• 瀏覽: 299,011
  • 回覆: 12
  • 追帖: 54
我會照去上堂
未練好都照彈比miss睇,睇下有d咩位可以執下,咩位做得唔好所以練唔好或彈唔到
有時一執,即時就解決左之前的問題,下堂就會彈得好
同埋我而家d歌仔都係好短,一堂教幾首歌
一首未練好,都仲有其他歌仔要覆琴

回覆 引用 TOP

大人學有大人學的好處
雖然唔會好似小朋友咁快上手
但真係為興趣、學得開心、自動練琴,又無需為考試而學

回覆 引用 TOP

我其中一本書都係everybody likes the piano
綠色果本piano pieces for children據聞比較難,程度大概係3級起,自學真係好勁😮

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小貓貓子 於 2017-3-21 10:18 PM 發表

因為我沒有老師,唔知道有咩琴書,就只係有呢本2手Pieces for children
有咩歌係1,2級既,不妨話比我知,謝謝
我miss係比 EVERY BODY LIKES PIANO 同另外2本書,都係d歌仔
但如果你彈到綠色果本,是否你程度已不只1,2級?
會不會等其他前輩介紹比你好d

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 你好嗎!? 於 2017-7-1 09:15 PM 發表

今年20歲先開始學琴
任何有關音樂領域既知識都係零

想問下 如果想練琴 買電子琴練到嗎? 好似話會練壞手??
但我而家係新手 其實問題大唔大? 係咪要去到唔知幾多級先會開始有影響?
想買電子琴因為屋 ...
我初初學都擔心自己三分鐘熱度
所以上網搵左部二手數碼琴
學左一年,都打算遲D搬屋會加多個真鋼,對於我呢D夜晚先練琴的人黎講,數碼琴真係唔少得
我個人覺得初學可以唔洗買咁貴住,加上數碼琴慳位D,夜晚練琴都唔會嘈到人
同埋如果同家人住,鋼琴咁大舊野佔的空間都唔小
當然手感同鋼琴係有差,但平時可以去租下琴室用真鋼熟習下都得
到你真正有興趣、會長遠學,先再考慮換琴都唔遲

引用:
原帖由 你好嗎!? 於 2017-7-4 12:23 AM 發表

唔係好識揀D琴..
我上網睇見數碼琴都萬幾兩萬
鋼琴見到有D都係兩萬幾
應該揀咩牌子同款好? 同埋個合理價格係幾多?
都係係呢度爬下文參考下人地講的牌子同型號
不過我初初係買二手琴,都係價錢牌子行先
反正初學,比部貴貴琴我都唔會分到架啦
學上去先再換琴

引用:
原帖由 SmallestPotato 於 2017-7-5 06:32 PM 發表

我當初都係咁諗, 買部入門型號 (雖然我最最最主要考慮是節省空間, 不是價錢), 但用落很快就發覺手感分別比想像中大很多。

上堂用真琴彈會攰過數碼琴,D鍵真係重D,聲又真係靚D好聽D
都打算遲D買返個真鋼
不過數碼琴真係好偉大的發明~~~
無論幾夜都可以練琴,又唔會嘈到人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wingshing168 於 2017-8-27 08:58 AM 發表

88 鍵,  見spec 寫 2x kg
若每次都要搬出搬入, 搬上搬落, 感覺幾吃力
最理想搵到個位擺梗就最好, 唔得真係冇計, 唯有練大隻D..,
初初我就係想搵一塊琴
去通記問,果個叔叔話好重,我即刻卻步
買左個一座的,方便好多,又真係幾阻訂
但如果冇位,就真係冇辦法...

回覆 引用 TOP

不過近期愈來愈覺得用慣有數鋼,每次上堂用真鋼有D吃力
之前MISS部琴 琴鍵輕身D 都冇咁明顯
近期用左2部琴鍵重身D的琴,好多時都唔夠力,尤其係尾指
屋企明明練好左,一上堂用真鋼覆琴就打晒折,彈出來有時甩甩咳咳咁

引用:
原帖由 dddung 於 2017-9-7 12:38 AM 發表

我以前都係用數鋼,發現覆琴有問題就買了鋼琴,比較鐘意鋼琴的觸感,就好少用數鋼練了。
要等一年後,先有位放真鋼
初初學時覺得冇乜所謂,漸漸會好想彈多d真鋼
原來自己不知不覺之中,都有少少少少進步

真鋼數鋼真係各有優點
如果地方許可,各有一部最好
或者用真鋼,加一條數鋼,夜晚練都唔怕嘈到人

我都學左1年多,即係都追左呢個板1年多
不過多數都係睇~
仲係好初級,彈梗D好簡短的歌
好開心自己仲學梗,繼續努力中

我學得好慢...
都就2年了,仲係2級