• 瀏覽: 299,017
  • 回覆: 1,397
  • 追帖: 54
問下各位,

除左練琴,會不會做其他野
eg使唔使抄譜,
學樂理
背chord

定系一直彈練習曲,最後就會學得通?

回覆 引用 TOP

我依家只系用緊
john thomson
hannon
improve scale

但好似冇咩進步,
發覺好似一直練緊手指

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 superk123321 於 2017-2-24 03:58 AM 發表

我依家只系用緊
john thomson
hannon
improve scale

但好似冇咩進步,
發覺好似一直練緊手指
咁就是乎你練琴個陣擺幾多時間同心機落去。
另外正確手勢先會練到成果,
相反錯誤既手勢只會越練越錯。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 superk123321 於 2017-2-24 03:55 AM 發表

問下各位,

除左練琴,會不會做其他野
eg使唔使抄譜,
學樂理
背chord

定系一直彈練習曲,最後就會學得通?
抄譜同樂理,一般一路學會一路教,如有需要考5級樂理,當然會教得深入一點,背chord學傳統鋼琴的話是不需要

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 生力嘉 於 2017-2-24 02:10 PM 發表

抄譜同樂理,一般一路學會一路教,如有需要考5級樂理,當然會教得深入一點,背chord學傳統鋼琴的話是不需要
原來要抄譜架?!
我太業餘, 只彈歌仔

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wihmunga 於 2017-2-24 04:15 PM 發表

原來要抄譜架?!
我太業餘, 只彈歌仔
考5級樂理,有一題目是移調和把4聲部分開或合併,抄譜這兩個字只是用番superk 師兄用字,有不妥?

回覆 引用 TOP

咁多位大大,最近買左部電子琴玩,消磨下時間,初初諗住自學ge,上網睇片跟住彈下d流行曲啦。點知發現左右手完全協調唔到,就算慢慢彈都唔得。係米即係我唔識合玩,出去學會有幫助嗎?

問題應該係左手彈chord時會落錯位,要望住琴鍵先唔會彈錯。例如 C chord 135之後彈 G chord 572 我可能會彈左461,
我明明左手彈唔到所以更加唔洗放隻右手落去lu。 唔好話流行曲,就連好好簡單嘅生日快樂配CGF chord都窒窒下。

點樣可以望住份譜,d手指唔會放錯位? 還是我唔望譜,望琴鍵彈?

**但唔知點解右手又唔會有呢個情況,手指唔會落錯位。

回覆 引用 TOP

追下d post, 見到大家都係討論學鋼琴ge嘢,我就走入黎講電子琴ge 嘢,攪到有d 唔好意思tim。其實細個都想學,不過無機會,於是諗住從電子琴入手,試玩下。大家會唔會覺得玩電子琴係低級d ge 玩兒呢。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nekneknek 於 2017-2-28 01:02 AM 發表

追下d post, 見到大家都係討論學鋼琴ge嘢,我就走入黎講電子琴ge 嘢,攪到有d 唔好意思tim。其實細個都想學,不過無機會,於是諗住從電子琴入手,試玩下。大家會唔會覺得玩電子琴係低級d ge 玩兒呢。
我都係用電子琴,確實係同鋼琴嘅力度聲音真係差好多、不過諗住玩下嘅話都可以嘅

建議數碼琴更好

無論成敗最後 能夠開懷 才是至成功
沿途越有希望 才越有望 誰及我相信
幸福要問自己 不必強求 運氣會贈送

<守護她的51種方法>

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nekneknek 於 2017-2-28 12:12 AM 發表

咁多位大大,最近買左部電子琴玩,消磨下時間,初初諗住自學ge,上網睇片跟住彈下d流行曲啦。點知發現左右手完全協調唔到,就算慢慢彈都唔得。係米即係我唔識合玩,出去學會有幫助嗎?

問題應該係左手彈chord時會落 ...
分別彈熟咗左手再彈熟右手先雙手彈,
我嗰時第二堂就開始雙手彈反而到依家都協調到、老師話都關右左腦發唔發達,出去學當然好,自己摸一定會慢d

無論成敗最後 能夠開懷 才是至成功
沿途越有希望 才越有望 誰及我相信
幸福要問自己 不必強求 運氣會贈送

<守護她的51種方法>

回覆 引用 TOP

我最初用的,都係電子琴,不過一個月左右就換左數碼琴,左右手協調,對眼要望手等問題,非短時間可練成,加油

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 生力嘉 於 2017-3-1 01:28 PM 發表

我最初用的,都係電子琴,不過一個月左右就換左數碼琴,左右手協調,對眼要望手等問題,非短時間可練成,加油
數碼鋼琴好

夜晚帶住耳機練琴

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 superk123321 於 2017-3-2 11:58 AM 發表

數碼鋼琴好

夜晚帶住耳機練琴
同意, 我永遠都係半夜1,2點先有時間練琴, 啱晒!

而且我好多時覺得鋼琴好嘈, 尤其是我得1,2級, 彈得唔好聽
如果我隔離屋彈到咁, 即使係日頭我都覺得好滋擾囉
彈得好聽就話啫~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wihmunga 於 2017-3-2 01:45 PM 發表

同意, 我永遠都係半夜1,2點先有時間練琴, 啱晒!

而且我好多時覺得鋼琴好嘈, 尤其是我得1,2級, 彈得唔好聽
如果我隔離屋彈到咁, 即使係日頭我都覺得好滋擾囉
彈得好聽就話啫 ...
記得用開放式耳機

回覆 引用 TOP

初學,最緊要係先有琴,不論電子,數碼或真鋼,先培養興趣,加油

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]