• 瀏覽: 292,711
  • 回覆: 1,386
  • 追帖: 52
熱賣及精選
8喇~

話咁快就來學左1年~

回覆 引用 TOP

支持!!!

回覆 引用 TOP

支持 已高亮!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 papeseal 於 2017-2-17 05:18 PM 發表

支持 已高亮!
唔該版主

回覆 引用 TOP

想問大家:

如果首歌未練好, 你地都會照去上堂??

回覆 引用 TOP

(null)好難可以每首都練到100%先覆琴,後期每首歌練習斷月計,其實每次上課,老師都會指導不足之處

回覆 引用 TOP

支持
唔經唔覺黎左一年半,學左琴一年半

[ 本帖最後由 淨色 於 2017-2-17 07:29 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

回覆 引用 TOP

照上, 如果一定要練好先上, 我估我一個月上唔到一堂。

就算自己覺得練"好", 其實都一定仲有大把問題 ......
引用:
原帖由 wihmunga 於 2017-2-17 05:47 PM 發表

想問大家:

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wihmunga 於 2017-2-17 05:47 PM 發表

想問大家:

我係音樂系學生都會話:
會!
不過練下你未練好既定義係咩。
我自己就盡量keep住個flow,
錯音由佢,
唔好停,
同埋試下做曬大細聲同音色。
因為你假切你手指熟左,
你既musical idea 都未必做得夠,
同埋有d 練極都唔到/練得好慢,
所以趁你熟熟地個陣預早比老師執下musical 同tech 既野,
一個好既老師都同你講點overcome,
咁樣學歌都會快d!

[ 本帖最後由 simon_hohk 於 2017-2-18 10:58 AM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

回覆 引用 TOP

引用:

想問大家:

定期上堂其實會好D,主要係人有惰性。
每星期都上咁會keep 住一種無形力量堆你練琴。

另一方面,其實最怕你今次隔一星期上,下次可能隔3星期甚至更耐,都那時你又會覺得練黎練去冇進步,慢性消磨你的動力。

所以,其實我覺得要學任何一種技藝,都是要對自己殘忍D先得

回覆 引用 TOP

No pain no gain.  Must try to squeeze time to practice (even mentally)!  Time management / activity planning is important for adult learners.

回覆 引用 TOP

我會照去上堂
未練好都照彈比miss睇,睇下有d咩位可以執下,咩位做得唔好所以練唔好或彈唔到
有時一執,即時就解決左之前的問題,下堂就會彈得好
同埋我而家d歌仔都係好短,一堂教幾首歌
一首未練好,都仲有其他歌仔要覆琴

回覆 引用 TOP

照去上堂,俾老師知道你水平去到邊都好。

回覆 引用 TOP

咁又係....要覆琴都係一種動力迫自己練琴

但我真心覺得自己學得勁慢..  
每星期一首歌仔都未必得 (D歌已經好短)

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]