• 瀏覽: 92,784
  • 回覆: 348
  • 追帖: 19
本人爸爸,70歲,8月尾照CT時發現胰臟有個影,醫生話CA19.9係2百幾,所以估計係胰臟癌的機會好大,之後找了胰臟專科醫生,建議照PET SCAN碓認可否做手術切徐,PET SCAN結果係8成機會可以做,2成機會唔可以,因為見到個腫瘤與一條血管並排,但唔知係癡住血管定只係並排,所以要開刀才可以確實是否可以切除,咁既然醫生話有8成機會,我地當然接受開刀建議。
但結果開刀後發現因為個腫瘤癡住幾條主要血管及腸既"念"膜,所以唔可以做手術!
醫生建議先做電療+化療,等個腫瘤縮細,就有機會做手術,據腫瘤科醫生的經驗及數據所得,有8成既病人做完電同化後腫瘤會縮細,而在8成人中可以做到手術既只有5成,即整體有4成可以做手術。

想問各位,其實由我阿爸確診後,我有search很多有關胰臟癌的資料,但發覺大部分的資料都是不樂觀,似乎呢個癌真係好惡攪?

有冇人可以分享下?

熱賣及精選
引用:
原帖由 fb8825199 於 2016-9-27 03:02 PM 發表

本人爸爸,70歲,8月尾照CT時發現胰臟有個影,醫生話CA19.9係2百幾,所以估計係胰臟癌的機會好大,之後找了胰臟專科醫生,建議照PET SCAN碓認可否做手術切徐,PET SCAN結果係8成機會可以做,2成機會唔可以,因為見到個腫瘤 ...
胰臟癌係癌中之王,希望樓主阿爸冇事,加油

我知道,而家見步行步,希望可以延長幾耐得幾耐!

我知道有會員pm左我,但我是新手,冇權限,覆l唔到pm,你可唔可以再pm我你既contact?

引用:
原帖由 袁翠玲 於 2016-9-27 03:53 PM 發表

胰臟癌係癌中之王,希望樓主阿爸冇事,加油
我見你有pm我,但因為我係新手,覆俉到你pm.你介唔介意pm你contact俾我,再詳談?

樓主保重,我爸都是"惡"病走的,佢係膽管癌,一樣死亡率極高既癌,
我想同你分享小小...
70歲係今時今日,唔算話真係好大年紀,如果爸爸有心打呢場扙,好值得考慮醫生建議,點都好呢D惡病,自己要有準備,同其他家人...做定心理建設
因為...有時...醫學統計真係係好準確..係準到得人驚...
樓主多D陪爸爸,珍惜相處時光

引用:
原帖由 KEVIN1985 於 2016-9-28 11:19 AM 發表

樓主保重,我爸都是"惡"病走的,佢係膽管癌,一樣死亡率極高既癌,
我想同你分享小小...
70歲係今時今日,唔算話真係好大年紀,如果爸爸有心打呢場扙,好值得考慮醫生建議,點都好呢D惡病,自己要有準備,同其他家 ...
係,醫生講既存活率數據……唔樂觀……但我們都決定照做電療加化療,預計下星期頭開始!

引用:
原帖由 fb8825199 於 2016-9-28 11:52 AM 發表

係,醫生講既存活率數據……唔樂觀……但我們都決定照做電療加化療,預計下星期頭開始!
係你地主動問醫生存活率嗎?還是醫生主動講?

引用:
原帖由 Hil-health 於 2016-9-28 11:55 PM 發表

係你地主動問醫生存活率嗎?還是醫生主動講?
係見腫瘤科醫生,佢主動講的,但佢表達時。我們冇hard feeling..因為係事實!

引用:
原帖由 fb8825199 於 2016-9-28 11:59 PM 發表

係見腫瘤科醫生,佢主動講的,但佢表達時。我們冇hard feeling..因為係事實!
其實我想講    之前覆診    醫生話你地家人考唔考慮同病人(我爸) 做手術    我就問醫生意見    醫生話我唔建議做    咁大年紀    又長期病   想佢走快d咪治療(點解醫生講野咁直接  有無理過病人感受)

引用:
原帖由 cherryhihi 於 2016-9-29 12:05 AM 發表

其實我想講 之前覆診 醫生話你地家人考唔考慮同病人(我爸) 做手術 我就問醫生意見 醫生話我唔建議做 咁大年紀 又長期病 想佢走快d咪治療(點解醫生講野咁直接 有無理過病人感受)
不過我們暫時遇到既醫生都可以,對住我爸講情況時,有講一些不樂觀既數據既同時,都會講一些有正面既野,去平衡番!

引用:
原帖由 cherryhihi 於 2016-9-29 12:05 AM 發表

其實我想講    之前覆診    醫生話你地家人考唔考慮同病人(我爸) 做手術    我就問醫生意見    醫生話我唔建議做    咁大年紀    又長期病   想佢走快d咪治療(點解醫生講野咁直接  有無理過病人感受)
我在另一個胰臟癌既舊post見過你分享,你爸爸近來情況怎樣?

引用:
原帖由 fb8825199 於 2016-9-29 12:15 AM 發表

我在另一個胰臟癌既舊post見過你分享,你爸爸近來情況怎樣?
我爸還好   沒有治療   只保持覆診
這樣都無想過  過左年幾      
在上月覆診醫生建議不要再照電腦掃描   怕顯影劑影響腎   不過肚越黎越大  問醫生還正常    只要無痛  (想問病人是否有肚脹情況)

身體還可以  食得訓得  (好感恩)

引用:
原帖由 cherryhihi 於 2016-9-29 07:04 AM 發表

我爸還好   沒有治療   只保持覆診
這樣都無想過  過左年幾      
在上月覆診醫生建議不要再照電腦掃描   怕顯影劑影響腎   不過肚越黎越大  問醫生還正常    只要無痛  (想問病人是否有肚脹情況)

身體還可以   ...
其實最後有冇講佢係常見果種胰臟癌定內分泌果種?
有冇睇中醫調理?

引用:
原帖由 fb8825199 於 2016-9-29 07:12 AM 發表

其實最後有冇講佢係常見果種胰臟癌定內分泌果種?
有冇睇中醫調理?
是神經內分泌胰臟癌    已有轉移腹腔淋巴  屬第四期

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]