• 瀏覽: 5,129
  • 回覆: 16
請問各位ching 介紹下磯竿同鮫,預算2000左右
我朋友叫我買D 牌 磯風3-530 玩下先,但鮫就無介紹.希望各ching 推介下
再請問磯風 3-53 同3-53 遠投分別,如果買又買邊支好?

如買磯碸,其實可以買支1點5或2號,因為比3號輕好多,磯釣長時間手持魚竿,竿太重會好累。3號同3號遠投,分別在於遠投磯竿多數隻街會大個D(放便出絲)同竿頭竿D,見意買支1.5號或2號,輕D控制靈活D。
鮫放便你可以買隻Daiwa入門磯鮫玩下,價錢千多些。

引用:
原帖由 K.Z 於 2016-12-29 07:56 AM 發表
如買磯碸,其實可以買支1點5或2號,因為比3號輕好多,磯釣長時間手持魚竿,竿太重會好累。3號同3號遠投,分別在於遠投磯竿多數隻街會大個D(放便出絲)同竿頭竿D,見意買支1.5號或2號,輕D控制靈活D。
鮫放便你可以買 ...
請問ching 有無較型號介紹下? 我同朋友都係新手

引用:
原帖由 WooTai 於 2016-12-29 10:22 AM 發表

請問ching 有無較型號介紹下? 我同朋友都係新手
Daiwa,TRlSO,入門磯釣鮫,千多蚊,幾耐用的。
或上Daiwa網站睇下

引用:
原帖由 K.Z 於 2016-12-29 10:31 AM 發表

Daiwa,TRlSO,入門磯釣鮫,千多蚊,幾耐用的。
或上Daiwa網站睇下

網上找到這個

這款Daiwa新款入門LBD鮫唔錯架,外型不錯而且耐用。

引用:
原帖由 K.Z 於 2016-12-29 01:21 PM 發表
這款Daiwa新款入門LBD鮫唔錯架,外型不錯而且耐用。
多謝師兄指教,睇下香港邊到店有先,我見日本網上賣都係$1200左右

不用客氣,希望解答到你。

引用:
原帖由 K.Z 於 2016-12-29 03:51 PM 發表
不用客氣,希望解答到你。
還是感謝你我解答

吾錯
不過記得留錢買撈基
2或3號竿都好斤+魚
都好難上

最後買左支shimano holiday 3-530

我都想請教師兄,初學磯釣買 450 竿定係買 530 竿好 ?
1.5, 2, 定 3 好 ?

引用:
原帖由 jeff201609 於 2017-1-11 11:51 AM 發表
我都想請教師兄,初學磯釣買 450 竿定係買 530 竿好 ?
1.5, 2, 定 3 好 ?
真係睇你去邊度釣多,碼頭450唔鼎頂,530就鼎頂。斜石就長D好D⋯⋯

有冇考慮下zoom 竿?

3大日本牌子之外,仲有好多選擇:
台灣廠(上興,豐益,太平洋,魚拓⋯⋯)
韓國廠(尚藝東美,blue fish⋯⋯)
日本細廠(宇崎日新,釣武者⋯⋯)
大陸廠(廸隹⋯⋯)

上面廠D竿,比3大廠平好多,自己search 睇下

號數:

初學,如果有budget建議先1號/1.2號,之後加多支2號遠征。

如果冇budget,就1.5號。

調性:

買竿要注意調性,簡單D講,你想快D起魚,定想慢慢同條魚玩,感受釣魚嘅快感?

前者,買2:8調(偏硬)嘅竿,後者,買4:6調或5:5調(偏軟)嘅竿。

**玩磯,安全好重要,磯鞋,救生衣不要少。

多謝師兄的意見,
我重有D問題,乜野係 ZOOM 竿,是否可改變長度,例如可從4.5改為3.6, 3.6改回4.5?
大陸廠是否可考慮廸隹?大陸廠還有其它推介嗎?

引用:
原帖由 jeff201609 於 2017-1-13 09:28 AM 發表
多謝師兄的意見,
我重有D問題,乜野係 ZOOM 竿,是否可改變長度,例如可從4.5改為3.6, 3.6改回4.5?
大陸廠是否可考慮廸隹?大陸廠還有其它推介嗎?
Zoom 竿係可以改變長度,例如,shimano 白棍 (BBX special ),可以上官網了解下。

大陸廠,光威、廸隹都可以。其他未用過。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]