• 瀏覽: 14,089
  • 回覆: 347
  • 追帖: 1
+5
小弟覺得四肢比較容易放鬆(除了膊頭),身軀較難(包括背部、胸、腰)。請問各位師兄,怎樣練才可把膊頭、身軀放鬆?

很多都是須要時間,因為在內家功夫來說,我們日常是做錯力,所以要慢慢改變,
我當年也用了一年來放鬆,
如果閣下是初學,不用太急,
如果覺得師傅不能解釋,又要自己感受,那就試改其他師傅,
師傅幫不到你,沒有人幫到你,

做到真正沉肩垂肘放鬆身體,是要方法,不是單看洋洋百字就學到,
就是給你做到,又能否做到力量走出來,
就是給你做到,面對人家沖擊,你又能否放鬆身體,
這才是重點,

引用:
原帖由 Propet 於 2017-1-6 04:40 AM 發表
小弟覺得四肢比較容易放鬆(除了膊頭),身軀較難(包括背部、胸、腰)。請問各位師兄,怎樣練才可把膊頭、身軀放鬆?
首要是弄明白甚麽才是鬆,你以為的鬆,是否師傅所說的鬆,如甚麽是鬆的感覺也未能說出,那如何練上身。

引用:
原帖由 ammd 於 2017-1-6 07:30 AM 發表
很多都是須要時間,因為在內家功夫來說,我們日常是做錯力,所以要慢慢改變,
我當年也用了一年來放鬆,
如果閣下是初學,不用太急,
如果覺得師傅不能解釋,又要自己感受,那就試改其他師傅,
師傅幫不到你,沒 ...
謝謝師兄,請問平日多站樁,能否有幫助?

昔日可能日子未到,我未能體會,總是不大熱愛
但當日子到了的時候,站樁已成生活一部份,
站樁給你體會全身放鬆,站樁也可練習移動時使用,一路行,一路放鬆,
還有重要的,站樁也可以用來使用,不只是練功,
記得看某影片,那師傅說站樁怎樣重要,最後練習時,樁架不知去了那裡,所有化作拳擊了,
放鬆,真的很重要,力是由鬆而來,
你看孩子的扭計,打你的力,是很靈活和重,只要你明白和相信,你便會慢慢的放鬆下來,
始終又是那句,除非師傅不會教你,否則點都是要慢慢的放鬆,當年我也用了一年慢慢放鬆,好痛苦的,

有緊才有鬆!

引用:
原帖由 地山太極 於 2017-1-6 12:03 發表
有緊才有鬆!
初學者聽完你咁講已經練錯曬

樓主個概念係咪有啲偏差?太極講求鬆肩,唔係鬆膊。肩係指膊胛部位,如果淨係鬆膊頭係未做到太極拳要求。

引用:
原帖由 雷十八 於 2017-1-6 12:16 PM 發表

乜偶呢D係高級野來架!

引用:
原帖由 Propet 於 2017-1-6 04:40 AM 發表
揾個好師傅,別無他法。

引用:
原帖由 andyyyy 於 2017-1-6 12:20 PM 發表
樓主個概念係咪有啲偏差?太極講求鬆肩,唔係鬆膊。肩係指膊胛部位,如果淨係鬆膊頭係未做到太極拳要求。
全身鬆

如綿!

引用:
原帖由 地山太極 於 2017-1-6 12:24 PM 發表

全身鬆

如綿!
地山哥軟如綿係理念嚟~實質上無咩可能做到喎~

樓主咁講,係因為佢個膊頭同個肩胛位痴埋一舊仲未鬆(分)得開去獨立郁動
手臂一郁就成舊野郁,肩胛同時又痴住頸胸背所以上半身未能做到節節貫穿

強行練習(由其係果D所謂要發勁既舞術)更加會令到你胸口翳悶,唔暢順閉住左

引用:
原帖由 雷十八 於 2017-1-6 12:16 PM 發表
十八兄~地山哥咁講又唔係錯哂架喎~
地山哥講野~不嬲都要醉醉地先知佢講緊咩架啦~

引用:
原帖由 雷十八 於 2017-1-6 12:44 PM 發表
樓主咁講,係因為佢個膊頭同個肩胛位痴埋一舊仲未鬆(分)得開去獨立郁動
手臂一郁就成舊野郁,肩胛同時又痴住頸胸背所以上半身未能做到節節貫穿

強行練習(由其係果D所謂要發勁既舞術)更加會令到你胸口翳悶,唔暢順閉住左
真係~真係有D咁嘅事~

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]