• 瀏覽: 300,379
  • 回覆: 33
  • 追帖: 54
引用:
原帖由 wihmunga 於 2017-2-17 05:47 PM 發表

想問大家:

如果首歌未練好, 你地都會照去上堂??
定期上堂其實會好D,主要係人有惰性。
每星期都上咁會keep 住一種無形力量堆你練琴。

另一方面,其實最怕你今次隔一星期上,下次可能隔3星期甚至更耐,都那時你又會覺得練黎練去冇進步,慢性消磨你的動力。

所以,其實我覺得要學任何一種技藝,都是要對自己殘忍D先得

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wihmunga 於 2017-2-20 02:13 PM 發表

咁又係....要覆琴都係一種動力迫自己練琴

但我真心覺得自己學得勁慢..  
每星期一首歌仔都未必得 (D歌已經好短)
你學緊咩歌呀,有幾短??

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wihmunga 於 2017-2-21 02:51 AM 發表

我學緊 Piano Pieces for Children (綠色封面果本)
而家練緊 Dark Eyes
佢每首歌我都攪好耐  
本書有成100首, 我咪要學幾年!!
Children pieces 入面的歌唔易彈的,所以花多點時間可以接受。
同唔好俾佢寫的級數嚇到,完全唔合理的,有多首佢寫三級隨時有5,6級水平。

最後,我估唔係太多人會彈晒D歌,至少我小時候冇學晒,現在也沒有刻意去練晒入面所有歌
所以呢方面唔洗咁擔心

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 littlelaw 於 2017-2-23 03:53 PM 發表

我好多年前學琴會用4至5本書的,其中1本是練手指。
現在這個年代是否用1,2本書而已?
有兩個可能性
一,學生比以前忙左,每星期練到一至兩首已算幾聽話了,就算開左4至5本都冇用。
二,現在時代進步了,有很多新教材不斷出現,而且出版社明顯和教琴人仕溝通過,有好多一本包含以前幾本的野。
例如練風格,就包含四至五種時期的歌,而且歸類好晒。
練技巧,也有把hanon,czenry599,burgermuller 合併成一本。
如果揀得有技巧,真的可以買少好多書。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wihmunga 於 2017-3-4 09:18 PM 發表

今日覆琴, 勉強可以收貨,
點知MISS突然叫我彈返首舊歌(大約個幾月前覆琴成功)
我個腦一片空白
簡直好似一首新歌咁, 要逐粒音諗好耐, 合唔到手, 單手都有困難

我一直都係背譜, 覆琴時基 ...
發現問題是好事,每改善一個問題代表你又進步了。
照咁睇,你老師都教琴都有點心思
辛苦晒

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2017-3-7 04:24 PM 發表

謝謝。
我係無天份嗰種。

不過係因為阿仔學琴,阿仔宜家練琴嫌我唔識呀。明明連我都聽到幾粒音炒咗,叫佢再練返嗰幾個小節,佢死都唔認,又成日大我,烚我唔識睇譜

所以我要學樂理, ...
自己一齊學埋都有好處gei,直接示範認真練琴都好。

不過如果覺得辛苦或冇時間,可以試下咁,有D歌其實youtube 有人已有人拍片攞左上去,下次你個仔死撐時播出黎。要佢彈返岩,你話你唔會知佢彈錯咩音,只係知首歌唔係咁,要佢自己諗辦法彈返岩佢,彈唔岩冇機打

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2017-3-8 03:06 PM 發表

琴我就唔學,或者叫學唔到,跟唔到個仔。
已經用緊呢個方法,但係對佢成效不大
你個仔幾大??

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2017-3-8 08:20 PM 發表

20 次⋯⋯咁少

佢係出去學完,媽咪篤住佢練琴⋯⋯

媽咪本身識嘅,所以佢地2個係房練,我就企門口,我無得出聲架,齋企。

係有時媽咪唔得閑,或者出咗去,就我篤住佢練 ...
haha 試下借勢
佢唔認有問題就,等老婆返黎,你請法官裁決,罪名成立就罪加一等,你借法官撐腰插爆佢。
或者,老婆返黎,扮演好市民,舉報罪惡,傳個波出去。:p

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ssdw_yan 於 2017-5-4 11:49 PM 發表

但睇譜完全係🐢速,有時會練到好灰😩
過程黎遮,今日🐢速唔等於將來🐢速。

如果有練習又長時間一直都係🐢速即係可能有D冇處理到。

例如你所說的睇譜是否只是指看到譜後,腦內判唔判斷到係咩音??
定係有冇click在,你知道係咩音,但手指唔夠快到位
又或者唔知拍子已經到啦 etc

加油!!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 airbus 於 2017-5-14 07:29 PM 發表

請問我已經46歲想學彈琴會唔太遲同埋無老師肯教?
又會啦, 我識有人50+都學緊啦

https://www.google.com.hk/amp/ab ... o/story?id=46465840

條片入面個伯伯93歲仲學緊。
You are too young 😜😜😝😝

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 twotigers 於 2017-5-18 06:02 PM 發表

我想轉老師,我想問下2級,一個月4堂,每堂45分鐘,280蚊算唔算貴?定合理?
其實要上一堂先大d機會會知老師岩唔岩你。

唔岩gei學費再平都係晒錢。

引用:
原帖由 twotigers 於 2017-5-18 08:46 PM 發表

新老師好似要去佢屋企,之前聽呢度啲朋友講琴行老師唔少唔好,我試過兩個都解決唔到我啲問題,希望上老師屋企學,貴少少會好啲,唉。
你有咩問題?

引用:
原帖由 twotigers 於 2017-5-18 09:24 PM 發表

拍子問題,兩隻手唔協調,sight reading好差
Sight reading 唔係個個老師都會識教,因唔係個個老師都sight reading 強。
但也不要因為單單老師唔識教sight reading 就覺得老師唔好。

sight reading 我自己總結要進步,首先要發堀自己的問題根源,個個學生唔同。
可以係
1. 唔熟五線譜
你在任意的譜上找些音,你看看你能否一眼「立刻」就看出他們是什麼音。
立刻的意思真的可能是一秒內,數都不用數就能在腦海中有答案

2. 手對鍵盤唔熟
就是你隨便在腦海想一個音,看看手能否「立刻」到達並把這個音按下。

以上兩點都冇問題的話,可以合併在測試自己,就是隨便看五線譜上的音,看看手能否「立刻」到達並把這個音按下。
有些學生一開始說是看譜慢,但最後發現慢的其實是手,他看一眼譜,腦海立刻知道是什麼音,就是要花時間在找手要去哪裏。

所以你從一個音分手開始,自己試試,沒問題的話就試兩個音合手。

3. 拍子問題
最後就是拍子問題,拍子首先要懂得數,你先拿一份譜來,看看能否很快的看出要怎麼數和每一小節的拍子怎分配。

如果數沒問題,有可能是手跟唔上,尤其是相對上要快彈的地方,例如前面都是一拍一拍去,但有半拍你要在彈到之前預先想好整個快的地方地怎彈,把這些音想成一套動作,慢的地方是分隔點。(在這裏純用文子我寫起來很可能有點亂,希望你看得明)

如果兩個音合手和拍子都沒問題的話,應該已經是能應付3-4級的sight reading考試。

引用:
原帖由 superk123321 於 2017-6-20 12:36 AM 發表

負能量
上年學到宜家,真想停了
越學越覺得鋼琴太難

成本599彈完,
john1,2,3
第三本好多歌都求其彈左
總之,音樂的確太深奧
從小最討厭
大左打算克服它,難
John 2 到 3 在教學上黎講係一個幾大的gap, 所以未必係你有問題

另外, 你可以彈完599已經很難得, 為左john 3 就放低所有野, 有點可惜。

同你老師傾下彈d輕鬆的歌, 或者你自己搵都得。
EG 夢中的婚禮, beauty and the beast,  或我最近留意到在內地比較heat , 石進的夜的鋼琴曲。

學琴本身就是一條很長的路, 其實不但長, 更可以說是沒有盡頭的路, 行得累放慢少少甚至休息一陣冇問題, 但放棄真的很可惜。

引用:
原帖由 yyykingwai 於 2017-11-21 09:14 PM 發表

點樣可以背到五線譜呀?😥好唔熟呀…要望幾秒先搵到個key
搵key
你係睇五線譜認音慢
定講緊認到音, 唔知應該邊隻手指會彈到個粒音??

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]