• 瀏覽: 299,019
  • 回覆: 58
  • 追帖: 54
引用:
原帖由 papeseal 於 2017-2-17 05:18 PM 發表

支持 已高亮!
唔該版主

回覆 引用 TOP

(null)好難可以每首都練到100%先覆琴,後期每首歌練習斷月計,其實每次上課,老師都會指導不足之處

回覆 引用 TOP

還要看老師習慣和每個人的進度

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 superk123321 於 2017-2-24 03:55 AM 發表

問下各位,

除左練琴,會不會做其他野
eg使唔使抄譜,
學樂理
背chord

定系一直彈練習曲,最後就會學得通?
抄譜同樂理,一般一路學會一路教,如有需要考5級樂理,當然會教得深入一點,背chord學傳統鋼琴的話是不需要

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wihmunga 於 2017-2-24 04:15 PM 發表

原來要抄譜架?!
我太業餘, 只彈歌仔
考5級樂理,有一題目是移調和把4聲部分開或合併,抄譜這兩個字只是用番superk 師兄用字,有不妥?

回覆 引用 TOP

我最初用的,都係電子琴,不過一個月左右就換左數碼琴,左右手協調,對眼要望手等問題,非短時間可練成,加油

回覆 引用 TOP

初學,最緊要係先有琴,不論電子,數碼或真鋼,先培養興趣,加油

回覆 引用 TOP

學琴同學其他興趣一樣, 最緊要自己開心, 冇壓力
同埋唔好好下下同人比較, 每個人付出唔同, 進度亦不一樣
好比讀書時一樣, 有人鍾意玩, 有人鍾意讀書溫習

回覆 引用 TOP

師兄可以試下自己錄低自己,留意下個姿勢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yourmotherboard 於 2017-3-27 07:12 PM 發表

師兄, 4X歲想係屋企自學, 因為有個琴係度又唔識,
請問有無一兩張sheet係可以用黎練下?  應該從咩開始?

好多年前自己跟書彈過一首好簡單既曲仔
其實去琴行求其同職員講, 想買1-2級程度琴譜, 已有一大堆選擇

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 叮豬 於 2017-3-30 08:09 PM 發表

請問你地向邊度學琴?我都想學
THX~
我自己係私人, 有部份師兄/姐係琴行,
初學先選方便自己時間, 及可負擔的學費便可

回覆 引用 TOP

打個比喻, 當初我用電腦拿mouse, 幾分鐘手指已經抽筋,
其實係個人緊張, 同需要時間去習慣同適應, 加油

引用:
原帖由 symphonicdance 於 2017-4-6 04:45 PM 發表

(1) 傳統啦,但跟老師溝通你期望都好重要。遇到好老師與否就睇你彩數。

(2) 自行練到簡易版流行曲通常3級,深少少就5級左右。成人,每天都練琴,兩三年應該得
呢個正正係重點

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 oscar824 於 2017-4-17 09:55 PM 發表

大家好,話咁快我學2個月
下星期就開始2級課程

總結下我1級裡面學嘅,主要是樂理,同伴奏用既Patterms,主音有就彈下兒童詩歌
開頭手指真係唔太聽話..又硬又緊..個人唔識放鬆
MISS教左我一些手部運動的確幫助好 ...
最緊要就係恆心同埋勤練,加油!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]