註冊 登入

[貓貓] 貓糧資料庫

貓糧資料庫 E-mail 此主題給朋友

整左個有關貓乾糧,濕糧同生肉糧嘅成分表
列左大部分香港買到的貓糧牌子
希望幫到大家點揀貓糧
貓糧資料庫

精選樓盤
Great!

回覆 引用 TOP

Thank you 👍🏻

回覆 引用 TOP

萬分感激!!!

回覆 引用 TOP

有keep住更新個表~
幫罐罐賣下廣告,眼見好多貓貓受泌尿道疾病痛苦
其實只要貓貓多食罐多吸收水分己經減低好多患病機會
因應每隻貓每日每KG要飲60ml水
一隻4KG成貓要飲240ml水,加上貓貓唔太覺得口渴,所以根本飲唔夠每日需要,日積月累搞到腎臟出毛病

自己有兩隻貓,早晚都餵罐加水30-50ml,午餐乾糧,比起初初接番屋企多左屙尿,一啲都唔濃同無大味~

好厲害呀!!!
好詳細,多謝你呀!!!

我想問問,其實點分主食同副食罐架??
謝謝

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mr13wing 於 2017-3-22 11:16 AM 發表

好厲害呀!!!
好詳細,多謝你呀!!!

我想問問,其實點分主食同副食罐架??
謝謝
以前一般認為符合AAFCO 美國飼料管理協會(非官方機構)就係主食罐,但而家多左好多來自歐洲同紐西蘭嘅牌子罐頭,佢地未必跟AAFCO,唔等如唔係主食罐,主要睇有無添加足夠supplements好似多種維他命同礦物質,牛磺酸等。
副食罐個成分表得好少嘢,最多都只係加左維他命E作為天然防腐劑

回覆 引用 TOP

個表好有用呀,多謝樓主🙏🏻

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 2meandhoho 於 2017-1-31 02:27 PM 發表

整左個有關貓乾糧,濕糧同生肉糧嘅成分表
列左大部分香港買到的貓糧牌子
希望幫到大家點揀貓糧
貓糧資料庫
樓主,想請教你。
請問naturea gree grain
Oven-baked gree grain fish
Canidae free grain pure
Canagan
那款糧較低碳水化合物,那隻糧最好?
我睇完你分享嘅表,我仲未好識點分。
麻煩你了。

引用:
原帖由 elaineleung30 於 2017-5-18 10:10 AM 發表

樓主,想請教你。
請問naturea gree grain
Oven-baked gree grain fish
Canidae free grain pure
Canagan
那款糧較低碳水化合物,那隻糧最好?
我睇完你分享嘅表,我仲未好識點分。
麻煩你了。
Canagan 算係高碳水化合物,但成分唔差,所以用嚟溝糧可以

Canidea 有6款grain free pure, 其中3款魚味有人造維他命K可能對貓肝臟有毒,碳水化合物重要超過30%,唔好食。其餘雞味得control去毛球配方嗰隻係低碳少少,但係去毛球又唔可以長食,因為成6.6%太高纖,正常貓只需3%,太多又長期食只會加重腸胃負擔

Naturea 喺呢幾個牌子嚟講最平均,碳水化合物算低,無咩不良成分,但因為係魚mix雞,如果貓對魚敏感就唔食得了

Oven baked fish 都係高碳,同以上所有比成分最差,要留意佢用硫酸鈣作為鈣來源

引用:
原帖由 2meandhoho 於 2017-5-18 09:40 PM 發表

Canagan 算係高碳水化合物,但成分唔差,所以用嚟溝糧可以

Canidea 有6款grain free pure, 其中3款魚味有人造維他命K可能對貓肝臟有毒,碳水化合物重要超過30%,唔好食。其餘雞味得control去毛球配方嗰 ...
請問naturea雞味、
定三文魚味好d?同埋呢隻糧冇益生菌同紅梅素會否容易肚柯或尿道發炎?
請問還有更好的介紹嗎?
蛋白質太高,我囡會柯。
謝謝你詳盡分享。

引用:
原帖由 2meandhoho 於 2017-5-18 09:40 PM 發表

Canidea 有6款grain free pure, 其中3款魚味有人造維他命K可能對貓肝臟有毒,碳水化合物重要超過30%,唔好食。其餘雞味得control去毛球配方嗰 ...
Wellness core呢隻糧你覺得如何?
原來簡糧咁多學問,超頭痛呀…
請問我女3歲,吾多郁動,有咩好糧可介紹ㄧ下?
遲d會加貓b3個月左右,有咩糧可介紹?
萬分感激!!!

回覆 引用 TOP

引用:

忘記講,我家中喵食緊now free grain成貓,但可能太細粒,不愛吃

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 elaineleung30 於 2017-5-19 12:00 AM 發表

請問naturea雞味、
定三文魚味好d?同埋呢隻糧冇益生菌同紅梅素會否容易肚柯或尿道發炎?
請問還有更好的介紹嗎?
蛋白質太高,我囡會柯。
謝謝你詳盡分享。
Naturea 無穀得一款咋,雞mix魚lands cat & kitten
另外一條line接近無穀嘅就唔建議了,比你而家食緊嘅now重高碳水化合物

益生菌係腸胃差時添加到糧到幫助消化,平時無事唔鼓勵太依賴佢,而且單獨買嘅益生菌一但開蓋要放入雪櫃,否則效力會降低,所以本身加了在貓糧咁耐重有無效果呢?我就唔太信了

當初發表紅莓素對尿道炎有效嘅研究係由紅莓生產商贊助的而且針對人嚟講連飲幾年先減少一啲尿道炎症狀。反而寵物如果飲唔夠水就一定有尿道感染。你貓貓曾患過尿道炎?如是你應該考慮每天至少一餐濕食,或者確保飲足夠嘅水,貓體重每kg飲60ml水。

Wellness core同now比我會選WC, now有較多添加劑同高碳水化合物35%,所以如果你要轉WC,可以先轉火雞味,無雞肉咁高蛋白質,轉糧時間要拉長一至二個月慢慢適應

食高蛋白質=屙軟好多時都係錯覺,因為高蛋白質糧可以比貓貓更多能量,如果唔減少餵食分量,過多嘅蛋白質就會由大便排走,形成軟便

你只要有足夠時間比貓貓適應同唔好餵過量就好少軟便,同埋食高碳水化合物糧嘅貓啲屎會大份啲同硬啲,你可能覺得咁就係靚屎,但嗰啲填充物係貓貓食完無用又要屙番出嚟嘅嘢

關於大細貓糧,你可以照揀WC火雞貓糧,大貓限制食用分量就得,只為低碳不會易肥,細貓可以食多啲,另外我之前都特別買了牛磺酸片比貓貓食,對幼貓好好,大貓又可以食,再加平時一餐主食罐已經好唔錯

引用:
原帖由 2meandhoho 於 2017-5-19 04:22 PM 發表

Naturea 無穀得一款咋,雞mix魚lands cat & kitten
另外一條line接近無穀嘅就唔建議了,比你而家食緊嘅now重高碳水化合物

益生菌係腸胃差時添加到糧到幫助消化,平時無事唔鼓勵太依賴佢,而且單獨買&# ...
係咪火雞拼鴨肉呢隻?
但粗纖維是6
也可以?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。