註冊 登入

[Rolex] 精彩藍瓷面分析/5513/1675/1680單紅/白字/16750/1665雙紅/白字/舊地通/1655/DD

本主題由 ken_kan 於 2018-11-12 08:26 PM 提升

精彩藍瓷面分析/5513/1675/1680單紅/白字/16750/1665雙紅/白字/舊地通/1655/DD E-mail 此主題給朋友

上次有位師兄問及#5513, 或者小弟慢慢張#5513既8期面共9個款同大家分享下, 小弟通常會上網先搜集資料, 然後再用好簡化既方式入左手機度, 咁如果喺街度見到隻錶, 就可以立即去對資料, 錶面字型, 位置等等, 吾洗臨急抱佛腳再上網搵資料. 先同大家分享小弟既一對有盒有紙, 既Serif 及 Non Serif 面先..然後再續期分析. 先此聲明: 小弟既資料來自網上, 如有錯漏, 請大家原諒及抖正. 謝謝!

目錄
------
#5513 #1-8頁
#1675 #9-20頁
#1680單紅 #21-24頁
#16750 #25-30頁
#1665雙紅 #31-35頁
舊地通 #36-37, #79-80頁
#1680白字 #38-42頁
#1655 #48-56頁
Day-Date #65-70頁
Swiss面, T25面進化史 #78-79頁

***精彩藍瓷面分析 #58-63頁***

編輯
]

精選汽車
Thanks share

回覆 引用 TOP

師兄,咁呢隻請問係咪maxi dial, non serif face?其5513 8期點分?thx

回覆 引用 TOP

5513 生產期好鬼長
有排講
十分期待 學習

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jacobyuyu 於 2017-1-31 01:17 PM 發表

師兄,咁呢隻請問係咪maxi dial, non serif face?其5513 8期點分?thx
師兄, 我續期講, 你自己慢慢對, 一定可以找到答案..要學嘢就要學習自己對證, 吾好假手於人. 我發覺好多新手都有一通病, 包括我自己, 乜都問人, 靠人, 結果被人玩到氹氹轉.所以一定要靠自己學習, 尤其新手, 因為人講乜你都會信, 賴左嘢, 人地吾認你吹佢吾漲(請勿自己對號入座), 只係講出個人經驗!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 INTSE 於 2017-1-31 01:52 PM 發表

5513 生產期好鬼長
有排講
十分期待 學習
INTSE兄, 小弟只講#5513粉面8期

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cookie2013 於 2017-1-31 02:04 PM 發表

INTSE兄, 小弟只講#5513粉面8期
收到...
有d失望 tim.....
確實 5513 玩法真系多到暈

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cookie2013 於 2017-1-31 02:03 PM 發表

師兄, 我續期講, 你自己慢慢對, 一定可以找到答案..要學嘢就要學習自己對證, 吾好假手於人. 我發覺好多新手都有一通病, 包括我自己, 乜都問人, 靠人, 結果被人玩到氹氹轉.所以一定要靠自己學習,  ...
先多謝曲兄!都好難遇到咁有耐心戈師兄又肯分享⋯,我相信有唔少新手係有興趣,奈何無從入手,令我引證了一句話:學到的教人,賺到的比人...🙏

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jacobyuyu 於 2017-1-31 02:15 PM 發表

先多謝曲兄!都好難遇到咁有耐心戈師兄又肯分享⋯,我相信有唔少新手係有興趣,奈何無從入手,令我引證了一句話:學到的教人,賺到的比人...🙏
小弟都係網上學返黎, 咁只係借花敬佛, 同大家分享下..擧手之勞..因此,希望大家明白, 小弟並吾係教學,只係分享..小弟冇資格教學.

編輯
]

回覆 引用 TOP

#5513粉面最早期(一)係200頭, 流水號 1.6百萬至2.2百萬. 200頭係行內叫法, 因為個深度寫法為200m = 660ft, 以200m行先.英文叫法就meters first (公尺先)

小弟既200頭

回覆 引用 TOP

小弟三隻200頭

回覆 引用 TOP

可以留意到 200頭係開口6..即個6字係吾埋口

網上圖片

回覆 引用 TOP

5513近期真係Hit爆,貴—貴都有人追,曲兄呢個post真係期待!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jacobyuyu 於 2017-1-31 01:17 PM 發表

師兄 5513好似唔會有短皇冠喎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xr100 於 2017-1-31 03:39 PM 發表

師兄 5513好似唔會有短皇冠喎
師兄,如小弟冇睇錯,見以下借圖from曲兄另外一個post見到non serif,短皇冠

編輯
]

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。