• 瀏覽: 4,081
  • 回覆: 35
剛泡03年7542茶葉稍少,湯.味不算濃只飲三泡冇苦味。但飲完茶感停留口感長,回甘足。算可以,可能大乾所以葉底才少少紅。

附件

20160827_194110.jpg(69.84 KB)

2016-8-27 09:22 PM

20160827_193723.jpg(107.08 KB)

2016-8-27 09:22 PM

回覆 引用 TOP

d 磚家吹佢有陳香味. 這茶入過倉會好飲 d.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 max3350 於 2016-8-27 09:35 PM 發表

d 磚家吹佢有陳香味. 這茶入過倉會好飲 d.
十鬆D年生茶出陳香

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 混元一子 於 2016-8-27 10:18 PM 發表

十鬆D年生茶出陳香
是香味, 唔係陳味

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 max3350 於 2016-8-27 10:23 PM 發表

是香味, 唔係陳味
係的,十年多少少的茶跟陳香碰不上邊。  
本想跟貼搞錯了發貼真唔好意思

回覆 引用 TOP

這茶我都有。而且是干倉。有飲過但是太青。之前亦去過劉伯試過這茶。本人感覺有潛力,但太年輕。要有陳味,放多十年。

簡單些說有苦味但回甘,而且耐泡。水尾甜水

回覆 引用 TOP

在樂富買過餅 03 輕倉. 飲晒都無乜印象, 唔識貨.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小玩吧 於 2016-8-27 09:22 PM 發表

剛泡03年7542茶葉稍少,湯.味不算濃只飲三泡冇苦味。但飲完茶感停留口感長,回甘足。算可以,可能大乾所以葉底才少少紅。
邊餅嘢?有餅面餅背圖好啲,哈哈哈!

斗 茶 味 兮 輕 醍 醐    斗 茶 香 兮 薄 蘭 芷                   宋。范 仲 淹

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 R.Man 於 2016-8-27 11:49 PM 發表

邊餅嘢?有餅面餅背圖好啲,哈哈哈!
文師兄,我講的係這餅,望指教。

附件

20160828_132808.jpg(143.98 KB)

2016-8-28 01:31 PM

20160828_131906.jpg(492.4 KB)

20160828_131900.jpg(379.09 KB)

20160828_131834.jpg(235.84 KB)

回覆 引用 TOP

如果呢餅係〇三年嘅,但應該唔會是認真配方。

帖子(#7 )WRX20K師兄嘅圖片先係認真配方!

斗 茶 味 兮 輕 醍 醐    斗 茶 香 兮 薄 蘭 芷                   宋。范 仲 淹

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小玩吧 於 2016-8-28 01:31 PM 發表

睇呢餅7542餅面,麵茶灑滿了金毫芽尖,很靚,比認真配方7542仲靚。

樓主小玩吧師兄,對不起呀,遲咗回應師兄添
趁著今日八號風海馬襲港,看返此帖子!

附件

mobile_1.jpg(209.36 KB)

2016-10-21 10:50 AM

mobile_2.jpg(255.6 KB)

餅底窩邊有一張細細嘅票仔

mobile_3.jpg(115.92 KB)

回覆 引用 TOP

又再 post 我果餅. 2009 年影嘅相. 一早飲哂喇.

附件

IMG_0063a.JPG(535.68 KB)

2016-10-23 02:44 PM

IMG_0065a.JPG(543.42 KB)

IMG_0064a.JPG(387.32 KB)

20160828_00b62469736822d636832ahlKELSIZfF.jpg(57.62 KB)

IMG_0066a.JPG(537.39 KB)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小玩吧 於 2016-8-28 01:31 PM 發表

感覺上 pat pat 唔似勐海.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 max3350 於 2016-10-24 05:32 PM 發表

感覺上 pat pat 唔似勐海.
是否省公司的訂單?

回覆 引用 TOP

[quote]原帖由 WRX20K 於 2016-10-23 02:44 PM 發表

又再 post 我果餅. 2009 年影嘅相. 一早飲哂喇. [/

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]