• 瀏覽: 5,379
  • 回覆: 28
  • 追帖: 9
香港保險業人員佔最多的為AGENT,六位數字的人口。亦係傳統認知上既保險經紀,事實上佢地叫代理。同時係最經常搞D負聞材料出離要人汁手尾個班。 其次銀行,再來是自稱IFA那群,最後是BROKER(本來同源,不過分叉走結果人數稀少)。

本來我幾欣賞某幾位AGENT,比如蛙兄既知識,BM既勤力彌補(但有改善空間).蛙兄好似改左名.但仲係度的.但大部份既屍軍AGENT,不好好去學習,卻作抹黑之事,咁樣影響既只會係投保人利益。  

屍軍AGENT明知道論選擇性,對於其他公司計劃的資訊都遠遠底於BROKER.就愛抹黑。知否BROKER汁了多少AGENT的手尾...

一,各家有各家之所長,取其所長定以長補短?

二,各家的所謂內部資訊,比如危疾定義等,都可以取得,自然可以作一對比。

三,部份所謂二,三線公司並不設有AGENT,一直都係只有BROKER比到。 然而佢地亦唔係細公司,如大都會,以前未有AGENT,屬全美最大保險公司。 保柏,最大醫療保險集團,還有本身擁有Agent的z記,亦全面以broker取代,http://hk.apple.nextmedia.com/financeestate/art/20131114/18507436。 還有幾家一直不使用AGENT的規模都屬巨大。   屍軍們,這不是自打嘴巴嗎? 保險公司唔要親生仔了.都係搵無血緣關係既人汁手尾。

更以以下幾點作抹黑:

1,BROKER係二奶仔,保險公司會照顧左親生仔先。 我地不如睇返龍區發生既事:

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=26298628

睇下,保險公司幾照顧親生仔!!!真令人妒嫉。

事實上每家BROKER都有一名叫BM的物體與保險公司溝通,看似隔著一道牆? AGENT一樣有類似位置,只有最高級AGENT大頭與其溝通,小朋友們連見都不會見得到。 BM並不等同AGENT服務中心.AGENT可以直接接觸的是服務中心,程度如投保人直接打上CS。 BM具一定話事權。但視於該BROKER行等級。

2,BROKER索賠特別慢?   前提是為什麼要用屍骸公司?   BROKER寵兒保柏雖有負聞仍遠勝屍骸,賠償流程是以醫療卡作預付及全額賠償。 並有24小時受薪顧問出動跟進,與BROKER屬雙重跟進。 就算該BROKER發生了意外,先不論直屬上線接手,假設不接手,保險公司亦有受薪人員持續跟進。 無人跟既問題係出現在屍骸公司。另外就算用返屍骸公司,BROKER一樣可以直接交表去該公司,並不必需隔住什麼。

3,離職與倒閉? BROKER易開易汁? BROKER公司自身與C.E需要申請牌照,再取得代理權,並不是那麼的容易,有價有市。 BROKER公司市值最細都要幾百萬,一間BROKER行易汁,定一位AGENT離職容易?

4,BROKER離職,單如何?  AGENT如過檔,先不論佢將會負債,保單並不能轉換。但BROKER開的單,可以互相轉換。

還敢說BROKER是二奶仔嗎?  BROKER是不想做親生仔,想平起平坐的存在。 當然,呢度排除小型BROKER同新人BROKER...

仲有一個重點係跟進,保險公司既系統唔排除會出錯,若出錯後勤又唔肯認,最後要個投保人硬食。 但我自己經驗就試過,上次某公司系統有問題,馬上知會BM,並成立專案小組調查,同時通知保監,去投訴該公司。 試問有無AGENT投訴自己公司會被受理的? 定位上,BROKER屬生意夥伴,必需要交代,AGENT係自己人,忽攸一下便可。

進步源自競爭,保險公司間的競爭是計劃,是定義;顧問間的是意見與組合,還有經驗,權限。 但如果將良性競爭,化為惡性,外界既人只會在不了解情況下繼續討厭保險,那是雙輸的,受惠過的人知道保險之善,接觸太多屍軍的卻只見保險的惡‧

香港是一個悲情城市,只有所謂言論自由,卻沒有沉默的自由。
討論變為喧鬧,只有立場,沒有真相。
非黑即白的思維,歸邊的思想,執著於個人化的正義就大叫這是公義。利用抹黑取得利益,欺善怕惡的行為,成為新文化標準了...
熱賣及精選
所言極是,其實各行各業都有良莠不齊的情況,而以保險業尤甚。有心人亦常常會有「有心無力」的感覺,因為劣幣驅逐良幣既現象屢見不鮮。

互勉。

雖然同樣貴為水族,但小弟並非蛙兄

"Whatever you are, be a good one." - Abraham Lincoln
引用:
原帖由 七個勇敢的飛滋 於 2017-1-17 01:41 AM 發表

所言極是,其實各行各業都有良莠不齊的情況,而以保險業尤甚。有心人亦常常會有「有心無力」的感覺,因為劣幣驅逐良幣既現象屢見不鮮。

互勉。

雖然同樣貴為水族,但小弟並非蛙兄
好掛住佢的說....雖然當初係不打不相識...

非黑即白的思維,歸邊的思想,執著於個人化的正義就大叫這是公義。利用抹黑取得利益,欺善怕惡的行為,成為新文化標準了...
兩位曾妖精打架

"Whatever you are, be a good one." - Abraham Lincoln
引用:
原帖由 七個勇敢的飛滋 於 2017-1-17 02:10 AM 發表

兩位曾妖精打架
深明改善保險應同心而不是惡性競爭,進退有度,待人有禮,雖為agent,卻不以抹黑及話術朦混過去,而是提出可靠理據.雖然同我一齊發下膠,有時d野又好有養分.

走左真係有d不捨....

嗰個曲街滿口歪理唔夠人講咪成日鬧人嘍囉

但佢口中的幾個嘍囉講的理論仲合理過佢

蛙兄好似被封一排,個帳戶有機會通返

請不要鬧交啊

我唔like鬧交,除非俾人踩左幾腳,激到無名火起

引用:
原帖由 bluebluebrown 於 2017-1-17 10:17 AM 發表

嗰個曲街滿口歪理唔夠人講咪成日鬧人嘍囉

但佢口中的幾個嘍囉講的理論仲合理過佢

蛙兄好似被封一排,個帳戶有機會通返
你都知我講既係邊個@@

蛙兄唔係被封,係自願要求的.原因不明.

引用:
原帖由 銀之練金術師 於 2017-1-17 04:12 PM 發表

你都知我講既係邊個@@

蛙兄唔係被封,係自願要求的.原因不明.
我知呀,我同佢嘈左兩版紙,呢兩日唔夠人講就嘍囉前嘍囉後

引用:
原帖由 bluebluebrown 於 2017-1-17 04:15 PM 發表

邊個帖....唔見既....我都係咁岩知道佢鬼鬼祟祟咁玩抹黑先忍唔住要澄清一下

引用:
原帖由 bluebluebrown 於 2017-1-17 04:15 PM 發表

扮盲無人醫得好,真係討論一下,就知籠屋單嘢責任誰負。

引用:
原帖由 第三次上網 於 2017-1-17 04:37 PM 發表

扮盲無人醫得好,真係討論一下,就知籠屋單嘢責任誰負。
佢下下同人講「法」,但啲理論錯到離哂譜,有讀過下商業法聽完都笑死

法和規,未識分。

只係嘩眾取寵去推諉責任,相信係綠保非籠屋人仕嚟

引用:
原帖由 bluebluebrown 於 2017-1-17 04:45 PM 發表

佢下下同人講「法」,但啲理論錯到離哂譜,有讀過下商業法聽完都笑死
你同我講個個係咪真係同一離...紅色的?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]