• 瀏覽: 299,018
  • 回覆: 9
  • 追帖: 54
想問大家:

如果首歌未練好, 你地都會照去上堂??

回覆 引用 TOP

咁又係....要覆琴都係一種動力迫自己練琴

但我真心覺得自己學得勁慢..  
每星期一首歌仔都未必得 (D歌已經好短)

回覆 引用 TOP

我學緊 Piano Pieces for Children (綠色封面果本)
而家練緊 Dark Eyes
佢每首歌我都攪好耐  
本書有成100首, 我咪要學幾年!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 pianoonaip 於 2017-2-21 09:52 AM 發表

而家發覺拍子好難數,每開一首新歌,我都好難捉摸到個拍子

拍子我都好差 (好似無嘢唔差)
我每首歌彈之前都去YOUTUBE聽下先, 咁就無咁迷茫

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 helenleung910 於 2017-2-22 09:51 AM 發表

其實children pieces 都幾難,裡面寫的級數根本不能作準,一般人起碼2級先會開始學呢本,我自己就更加考完3級先開始學。
係呢?你學佢之前學過咩書?
我之前學過2本:
Everybody likes the piano book two
鋼琴小曲集1 拜爾併用  (哩本無彈晒, 可能因為我話D歌唔好聽)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 生力嘉 於 2017-2-24 02:10 PM 發表

抄譜同樂理,一般一路學會一路教,如有需要考5級樂理,當然會教得深入一點,背chord學傳統鋼琴的話是不需要
原來要抄譜架?!
我太業餘, 只彈歌仔

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 superk123321 於 2017-3-2 11:58 AM 發表

數碼鋼琴好

夜晚帶住耳機練琴
同意, 我永遠都係半夜1,2點先有時間練琴, 啱晒!

而且我好多時覺得鋼琴好嘈, 尤其是我得1,2級, 彈得唔好聽
如果我隔離屋彈到咁, 即使係日頭我都覺得好滋擾囉
彈得好聽就話啫~

回覆 引用 TOP

今日覆琴, 勉強可以收貨,
點知MISS突然叫我彈返首舊歌(大約個幾月前覆琴成功)
我個腦一片空白
簡直好似一首新歌咁, 要逐粒音諗好耐, 合唔到手, 單手都有困難

我一直都係背譜, 覆琴時基本上唔使睇, 之前背到彈到, 今日已經乜都無晒
係咪平日即係要一直KEEP住彈埋舊歌?
咁咪越練越多歌?

大家彈返舊歌時, 係咪可以順利彈到架?
定係我係個別例子...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 羽禾 於 2017-3-11 03:15 PM 發表

大家週末愉快喔,好久沒上來,見到有不少新朋友,也見到大家不斷進步,可喜可賀!我自學了一年,主要彈SONATINA那書,最近操練Dussek, op.20 Rondo and Kuhlau op.20, no.1 Rondo. 大致可以應付。彈好録像比朋 ...
好有計劃
其實如果唔係要考級, 自學都幾好, 我都準備自學一排試下先,
而家跟一D Online tutorial 學 (piano for all)

有時好迷茫, 每星期上堂, 其實都無乜幫助, 只係睇下我有無認錯音咁,
最終咪又係靠自己喺屋企彈..

回覆 引用 TOP

我都想入鋼琴GROUP
初級自學中, 收唔收?

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]