• 瀏覽: 4,766
  • 回覆: 72
  • 追帖: 2
我游蛙式頭同手都直向前,但一路游會偏右,大約游25米會向右過左一條線
咁我係左腳/右腳有問題?應該點改正,THX

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 killuasai 於 2016-9-28 04:55 PM 發表

我游蛙式頭同手都直向前,但一路游會偏右,大約游25米會向右過左一條線
咁我係左腳/右腳有問題?應該點改正,THX
請參考以下蛙式游法
https://www.youtube.com/watch?v=CSJ8liQkQ6E

.

回覆 引用 TOP

我有同樣問題,教練話係腰力唔夠同速度太慢,如果你慢慢漂就會容易被隔離啲浪推到一邊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Hanzawanaoki 於 2016-9-28 06:02 PM 發表

我有同樣問題,教練話係腰力唔夠同速度太慢,如果你慢慢漂就會容易被隔離啲浪推到一邊
唔關快慢事,最緊要雙手伸前扇水時要挾實個頭。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 johnsize 於 2016-9-28 08:20 PM 發表

係咩?多謝提點,等我下次試吓先。另外想請教,除了踢腿時游唔到直線外,我蛙式滑行時個身唔可以保持水平,即係沿著脊柱縱軸左右滾動。好難游直線,要不斷有意識調整方向,游得快時會直好多。

回覆 引用 TOP

The pattern is pull your arms, breath, kick then glide.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 johnsize 於 2016-9-28 08:20 PM 發表

我同Hanzawanaoki兄一樣,快游果時問題細好多,下次試下留意挾實D個頭先,THX

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 鄉貢仁 於 2016-9-28 05:05 PM 發表

請參考以下蛙式游法

https://www.youtube.com/watch?v=CSJ8liQkQ6E
引用:
原帖由 candywhw 於 2016-9-29 02:40 AM 發表

The pattern is pull your arms, breath, kick then glide.
基本蛙式我都算識,當然唔係比賽級,但都唔係浮屍果類
最大問題係游唔直,所以想問下可以點改正返好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 killuasai 於 2016-9-29 12:04 PM 發表

基本蛙式我都算識,當然唔係比賽級,但都唔係浮屍果類
最大問題係游唔直,所以想問下可以點改正返好
動作, 頻率盡量保持一致, 身體鎖定位置, 專注,
抬頭位置留意是否-> (望太高/太低)(望太前) (望太左)(望太右),
手部划水不能超過心口背部,  腳部不能撐太開並且要夾水

.

回覆 引用 TOP

是否鴛鴦腳,用力唔平均?

回覆 引用 TOP

蛙會游斜左可以係腳, 可以係手, 重可以係身.未見過你游好難知係咩事.你要睇睇搵出係腳唔平衡定係手出問題先.用浮板夾or 揸會易搵d.
身出事ga機會比較細, 蛙講緊中軸係腰唔會太易出事.
搵到就知點改會快手, 正常好快可以搞好.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一起出走 於 29-9-2016 12:59 PM 發表

蛙會游斜左可以係腳, 可以係手, 重可以係身.未見過你游好難知係咩事.你要睇睇搵出係腳唔平衡定係手出問題先.用浮板夾or 揸會易搵d.
搵到就知點改會快手, 正常好快 ...
咁禾游成點

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 亢龍無悔 於 2016-9-29 01:57 PM 發表

咁禾游成點
記憶中你冇咩腰腿(唔練基本功), 重有就係"懶"

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一起出走 於 2016-9-29 12:59 PM 發表

搵到就知點改會快手, 正常好快 ...
想問下如果拎浮板只用腳都有斜就係腳問題,而拎淨板無斜就手/身問題?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 鄉貢仁 於 2016-9-29 12:41 PM 發表

動作, 頻率盡量保持一致, 身體鎖定位置, 專注,
抬頭位置留意是否-> (望太高/太低)(望太前) (望太左)(望太右),
手部划水不能超過心口背部,  腳部不能撐太開並且要夾水
講開抬頭,我都想問下,應該幾高/低好?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]