• 瀏覽: 300,211
  • 回覆: 20
  • 追帖: 54
引用:
原帖由 wihmunga 於 2017-2-17 05:47 PM 發表

想問大家:

如果首歌未練好, 你地都會照去上堂??
我係音樂系學生都會話:
會!
不過練下你未練好既定義係咩。
我自己就盡量keep住個flow,
錯音由佢,
唔好停,
同埋試下做曬大細聲同音色。
因為你假切你手指熟左,
你既musical idea 都未必做得夠,
同埋有d 練極都唔到/練得好慢,
所以趁你熟熟地個陣預早比老師執下musical 同tech 既野,
一個好既老師都同你講點overcome,
咁樣學歌都會快d!

[ 本帖最後由 simon_hohk 於 2017-2-18 10:58 AM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wihmunga 於 2017-2-21 01:42 PM 發表

拍子我都好差 (好似無嘢唔差)
我每首歌彈之前都去YOUTUBE聽下先, 咁就無咁迷茫
係youtube 聽一次先再彈唔係一個好習慣bo~
因為你只靠記拍子而唔係理解個拍子,
唔肯正視你既弱點長遠來講唔係一件好事。
加油數多d 拍子la!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 superk123321 於 2017-2-24 03:58 AM 發表

我依家只系用緊
john thomson
hannon
improve scale

但好似冇咩進步,
發覺好似一直練緊手指
咁就是乎你練琴個陣擺幾多時間同心機落去。
另外正確手勢先會練到成果,
相反錯誤既手勢只會越練越錯。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ssdw_yan 於 2017-5-30 11:53 PM 發表

想問下,如果手指唔夠闊拉唔到8個音,係唔係考唔到8級架??
未必,選擇番一d唔洗隻手掰到咁大既歌就得

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 viviwon 於 2017-5-31 02:09 AM 發表

8級?唔係。。。
我有兩首6級考試歌都要彈9度chords。
老師到時自然會教你點彈,如果唔係,小朋友點考級?
再唔得咪spread 開黎彈

多唔多彈下手指練習? 成人一段手指都冇咁靈活

回覆 引用 TOP

慢既歌用數既歌係work,
eg
https://youtu.be/lQabCdxJ6DM
1:39
但係快既歌例如chopin fantasie
impromptu,
https://youtu.be/75x6DncZDgI
只需對住每group(左手6粒一group)第1粒同第4粒就彈到,如果唔係會數唔切

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wan9898 於 2017-11-27 02:30 AM 發表

Muscle memory對於樂曲既記憶同彈奏發揮好大既作用,但同時亦存在危險性。所以唔可以只靠Muscle memory。
唔彈一兩日就唔記得? 呢個唔關年齡事😅 除非已經滾瓜爛熟,否則幾乎所有人,唔練一兩日個首曲都 ...
因為學校逼既關係,
我要好快練熟一首歌。
我既練法係多d分析首歌既音,
會唔會第一句同第二句有咩pattern,
例如第一句係drm,
第二句係rmf,
然後同自己講第二句既音比第一句只係高左一個major 2nd,
下次彈完第一句就唔好睇譜喇,
直接用個腦諗drm呢一句上一個major 2nd係咩音,
咁樣練法唔單止可以練琴會練得快d,
仲會好不經意好穩陣咁背埋佢
ps 我同學都讚我練歌快,
彈得好唔好就另計,
但係呢個方法真係好易好快咁摸熟曬d音

引用:
原帖由 yyykingwai 於 2017-11-27 09:57 PM 發表

想問鋼琴考試每考一級要彈幾多首歌?
3首

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wan9898 於 2017-11-27 10:04 PM 發表

你既練習方法非常好。我以前都唔為意,練習單靠手指既動作,肌肉記憶。但係呢種記憶方法不但非常慢,形成左記憶又唔容易改,十分危險。
呢個方法其實大家問點背譜個陣我都講過好多好多好多次,
不過好似都無咩人理我

引用:
原帖由 wan9898 於 2018-1-18 12:33 PM 發表

彈琴只係睇譜咩意思?彈琴可以唔睇譜嗎?鋼琴家都會睇譜。
佢應該係指聽音能力

引用:
原帖由 淨色 於 2018-1-18 07:53 PM 發表

師兄,請教下點練聽音能力?除左考試既aural training?🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️🙇 ...
唱係岩。不過唱d咩呢?學校都會叫我地唱下d interval,唔同歌既solfage。得閒自己彈琴個陣聽都d得意/好聽既harmony記住點彈,咩chord去咩chord。要長時間練。

引用:
原帖由 etgohome2009 於 2018-5-30 05:37 PM 發表

近日學 chromatic scale, 彈得時快時慢.... 要花多D時間練...

同埋, 我想請教一下, 3手指彈黑鍵時, 隻3手指係 "直" 還是要"微曲" 的呢? (唔記得問 Miss)
可微曲,但一定唔係直

引用:
原帖由 siupercy 於 2018-5-30 08:06 PM 發表

中指好難練。 我好多歌都死係中指。李斯特講得啱。
點死法?

引用:
原帖由 wan9898 於 2018-5-30 08:18 PM 發表

我好多時侯都會伸開手,由其係彈黑鍵個陣。
我彈個陣基本上係直既,雖然彎曲都彈得到,但我彈任何黑鍵既時候手指都伸直係我既習慣,其實有咩唔好??我係認真問既 ...
伸直黎彈比較難activate手掌既關節,有機會會lur。彈chopin black key最明顯。可能一開會覺禁落水個area大d好似易禁得中,不過長遠來睇用原速彈會易唔平均,唔清楚。當然都有exceptional case,不過唔太多。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]