註冊 登入

轉行 前景邊個最好?

轉行 前景邊個最好? E-mail 此主題給朋友

唔該幫手 幫忙下 謝謝 真係唔熟呢行,師兄做開呢行,講下你地睇法及前景 謝謝 定係呢行沒落都可說一下thanks

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 757

1. 1.屋宇設備
2. 2.電機
3. 3.機械工程
4. 4.升降機
5. 5.睇結果
1.建議做中央冷氣丶廚房或電梯因沙士或經濟差的話都有工開電機冇
2. 都係個句讀書勁就一路做一路報夜晚ive英文屋宇裝備送電工B牌(申請拿牌要再+公司推薦信而且會俾A牌先再5年才能拿B牌)的三年制課程。內容包風,消防,冷丶英文丶數學丶水電畢業後就算冇經驗冇牌人工也只少$16000以上行行企企不用做(my friend返5 day)。
3.如果讀書差就要想清楚做邊科和選公司和必定要考電工A牌.
3.建議做中央冷氣維修一定有得做(因部機過百萬通常只維修,十年都不會更換大把野整而且風櫃丶水塔等要定期換皮帶清潔由其是沙士大把清潔消毒)而且有後備機不用立即維修
而且所有大公司丶銀行丶電臺丶網路丶政府部門等一定有server電腦房, server房一定會有中央冷氣控制室溫因室溫會影響server電腦房運作分分鈡會全港櫃員機丶電話丶上網等不能運作所以有些冷氣公司例如怡x要24小時on call
4. 選公司如果不怕辛苦建議去金x做(呢度不能登全名),全行出佐名多大型機維修和有安裝經驗(好多公司冇因不是常有大機裝而且全判比金x做)人工高,做大公司冇野學因維修和安裝都判俾人做費事煩.(我現在正煩緊轉工)而且大公司只做番自己代理的機.冇機會學其他品牌(冷氣每種品牌設計電腦不同)
4.我常周圍説這些説話係希望你將來畢業後有好路數介紹

如果不等$用建議你做學徒免費返學又保你4年工作經驗(好多公司唔肯寫)但人工好低

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小哈P 於 2016-10-7 09:56 PM 發表

唔該幫手 幫忙下 謝謝 真係唔熟呢行,師兄做開呢行,講下你地睇法及前景 謝謝 定係呢行沒落都可說一下thanks
其實 BS/ME/EE 出黎,好多時都係搵番O個 D 工...
反而你自己對乜野有興趣多 D..

Lift 仔就因為呢幾年政府狂推 BFA,
所以呢期巿道旺,(另一個原因係早年待遇差,好多都走晒)
不過就唔知過幾耐

人家 George Orwell 想不到的,
咱們的國保 / 國安通通也都做到了。

一切都很好!鬥爭已經結束了!
我戰勝了自己。
我熱愛國保! 熱愛老大哥!

回覆 引用 TOP

升降機不是機械工程中其中一個範疇嗎?

回覆 引用 TOP

順便問吓,大家認為做維修私家車/巴士,前景好唔好?
(邊間公司)好與唔好,都歡迎討論或分享!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 al511 於 2016-10-8 12:03 PM 發表

如果不等$用建議你做學徒免費返學又保你4年工作經驗(好多公司唔肯寫)但人工好低
點低法?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ji_forest 於 2016-10-16 11:09 AM 發表

點低法?
大部份學徒薪金都係得幾千蚊,但係唔好忘記佢包埋你讀書。

回覆 引用 TOP

商場寫字樓需要大量而且不會裁員

屋宇設備夠穩陣

回覆 引用 TOP

報左cic屋宇維修保養班,排到下年4月

¤*¨¨*¤.¸¸...¸.
\¸.    KARA   .¸¸.
.\¸.¤*¨¨*¤.¸¸.¸.¤
..\
☻/      ♥♥` ♪♫♯
/▌
/ \

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 銳子 於 2016-10-26 12:16 PM 發表

報左cic屋宇維修保養班,排到下年4月
請問上課時間&地點? 要幾錢學費?

回覆 引用 TOP

唔駛錢嫁,仲有錢比返你,上cic睇下喇

..\
/▌
/ \

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 銳子 於 2016-10-26 09:37 PM 發表

唔駛錢嫁,仲有錢比返你,上cic睇下喇
Thank you!
好多人報讀?要排到4月先有得上堂!

回覆 引用 TOP

投左屋宇設備

回覆 引用 TOP

應該都幾多又免費又有錢比返你,拎完証書再幫你搵埋工

..\
/▌
/ \

回覆 引用 TOP

66 12345
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。