• 瀏覽: 3,105
  • 回覆: 21
小弟24歲 做過Gift 同 Handbag

近排轉garment,但覺得好難做,太多表。因為我做Handbag廠果陣都多表,但起碼可以控制到工廠,而家做trading反而要訂曬主料同副料,工廠係出面搵既加工廠。。。第一日番工睇寄件備份發現我個位一年走左4個。。。對上果個做左10日only。。。睇到我驚。。。想即刻唔做,同埋見個個話merchandiser無得做,都想轉行試下。。。。

回覆 引用 TOP

24歲試多幾行都冇所謂啦, 睇清楚自己鍾意做乜

回覆 引用 TOP

我本身好鐘意做手袋工廠 但人事太複雜  局住走人  sad

回覆 引用 TOP

基本上要訂埋主料副料俾廠, 而廠又外發俾加工廠做貨,
就要對物料同生產流程比較熟識, 先可以壓得住個場,
鎮得到D廠, 掌握得到成本同貨期,
否則的話, 有問題出現時茫無頭緒, 走入迷宮一般,
瓣瓣都話唔關佢事也

回覆 引用 TOP

跟客果part比左我阿姐做
訂野就比曬我  
但我番左幾日對左資料,發現好多都資料無更新,得我阿姐知,下下問,好不安
同埋訂咁多野 一定出事。
我做手袋工廠最多都係訂主料+少少副料,
呢度要訂曬全部。。。同我想像既trading公司好唔同。。。

回覆 引用 TOP

跟單員係跟呢d野個喎…

回覆 引用 TOP

有得做既未做住先囉. 呢行咁難搵野做. 都不知幾多人失業呀. 撈住先啦.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一點一點 於 2017-3-2 08:24 AM 發表

訂野就比曬我  
但我番左幾日對左資料,發現好多都資料無更新,得我阿姐知,下下問,好不安
呢度要訂曬全部。。。同我想像 ...
有冇有經驗嘅QC幫手睇住D廠??
你會唔會上廠睇???
話時話邊樣GARMENT??

回覆 引用 TOP

24 歲真係考慮下轉行.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 zesor 於 2017-3-2 03:19 PM 發表

有冇有經驗�QC幫手睇住D廠??
你會唔會上廠睇???
話時話邊樣GARMENT??
係啊 搵QC睇(其實呢種模式仲慘過做工廠);
我應該唔洗點上工廠 主力打表;
時裝

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一點一點 於 2017-3-2 06:45 PM 發表

係啊 搵QC睇(其實呢種模式仲慘過做工廠);
我應該唔洗點上工廠 主力打表;
時裝
有QC同阿姐幫你孭, 咪唔驚囉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一點一點 於 2017-3-2 08:24 AM 發表

訂野就比曬我  
呢度要訂曬全部。。。同我想像 ...
下下有阿姐問咪好, 有咩好不安??!!!!  冇得問就話不安唧!!!
唯一分享到俾你, 最緊要識得 "嗌救命", 就唔使不安亦唔使騰
千祈唔好因為"怕俾人小, 驚冇面' 而諗住 "拖" 同 "冚"

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 zesor 於 2017-3-3 03:00 AM 發表

下下有阿姐問咪好, 有咩好不安??!!!!  冇得問就話不安唧!!!
唯一分享到俾你, 最緊要識得 "嗌救命", 就唔使不安亦唔使騰
千祈唔好因為"怕俾人小, 驚冇面' 而諗住 "拖" 同 "冚"
明白  我本身做手袋跟單 見到行業縮得好勁  而轉做衫  但都覺得縮好勁  考慮趁後生轉🙈🙈

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一點一點 於 2017-3-3 03:10 AM 發表

明白  我本身做手袋跟單 見到行業縮得好勁  而轉做衫  但都覺得縮好勁  考慮趁後生轉🙈🙈
我都係做開手袋, 不過呢兩年冇接手袋單, 因為賒唔起噉長數期

其實咩瓣數都縮架啦, 不過縮之中, 點計都應該係做時款袋好過做衫,
時款袋還有利錢嘛

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]