註冊 登入

[車型及車務] 九巴3B果批neoplan centroliner就快到18年

引用:
原帖由 wilsonts 於 2017-1-28 06:20 PM 發表

3D應該唔會換新車比佢, 個人感覺係佢繼續食柴.
3B應該係其他地方換大豬.
慈雲山係得3C同116用車新外, 其他線都用車較舊.

身為3D常客, 個人唔反對佢繼續食柴; 原因係D位舒服過新車
慈中轉上正暉條路太斜,只要落少少雨條路跣啲嗰啲豬就上唔到斜而且塞住所有慈中出/慈安上正暉嘅巴士同一大堆的士小巴私家車,曾經試過兩三班3D都俾其中一班豬塞咗喺總站,攪到啲人喺裕民坊排到阻到17入坑再上行人路!

附件

2017-1-30 11:57 PM

回覆 引用 TOP

精選樓盤
9用新AVBWU,所有AVBW去3B,一定讓車齡降低

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fb36efc24e1f86 於 2017-1-30 23:57 發表

慈中轉上正暉條路太斜,只要落少少雨條路跣啲嗰啲豬就上唔到斜而且塞住所有慈中出/慈安上正暉嘅巴士同一大堆的士小巴私家車,曾經試過兩三班3D都俾其中一班豬塞咗喺總站,攪到啲人喺裕民坊排到阻到17入坑再上行人 ...
個個位係難搞, 試過搭3D係慈中轉出來時唔夠轉, 差少少上行人路. 要倒車再來過先轉到. 唔好話豬, 有時見DENNIS車都吃力.....
老板未試過, 都好想知結果係點

'Don't ever argue with an idiot ...They'll drag you down to their level and beat you with experience'
2017貴州行

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 KD3203 於 2017-1-31 09:20 AM 發表

9用新AVBWU,所有AVBW去3B,一定讓車齡降低
9號又唔係多人搭,九巴根本就唔想做,無可能有新AVBWU。不如將203E的AVW過檔俾3B,然後203E攞101和603嘅AVBWU仲好啦!咁101和603又可以食新車。

回覆 引用 TOP

AVW 點上山叫人下車行上山

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 frankie6122 於 2017-1-31 11:34 AM 發表

以前3C都係用AVW,咁3C點上山呀?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chaukc 於 2017-1-31 11:15 AM 發表

9號又唔係多人搭,九巴根本就唔想做,無可能有新AVBWU。不如將203E的AVW過檔俾3B,然後203E攞101和603嘅AVBWU仲好啦!咁101和603又可以食新車。
不過以203E客量
似乎用唔起高載車
我之前由慈雲山
搬去寶達秀茂坪

終於明白點解九巴
唔肯放新車落3C/203E
1A/98C客量同盈利
的確好3C/203E唔少

3C/203E營運情況
反而同95/213D有少少相似

今日日間11-12點搭1A
去尖沙咀碼頭方向
做到7分鐘一班
都要坐滿上層8-9成

3C/203E同時間
應該仲有窗口位剩

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 frankie6122 於 2017-1-31 11:34 AM 發表

3C食過一手新AVW
LP563
LP785
LP1113
LP1651

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 klpoon 於 2017-1-31 16:51 發表

3C食過一手新AVW
LP563
LP785
LP1113
LP1651
仲要是用了成 11 年才換走 .......
還有 3D KD 牌 3ASV (KD3074, KD3375) 更加由出牌起掛到現在 ......

>>> HD199 <<<  我想見識下點「垃圾」法 ....

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hkmtr-a107 於 2017-1-31 05:27 PM 發表

仲要是用了成 11 年才換走 .......
還有 3D KD 牌 3ASV (KD3074, KD3375) 更加由出牌起掛到現在 ......
嘩!原來3D有咁多車係掛左十五、六年,咁3D日日返工返學都好多人搭,九巴都賺唔少啦!又唔見3D會好似1A咁不斷食新車!

還掂3B果批車都就快到18年,不如九巴趁機會換走3D嘅3ASV仲好啦!

仲有5號有幾部頭批ATE都好舊,希望嚟緊幾個月都可以換走埋!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chaukc 於 2017-1-31 18:41 發表

嘩!原來3D有咁多車係掛左十五、六年,咁3D日日返工返學都好多人搭,九巴都賺唔少啦!又唔見3D會好似1A咁不斷食新車!

還掂3B果批車都就快到18年,不如九巴趁機會換走3D嘅3ASV仲好啦!

仲有5號有幾部頭批A ...
其實我自己都唔明點解3D佢到宜家都係得兩部E50D做掛牌禁大把.
不過個人覺得換E50D有另一條線應該要優先過3D, 條線唔係慈雲山線;
而係215X.

再一次利申: 3D常客

'Don't ever argue with an idiot ...They'll drag you down to their level and beat you with experience'
2017貴州行

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chaukc 於 2017-1-31 06:41 PM 發表

仲有5號有幾部頭批A ...
慈雲山有3條線王客量
叫做比得上1A:
3D/5C/116
當中有兩條嚴重食柴
有一條一手新車
換一手新車
你諗下點解

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wilsonts 於 2017-1-31 07:01 PM 發表

其實我自己都唔明點解3D佢到宜家都係得兩部E500做掛牌禁大把.
不過個人覺得換E500有另一條線應該要優先過3D, 條線唔係慈雲山線;
而係215X.

215x換舊直怕唔怕唔夠載

NTTdocomo Xperia Z1 f SO-02F
NTTdocomo Xperia A SO-04E

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mikuru.asahina 於 2017-1-31 19:57 發表

215x換舊直怕唔怕唔夠載
SORRY打錯字, 係E50D先岩

2017貴州行

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wilsonts 於 2017-1-31 19:01 發表

其實我自己都唔明點解3D佢到宜家都係得兩部E50D做掛牌禁大把.
不過個人覺得換E50D有另一條線應該要優先過3D, 條線唔係慈雲山線;
而係215X.

3D 得兩部E50D做掛牌係因為要 order 低排線(其中一架好似要 order 116) 才有得換 ....

>>> HD199 <<<  我想見識下點「垃圾」法 ....

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。