• 瀏覽: 3,708
  • 回覆: 10
我下星期見工,份工有項工作內容是Data maintenance in SAP & POS

上網查過都不太明白 SAP & POS是甚麼

有冇師兄可以簡單講解一下

熱賣及精選
引用:
原帖由 yyb1115 於 2016-8-18 04:16 PM 發表

我下星期見工,份工有項工作內容是Data maintenance in SAP & POS

上網查過都不太明白 SAP & POS是甚麼

有冇師兄可以簡單講解一下
師兄以前用過SAP未? 聽過SAP呢間公司未? 聽過Oracle未?
SAP 係好出名既商業軟件, 而SAP & POS係關於零售.
Good luck

引用:
原帖由 jonny0329 於 2016-8-18 04:26 PM 發表

師兄以前用過SAP未? 聽過SAP呢間公司未? 聽過Oracle未?
SAP 係好出名既商業軟件, 而SAP & POS係關於零售.
Good luck
我其實係fresh grad ,文科未用過SAP
我上網查過下SAP & POS,都大概知關於零售

我in clerk
如果學會唔會好難?我剛畢業冇經驗,好驚

引用:
原帖由 yyb1115 於 2016-8-18 04:48 PM 發表

我in clerk
如果只係data maintenance in SAP, 好容易, 但要學SAP Logic同知道咩時候用咩transaction code就難, 要花時間去浸

sap 係一個好大嘅erp

pos 係point of sales =複雜的收銀機

其實係data entry.唔識唔緊要。上網search下ERP system係咩,即係全公司聯繫嘅data system, 由product purchase, production, wholesale, retail,至account,HR,Marketing都share database用嘅system,甚至每間公司嘅setting or design都會唔同,而POS就好common,係零售用收銀系統,最好上網搵定資料,望下百佳惠康,bossinx, 餐廰全部都用緊,有D連茶餐廳都用。
樓主最緊要話俾佢知,你細心,中英文輸入夠快夠準,唔識但會盡快學佢公司嘅system,
Good Luck!

放心,fg預你唔識再教

引用:
原帖由 yyb1115 於 2016-8-18 04:48 PM 發表

我in clerk
Fresh grad in clerk?
I am afraid u will be regret (if the post title is not understated)

大學定中學?

引用:
原帖由 cookguide 於 2016-8-20 04:35 PM 發表

大學定中學?
大學

禾公司開頭用ERP,後轉SAP,係幾好用,不過有時好乸煩

禾就是喜歡這樣                                                    借問聲睇咩
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]