• 瀏覽: 2,788
  • 回覆: 10
细佬玩表20年,惟一未試個月相,請各大哥指教。Zenith 410 or Glashutte original moonphase?

Lawrence

回覆 引用 TOP

精選汽車
月相,最好有獨立特色
我最喜歡  Stepan Sarpaneva 製作月相

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 eta2892a2 於 2017-2-7 04:41 AM 發表

月相,最好有獨立特色
我最喜歡  Stepan Sarpaneva 製作月相
系呀,如果是手工麻麻,個太陽伯伯好樣衰,玩具表咁。

Lawrence

回覆 引用 TOP

月亮伯伯 如果係浮雕,有 texture,係會吸引過印刷月亮架

回覆 引用 TOP

月相嘅話我推新款Lange 1 Moon Phase , 1815 Annual Calendar 以及 Saxonia Moon Phase

回覆 引用 TOP

410 月相盤齒輪只有59個牙, 兩年後月相與實際情況相差一天,

Glashutte original moonphase 與Lange 1 Moon Phase 理論上122年才相差一天, 後者剛推出新款上的月相加了日夜顯示

回覆 引用 TOP

滿月時, 410 枝計時鈔針上的星星會遮住月相, 是一敗筆, 不過整體來看很漂亮.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kenneth_lee 於 2017-2-8 03:08 AM 發表

滿月時, 410 枝計時鈔針上的星星會遮住月相, 是一敗筆, 不過整體來看很漂亮.
呢粒系流星,要旭先得.

Lawrence

回覆 引用 TOP

Chronomaster panomaticlunar 我都有!
GO 啦!

[ 本帖最後由 (ツ) 於 2017-2-12 09:04 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

回覆 引用 TOP

正到漏!

http://www.arnoldandson.com/home ... 1glaru01ac123a.aspx

〔借圖〕

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 (ツ) 於 2017-2-12 01:03 AM 發表

Chronomaster 同 panomaticlunar 我都有!
GO 啦!
可恶呀!

Lawrence

回覆 引用 TOP

伸延閱讀
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]