• 瀏覽: 299,020
  • 回覆: 1,397
  • 追帖: 54
引用:
原帖由 yifeifei2 於 2017-3-8 03:06 PM 發表

琴我就唔學,或者叫學唔到,跟唔到個仔。
已經用緊呢個方法,但係對佢成效不大
你個仔幾大??

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 moneytom 於 2017-3-8 04:45 PM 發表

你個仔幾大??
8歲,小3

條頸硬過鐵

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 moneytom 於 2017-3-8 04:45 PM 發表

你個仔幾大??
根本無辦法跟到佢進度

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2017-3-8 05:53 PM 發表

根本無辦法跟到佢進度
進度就別指望跟到你仔了,本來小朋友學樂器就比成人有優勢,何況佢練你不練。你只要監督佢跟足老師的指示就得,千祈唔好諗住自己教,分分鐘教錯曬。想當年我媽叫我一首歌重複練20遍,真係痴線

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chopinlover 於 2017-3-8 06:21 PM 發表

進度就別指望跟到你仔了,本來小朋友學樂器就比成人有優勢,何況佢練你不練。你只要監督佢跟足老師的指示就得,千祈唔好諗住自己教,分分鐘教錯曬。想當年我媽叫我一首歌重複練20遍,真係痴線
20 次⋯⋯咁少

佢係出去學完,媽咪篤住佢練琴⋯⋯

媽咪本身識嘅,所以佢地2個係房練,我就企門口,我無得出聲架,齋企。

係有時媽咪唔得閑,或者出咗去,就我篤住佢練。所以佢就烚我

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2017-3-8 08:20 PM 發表

20 次⋯⋯咁少

佢係出去學完,媽咪篤住佢練琴⋯⋯

媽咪本身識嘅,所以佢地2個係房練,我就企門口,我無得出聲架,齋企。

係有時媽咪唔得閑,或者出咗去,就我篤住佢練 ...
haha 試下借勢
佢唔認有問題就,等老婆返黎,你請法官裁決,罪名成立就罪加一等,你借法官撐腰插爆佢。
或者,老婆返黎,扮演好市民,舉報罪惡,傳個波出去。:p

回覆 引用 TOP

打算下年考三級

圓月當空

回覆 引用 TOP

大家週末愉快喔,好久沒上來,見到有不少新朋友,也見到大家不斷進步,可喜可賀!我自學了一年,主要彈SONATINA那書,最近操練Dussek, op.20 Rondo and Kuhlau op.20, no.1 Rondo. 大致可以應付。彈好録像比朋友埶。我這種不考試純粹自娛的好似無大志,但因為手部有勞損,不能迫自己達標,覺得進度已經好滿意。

活在當下,事事感恩.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 羽禾 於 2017-3-11 03:15 PM 發表

大家週末愉快喔,好久沒上來,見到有不少新朋友,也見到大家不斷進步,可喜可賀!我自學了一年,主要彈SONATINA那書,最近操練Dussek, op.20 Rondo and Kuhlau op.20, no.1 Rondo. 大致可以應付。彈好録像比朋 ...
如果學琴去邊間有保證d
私人係一對一甘 定係幾個學生一齊上

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 羽禾 於 2017-3-11 03:15 PM 發表

大家週末愉快喔,好久沒上來,見到有不少新朋友,也見到大家不斷進步,可喜可賀!我自學了一年,主要彈SONATINA那書,最近操練Dussek, op.20 Rondo and Kuhlau op.20, no.1 Rondo. 大致可以應付。彈好録像比朋 ...
好有計劃
其實如果唔係要考級, 自學都幾好, 我都準備自學一排試下先,
而家跟一D Online tutorial 學 (piano for all)

有時好迷茫, 每星期上堂, 其實都無乜幫助, 只係睇下我有無認錯音咁,
最終咪又係靠自己喺屋企彈..

回覆 引用 TOP

我都黎報到下先, 原來咁多成人學琴, 初初仲覺得自己一把年紀先黎學好樣衰添。
我係因為個仔學緊, 佢暫時未好有興趣, 成日唔肯練琴, 我陪佢上堂, 變左我愈來愈有興趣, 好想自己都學, 又唔抵得佢有得學都唔珍惜, 自己細個冇錢冇得學咁。
我尋日先上第一堂(考慮左好耐), 老師反而問返我, 而家真係好多大人學琴, 點解呢 (我都唔知喎)
老師叫我準備2本書:
Everybody likes the piano
Step by Step piano course

好似主要都係練指法, 唔知幾時先彈到一首歌呢

回覆 引用 TOP

學樂器最緊要是有興趣,總之有心不怕遲。
我也一把年紀,廿年前廿多歲時,學了兩年完成grade two. 當年由朋友一對一教授,真係由低B的BB歌一路彈上,完全不跳級。前年重拾興趣,學了七個月,唔知去到甚麼級,但現在自己練習可以應付到四級的歌,我相信是以前的基礎穩紥吧。
如果可以跟老師是最好,不過一定要找過好的,覺得不對路就要換,別浪費時間。
如果覺得考試會迫自己進步,又不妨去挑戰一下自己。
總之一定要學得開心。

活在當下,事事感恩.

回覆 引用 TOP

學琴同學其他興趣一樣, 最緊要自己開心, 冇壓力
同埋唔好好下下同人比較, 每個人付出唔同, 進度亦不一樣
好比讀書時一樣, 有人鍾意玩, 有人鍾意讀書溫習

回覆 引用 TOP

大人學有大人學的好處
雖然唔會好似小朋友咁快上手
但真係為興趣、學得開心、自動練琴,又無需為考試而學

回覆 引用 TOP

係喎 而家好期待一星期既一堂 每晚都急不及待想練琴,反而個仔愛理不理,叫親佢練琴都又氹又鬧。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]