註冊 登入

[筆受控制] 有冇人都特別鍾意筆

[筆受控制] 有冇人都特別鍾意筆 E-mail 此主題給朋友

唔知幾時開始我就好鍾意買筆
尤其是係有特別用途的
而家我個筆袋有
pilot coleto
pilot acroball0.7
uni jetstream0.5,0.38
pilot down force
cross 鋼筆
無印良品 1set 螢光筆
UNI turutoga

小小心頭好

附件

20170111_222417.jpg(223.88 KB)

2017-1-11 10:29 PM

20170111_222748.jpg(67.98 KB)

2017-1-11 10:29 PM

Alto: Selmer Series III
Clarinet: Buffet R13
Flute: Yamaha 481

Tenor MP: A5 T35, S90
Alto MP: S90, S80
Soprano MP: S80 C*, Concept
Clarinet MP: B40-13, Black Diamond

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 saxhorn 於 2017-1-11 10:29 PM 發表

小小心頭好
鍾情於VA
o(>?<)o
(^ω^)

回覆 引用 TOP

我都有小小心頭好

附件

IMG_20170209_182148.jpg(243.39 KB)

2017-2-9 06:29 PM

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 anson3.0 於 2017-1-11 12:31 PM 發表

唔知幾時開始我就好鍾意買筆
尤其是係有特別用途的
而家我個筆袋有
pilot coleto
pilot acroball0.7
uni jetstream0.5,0.38
pilot down force
cross 鋼筆
無印良品 1set 螢光筆
UNI turutoga
  6383331 6383332 6383 ...
的確同意呀!
當一買開就會上癮,見到靚筆會心思思想買
我儲古董筆為主打,上面只係一小部份(唔好意思都用膠袋包起晒)

回覆 引用 TOP

再同大家分享多幾支唔同年代的 Parker 墨水筆

附件

IMG_20170210_172231.jpg(154.5 KB)

2017-2-10 05:37 PM

40年代的 Parker Duofold Big Red

IMG_20170210_172636.jpg(177.28 KB)

2017-2-10 05:37 PM

分別70 & 8/90 年代的俗稱格仔銀

Parker我麻麻麻哋中意,都有幾支收埋,依支係舊年買嘅Parker lucky curve true blue,幾十年嘅筆顏色冇乜點變,算係咁。

附件

13412952_10207808083333801_5694608448787378948_n.jpg(26.29 KB)

2017-2-11 03:35 AM

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 SteveL5 於 2017-2-11 03:34 AM 發表

Parker我麻麻麻哋中意,都有幾支收埋,依支係舊年買嘅Parker lucky curve true blue,幾十年嘅筆顏色冇乜點變,算係咁。
true blue 線條好幼細,我比較喜歡!
big red 就太粗了
講到好寫就只有 Waterman 了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 weyman1119 於 2017-2-11 01:16 PM 發表

true blue 線條好幼細,我比較喜歡!
big red 就太粗了
講到好寫就只有 Waterman 了
我支true blue係full flex nib好正,Waterman我就中意舊筆。big red duofold都唔算好粗,講筆size我最中意Mont Blanc 146。

回覆 引用 TOP

我諗。。。鍾意墨水筆嘅筆友會比较多呱。。。

"我对你既钦敬。。。"

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Ed.YEUNG 於 2017-3-22 03:27 PM 發表

我諗。。。鍾意墨水筆嘅筆友會比较多呱。。。
墨水筆係比較有個性嘅書寫工具,同埋有好多有趣嘅知識係入面,一玩就好難甩身。

引用:
原帖由 SteveL5 於 2017-3-23 02:27 AM 發表

墨水筆係比較有個性嘅書寫工具,同埋有好多有趣嘅知識係入面,一玩就好難甩身。
對! 入筆坑不能自拔…………

炳嫂身材好普通,  電眼長腿竹筍胸;
平時衣著唔暴露,  收收埋埋益老公。

回覆 引用 TOP

派克甲由肚,銀格, 51
西菲利之潛艇
萬寶龍大班及蛇筆
百利勤四大異獸

均是小弟之愛.有空上載相片分享一下

嚴禁宣傳.
引用:
原帖由 MontBlanc 於 2017-3-29 08:31 AM 發表

派克甲由肚,銀格, 51
西菲利之潛艇
萬寶龍大班及蛇筆
百利勤四大異獸

均是小弟之愛.有空上載相片分享一下
銀蛇

回覆 引用 TOP

”17.4.7:一齊.寫.齊,要三得”

把得,筆身粗細啱亞洲手

寫得,筆尖寫字舒服得,對我嘛,中尖

第三咧。。。品牌阿德啦!上為f.castel,中係online,下為diplomat嘍。。。

"我对你既钦敬。。。"

回覆 引用 TOP

20 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。