• 瀏覽: 300,383
  • 回覆: 1,397
  • 追帖: 54
引用:
原帖由 wihmunga 於 2017-2-20 02:13 PM 發表

咁又係....要覆琴都係一種動力迫自己練琴

但我真心覺得自己學得勁慢..  
每星期一首歌仔都未必得 (D歌已經好短)
你學緊咩歌呀,有幾短??

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wihmunga 於 2017-2-20 02:13 PM 發表

咁又係....要覆琴都係一種動力迫自己練琴

但我真心覺得自己學得勁慢..  
每星期一首歌仔都未必得 (D歌已經好短)
你學緊咩書?首歌幾長左右?

回覆 引用 TOP

我學緊 Piano Pieces for Children (綠色封面果本)
而家練緊 Dark Eyes
佢每首歌我都攪好耐  
本書有成100首, 我咪要學幾年!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wihmunga 於 2017-2-21 02:51 AM 發表

我學緊 Piano Pieces for Children (綠色封面果本)
佢每首歌我都攪好耐  
Children pieces 入面的歌唔易彈的,所以花多點時間可以接受。
同唔好俾佢寫的級數嚇到,完全唔合理的,有多首佢寫三級隨時有5,6級水平。

最後,我估唔係太多人會彈晒D歌,至少我小時候冇學晒,現在也沒有刻意去練晒入面所有歌
所以呢方面唔洗咁擔心

回覆 引用 TOP

而家發覺拍子好難數,每開一首新歌,我都好難捉摸到個拍子

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 pianoonaip 於 2017-2-21 09:52 AM 發表

拍子我都好差 (好似無嘢唔差)
我每首歌彈之前都去YOUTUBE聽下先, 咁就無咁迷茫

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wihmunga 於 2017-2-21 01:42 PM 發表

係youtube 聽一次先再彈唔係一個好習慣bo~
因為你只靠記拍子而唔係理解個拍子,
唔肯正視你既弱點長遠來講唔係一件好事。
加油數多d 拍子la!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wihmunga 於 2017-2-21 01:42 PM 發表

如果數得差,更加應該迫自己數,不要靠聽左先

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wihmunga 於 2017-2-21 02:51 AM 發表

佢每首歌我都攪好耐  
其實children pieces 都幾難,裡面寫的級數根本不能作準,一般人起碼2級先會開始學呢本,我自己就更加考完3級先開始學。
係呢?你學佢之前學過咩書?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 pianoonaip 於 2017-2-21 09:52 AM 發表

慢慢來,用拍子機輔助,等自己心中有個拍子,咁就不難

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 helenleung910 於 2017-2-22 09:51 AM 發表

其實children pieces 都幾難,裡面寫的級數根本不能作準,一般人起碼2級先會開始學呢本,我自己就更加考完3級先開始學。
係呢?你學佢之前學過咩書?
我之前學過2本:
Everybody likes the piano book two
鋼琴小曲集1 拜爾併用  (哩本無彈晒, 可能因為我話D歌唔好聽)

回覆 引用 TOP

我好多年前學琴會用4至5本書的,其中1本是練手指。
現在這個年代是否用1,2本書而已?

回覆 引用 TOP

還要看老師習慣和每個人的進度

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 littlelaw 於 2017-2-23 03:53 PM 發表

我好多年前學琴會用4至5本書的,其中1本是練手指。
現在這個年代是否用1,2本書而已?
有兩個可能性
一,學生比以前忙左,每星期練到一至兩首已算幾聽話了,就算開左4至5本都冇用。
二,現在時代進步了,有很多新教材不斷出現,而且出版社明顯和教琴人仕溝通過,有好多一本包含以前幾本的野。
例如練風格,就包含四至五種時期的歌,而且歸類好晒。
練技巧,也有把hanon,czenry599,burgermuller 合併成一本。
如果揀得有技巧,真的可以買少好多書。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 moneytom 於 2017-2-23 05:50 PM 發表

有兩個可能性
一,學生比以前忙左,每星期練到一至兩首已算幾聽話了,就算開左4至5本都冇用。
二,現在時代進步了,有很多新教材不斷出現,而且出版社明顯和教琴人仕溝通過,有好多一本包含以前幾本的野。
例 ...
謝謝你的分析

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]