• 瀏覽: 5,419
  • 回覆: 49
  • 追帖: 2
剛收樓準備裝修、老婆的爸爸和親戚是做裝修的、叫他上來度尺裝修、諗住大執、被外父通通block哂。整地板、又話上手舖的磚好靚唔洗整、咁我想要地板嘛!算。個廁所殘殘舊舊扑爛哂換新磚整鏡櫃、又話仲用得整過要好多錢、都算。個冷氣黃禁禁又話仲用得唔好換。新居入伙當然想整到樣樣滿意、新新淨淨、第時再整又攪到自己。識人整好處係平、唔會比人搵笨、但新居入伙做唔到自己想要效果又是搵黎攪。

熱賣及精選
你 budget 幾多?

唔好計係咪親戚, 如果個師傅樣樣都 ban 你...
成單工程你好難會滿意, 主觀感覺影響你決定

總之比錢,你想整到識飛都得

你老婆冇意見咩?
正常女婿出得錢搞, 外父開心都黎唔切啦
定係外父唔想做?
搵老婆探下口風先, 費事搵左街外人做外父又唔開心, 到時變左家事

引用:
原帖由 kk12338 於 2017-2-16 02:09 PM 發表

總之比錢,你想整到識飛都得
當然、最幣無錢,預20萬以下

引用:
原帖由 璣篤 於 2017-2-16 02:32 PM 發表

你老婆冇意見咩?
正常女婿出得錢搞, 外父開心都黎唔切啦
定係外父唔想做?
搵老婆探下口風先, 費事搵左街外人做外父又唔開心, 到時變左家事
佢又好聽佢爸話、外父怕我地兩個洗大左

揾朋友前都要睇下佢手工得唔得

如果係太上年紀嘅師傅,想法同後生都好唔同,需要溝通得好好至得,
熟人做,有D位會好尷尬,
同埋有機會裝修完之後冇咗親戚做……

The Raymond Voice : 不要做會令自己後悔的事
引用:
原帖由 Benevilla 於 2017-2-16 02:37 PM 發表

佢又好聽佢爸話、外父怕我地兩個洗大左
OH冇計, 大家唯有就下
照計地磚好過地板, 上手D地磚好唔得定點? 有冇相睇下
不過廁所我都建議大整, 此終有水既野, 日後先搞會好煩
冷氣就小事啦, 入左伙先換都唔遲, 求其話嘈,有雜音,唔凍都得啦

引用:
原帖由 Benevilla 於 2017-2-16 02:36 PM 發表

當然、最幣無錢,預20萬以下
20 萬係成單工程連料連傢俬連電器
定剩係料錢?

單位幾大面積, 幾房幾廁?

幾多年樓?有無相睇下

[ 本帖最後由 martiniu 於 2017-2-16 02:55 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

屋實呎幾多又無,大執即係想點整?搵咗外父上嚟睇,睇完又搵街外人做,有排煩

其實你預廿萬,佢地已經知道唔夠
所以先叫你有d 要留唔好郁
爆晒地下鋪過,油牆,爆廚廁
其實你廿萬都無得剩
重未計買料家私

廿萬只夠執少少野和買傢俬電器。係咪預你地生 BB 要留錢備用?

...樓主潛左水...
20 萬...如果間屋細, 剩計工程都可以

引用:
原帖由 makm 於 2017-2-16 03:14 PM 發表

屋實呎幾多又無,大執即係想點整?搵咗外父上嚟睇,睇完又搵街外人做,有排煩
450尺到

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]