• 瀏覽: 4,505
  • 回覆: 41
  • 追帖: 2
起式

引用:
原帖由 骨精強 於 2017-2-17 06:42 PM 發表
起式
???

引用:
原帖由 骨精強 於 2017-2-17 06:42 PM 發表
起式
點解我吾打得錯左

引用:
原帖由 骨精強 於 2017-2-18 06:24 PM 發表

點解我吾打得錯左
1.預備式首先要「靜」, 使自己進入「無極」狀態,
阿eten師父我練錯左也野做吾到

請問師兄, 乜野叫做「無極」狀態呢? 點樣先可以做到「無極」狀態呢? 又點解要做到「無極」狀態呢?

引用:
原帖由 maozeidong1949 於 2017-2-18 08:01 PM 發表
請問師兄, 乜野叫做「無極」狀態呢? 點樣先可以做到「無極」狀態呢? 又點解要做到「無極」狀態呢?
吾知道出面eten師父寫+不入無極圈,難成太極圖 ! http://n2.hk/d/images/discuss_style/emailtofriend3.gif

想要練好太極拳,首先要「靜」, 使自己進入「無極」狀態,
全身心地放鬆, 然後靜極生動, 在意念的指導下, 氣沉丹田,
主宰于腰, 由內而外地按照拳架套路的要領進行練習。

引用:
原帖由 骨精強 於 2017-2-18 08:51 PM 發表

吾知道出面eten師父寫+不入無極圈,難成太極圖 ! http://n2.hk/d/images/discuss_style/emailtofriend3.gif

想要練好太極拳,首先要「靜」, 使自己進入「無極」狀態,
全身心地放鬆,  ...

個起式已經咁有學問,使唔使讀咗周易,精通象數理先好去學太極拳 ?
講到咁玄,佢明我唔明,睇怕都要交學費揾佢教喇!

拳經也可用白話解釋,不須吓吓說古文

不值得再分享,不再踏足這版!

引用:
原帖由 eten 於 2017-2-21 10:46 AM 發表

你已經比很多人聰明得多了,知道什麼是無極,留意到太極拳第一式,
有一個叫預備式,你也沒有練錯,只是不得其法而已!
未明白什麼是緞練,什麼是修行!
但基本上是沒有問題的,十隻手指都有長短,有人係狀元, ...
六個問題我吾識呀

引用:
原帖由 eten 於 2017-2-21 01:03 PM 發表

A:你要緊,必先要鬆!
B:要鬆?很困難的,要如何鬆?
A:那困難就不用鬆吧! 直接緊就好了! 對嗎?!

A:你要化,必先要引!
B:要引?很困難的,要如何引?
A:那困難就不用引吧! 直接化就好了! 對嗎?!

A:你要上升,必 ...
好亂呀

1.預備式   2.起式   3.左右野馬分鬃   練錯左

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]