• 瀏覽: 300,214
  • 回覆: 19
  • 追帖: 54
照上, 如果一定要練好先上, 我估我一個月上唔到一堂。

就算自己覺得練"好", 其實都一定仲有大把問題 ......
引用:
原帖由 wihmunga 於 2017-2-17 05:47 PM 發表

想問大家:

如果首歌未練好, 你地都會照去上堂??

回覆 引用 TOP

學2個月就開始2級課程, 勁!!
我自己摸左幾個月, 再跟老師學左差不多4個月都仲係彈緊1級果D兒歌 ....
引用:
原帖由 oscar824 於 2017-4-17 09:55 PM 發表

大家好,話咁快我學2個月
下星期就開始2級課程

總結下我1級裡面學嘅,主要是樂理,同伴奏用既Patterms,主音有就彈下兒童詩歌
開頭手指真係唔太聽話..又硬又緊..個人唔識放鬆
MISS教左我一些手部運動的確幫助好 ...

N年前有學過其他樂器, 我明白自學樂器係事倍功半, 自已摸主要係想試下自已是否三分鐘熱度, 試左約4個月, 我仍然好有興趣, 所以決定搵老師教。

有人教, 正規一點, 可以執到自己察覺不到的問題。亦多一點動力因為要覆琴。

引用:
原帖由 生力嘉 於 2017-4-23 12:37 PM 發表

咁你覺得自學,同找老師教有咩分別?

回覆 引用 TOP

數碼鋼琴好過電子琴, 主要牌子有Yamaha, Casio, Roland, Kawai

多人用又最平($5xxx-$6xxx)的有Yamaha P115 (小弟用緊, 但手感較差較"輕", 諗緊升級), Kawai ES110 (手感好D), Roland FP30

好少少($11xxx - $15xxx) 的有 Yamaha P255, Kawai ES8, Roland FP90

再上就成台似直立式鋼琴($2xxxx+) Yamaha NU1 / CLP575 / CLP585 (CLP675 / CLP685過多一兩個月就有貨), Kawai CA67/CA97, Roland LX7 / LX17, Casio GP300/GP400/GP500

數碼鋼琴最高級就Yamaha AvantGrand N系列, 可以過十萬 ...
引用:
原帖由 叮豬 於 2017-5-16 11:50 AM 發表

請問...我學琴學左2堂,有興趣繼續學,想買部琴練下..
請指教~應該買電子琴定數碼琴好d?
請大家介紹一下咩型號?

我當初都係咁諗, 買部入門型號 (雖然我最最最主要考慮是節省空間, 不是價錢), 但用落很快就發覺手感分別比想像中大很多。

引用:
原帖由 lyyhvqamh 於 2017-7-5 11:46 AM 發表

都係係呢度爬下文參考下人地講的牌子同型號
不過我初初係買二手琴,都係價錢牌子行先
反正初學,
比部貴貴琴我都唔會分到架啦
學上去先再換琴

拆得開,"塊狀"的數碼鋼琴,最好應該係以下兩款︰
Roland FP90 (約$17xxx)
Kawai ES8 (約$14xxx)
引用:
原帖由 to1412 於 2017-8-24 01:19 PM 發表

地方問題,一定要數碼鋼琴,一定要可以拆開那種。(即是不是一座,因為練完要比返個位出黎)大家有什麼推介。謝謝你們。

練琴同時做埋Gym,一舉兩得。

引用:
原帖由 helenleung910 於 2017-8-27 09:22 AM 發表

我部咪就係50磅,我日日搬架,不過我不大隻

回覆 引用 TOP

莫非是「大名鼎鼎」的 Alan Chan?!
引用:
原帖由 etgohome2009 於 2018-5-22 12:08 AM 發表
係呀! 雖然我程度非常低, 但我聽youtube 有個男人彈 JT 全本書, 將D歌彈到不倫不類, 明明係要輕柔既, 佢就彈到超快+大力....基本上佢首首都彈得好快. D歌俾佢糟蹋了 ...

勁!!!
引用:
原帖由 TheFall 於 2018-5-24 09:23 PM 發表

報到
17年頭先開始跟導師上堂 18年4月考完6級pass左 準備下年考8級 本考試書好似下年到期 得1次機會.. 各位加油! 本人絕無天份 只靠努力!

回覆 引用 TOP

我頭幾堂都係咁,再上幾堂適應左就不再緊張。

引用:
原帖由 etgohome2009 於 2018-6-8 12:31 PM 發表

Miss 好 nice, 只係我自己緊張而已.

回覆 引用 TOP

剛剛開始 ?! 即閣   下係鋼琴老師 ?

我的老師基本上不論成人定小朋友都係用同一批書,一開始用 Michael Aaron Piano Course, 輕鬆學鋼琴, Everybody Likes the Piano, Technic is Fun 之類,之後有 Burgmüller Op.100, First Lessons in Bach ....... 等等,間中亦會影印一兩首其他歌仔比我試。
引用:
原帖由 床下清涼的獅子 於 2018-10-19 10:57 AM 發表

剛剛開始教成人鋼琴,想問下你地初學用咩書?

回覆 引用 TOP

情況許可的話,當然一對一好。
普通琴行每小時大約 $2xx 起,私人的話每小時二、三百到幾千都有。
引用:
原帖由 再遇必會珍惜 於 2018-10-19 09:39 PM 發表

一對一定係成人班?幾錢架?我鐘意鋼琴,彈到成首歌就滿足,唔洗考上去,圓夢only😅,求教🙏🏽🙏🏽

呢個問題我答唔到你,因為我本身識睇譜 (以前玩過中、小提琴),自己亦買左數碼鋼琴試左幾個月,確定自己不是三分鐘熱度之後就去琴行學,所以我第一堂就開始彈。
引用:
原帖由 再遇必會珍惜 於 2018-10-20 12:32 AM 發表

咁即係琴行嘅成人班會平啲啦,如果我係一張白紙,音符呀琴普呀果啲基本野係唔係要學返幾堂先架?咁學幾多堂先識開始彈?

回覆 引用 TOP

代表主旋律由低音轉去高音,再轉返低音,再轉返高音。

引用:
原帖由 fob61033 於 2018-11-13 11:26 PM 發表

請問紅色指住的線代表什麼 ?

回覆 引用 TOP

要理會,要彈到主旋律明顯、聽得出,大聲D。
引用:
原帖由 fob61033 於 2018-11-13 11:41 PM 發表

那...不用理會 ? 也沒有特別 ?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]