• 瀏覽: 6,346
  • 回覆: 36
  • 追帖: 1
一筒或一餅的普洱茶餅、磚、沱/緊壓茶,各位係如何存放嘅呢?

我⋯⋯
我的⋯存放/儲存方案係入卡通箱,束之高閣!!!
如圖》》》》

2000年 易昌號小餅@100g
2008年 土林喬木磚茶@250g
……
.…..

斗 茶 味 兮 輕 醍 醐    斗 茶 香 兮 薄 蘭 芷                   宋。范 仲 淹
引用:
原帖由 R.Man 於 2016-8-26 12:19 AM 發表

一筒或一餅的普洱茶餅、磚、沱/緊壓茶,各位係如何存放嘅呢?

我⋯⋯
我的⋯存放/儲存方案係入卡通箱,束之高閣!!!
如圖》》》》

2000年 易昌號小餅@100g
……
...
易昌號小餅@100g
紀錄:
三角嘜 96極品 雲南磚茶
仟禧年 易昌號小餅@100gX10
2005年 下關特沱@100gX5
下關T8613@貳筒
2006年 興海茶業公斤裝青磚
2007年 福今青餅 n 布朗青磚
2008年 大益女兒貢餅@250X5
2016年 易武刮風寨古樹青餅@200X5

斗 茶 味 兮 輕 醍 醐    斗 茶 香 兮 薄 蘭 芷                   宋。范 仲 淹
引用:
原帖由 R.Man 於 2016-8-26 00:40 發表

易昌號小餅@100g
紀錄:

仟禧年   易昌號小餅@100gX10
2005年 下關特沱@100gX5
              下關T8613@貳筒
2006年 興海茶業公斤裝青磚
2007年 福今青餅 n 布 ...
無位喇, 幫利擺d, 我要三角嘜   96極品 雲南磚茶

回覆 引用 TOP

師兄真是幫忙存放?
三角嘜   96極品 雲南磚茶
得嗰十零塊茶磚咋!!!😅

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 R.Man 於 2016-8-26 01:27 發表

師兄真是幫忙存放?
講吓啫, 我無適當嘅設傋.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 R.Man 於 2016-8-26 01:27 AM 發表

師兄真是幫忙存放?
我有適當既茶具幫你分享左d茶

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 火山老茶人 於 2016-8-26 01:46 AM 發表

我有適當既茶具幫你分享左d茶
Okay

回覆 引用 TOP

哩啲應識只係文兄小部份收藏

[img][/img]

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 marcohi 於 2016-8-26 04:06 PM 發表

你壞,掀開人地底牌,呵呵

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 marcohi 於 2016-8-26 04:06 PM 發表

係既!其它的開咗來慢慢泡飲享用。早前拆解了二餅99下關鐵,想它轉變得快dd
希望下年年頭有靚茶一杯在手。

[ 本帖最後由 R.Man 於 2016-8-26 05:40 PM 使用http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

附件

mobile_5887695_edited.jpg(51.18 KB)

2016-8-26 05:40 PM

引用:
原帖由 Tih 於 2016-8-26 05:01 PM 發表

你壞,掀開人地底牌,呵呵
哈哈,無嘢!
我自己毒自己飲茶啫!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 R.Man 於 2016-8-26 05:39 PM 發表

係既!其它的開咗來慢慢泡飲享用。早前拆解了二餅99下關鐵,想它轉變得快dd
希望下年年頭有靚茶一杯在手。
我都剛拆了一餅醒下去。手上還有兩筒慢慢飲!!

回覆 引用 TOP

今天試了一餅7582,大喜。好啱自己口味略帶梅子香味,葉底油亮變紅,飲后茶感停留口腔良久,馬上訂下兩筒束之高閣,五年后更皆。

附件

20160828_175222.jpg(112.58 KB)

2016-8-28 10:04 PM

20160828_162243.jpg(71.67 KB)

20160828_162303.jpg(69.46 KB)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小玩吧 於 2016-8-28 10:04 PM 發表

今天試了一餅7582,大喜。好啱自己口味略帶梅子香味,葉底油亮變紅,飲后茶感停留口腔良久,馬上訂下兩筒束之高閣,五年后更皆。
玩兄,咁輕手?遇到啱口味大喜的餅茶,重手D入六筒仲正!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 R.Man 於 2016-8-30 01:36 PM 發表

玩兄,咁輕手?遇到啱口味大喜的餅茶,重手D入六筒仲正!
冇錯,六筒就六筒。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]