右咋 ...

回覆 引用 TOP

唔好係香港機場兌換,rate太低。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mwpang0906 於 2016-8-5 10:51 AM 發表

唔好係香港機場兌換,rate太低。
求 rate 就唔係唱錢, 係襟 銀聯

回覆 引用 TOP

我星期一反黎,機場對梗3.9咋,尋日又低左

回覆 引用 TOP

主題標籤 #香港
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]