• 瀏覽: 4,103
  • 回覆: 27
孫祿堂!

睇唔到孫式太極有八卦掌影子?我唔識睇。

太極加八卦掌走圈就無左內勁?

我可疑惑,  相衝可能比互補更多.

仲有就係太極刀, 竟然有太極刀!
焦點咁集中、有重量,  輕巧靈變陰柔不起,  長期沒有(難)變化的單重!
其實雙柺之類的雙武器比較適合太極性向.

引用:
原帖由 CLY 於 2017-3-17 09:11 AM 發表
孫祿堂!
咩野唔得?唐人溝鬼婆生埋仔都大把啦kakakakaka.......

1912年,孫祿堂在北京遇太極拳家郝為真。時郝已年過花甲,病困交加。孫聞之,將郝接至家中,請醫喂藥,月余郝愈。郝感其恩,遂將自己所習太極拳之心得告之孫祿堂。時郝一言方出,孫已通悟,二人搭手後,郝為真嘆服不已。驚贊曰:“異哉!吾一言而子通悟,勝專數十年者。” 蓋因形意、八卦、太極三家拳術至最高境界其道理可自通。1918年,孫祿堂經過自己數十年深修研悟,將形意拳、八卦拳、太極拳三門拳術從理論到內容提純昇華融合為一,創孫氏太極拳。

引用:
原帖由 maozeidong1949 於 2017-3-17 11:50 PM 發表
1912年,孫祿堂在北京遇太極拳家郝為真。時郝已年過花甲,病困交加。孫聞之,將郝接至家中,請醫喂藥,月余郝愈。郝感其恩,遂將自己所習太極拳之心得告之孫祿堂。時郝一言方出,孫已通悟,二人搭手後,郝為真嘆服不 ...
但是 佢同人抽,似乎都係用形意的東西。看他與日本人比試的故事。

引用:
原帖由 早晨 於 2017-3-17 11:56 PM 發表

但是 佢同人抽,似乎都係用形意的東西。看他與日本人比試的故事。
咁要學孫式太極,形意和八卦。缺一不可。

引用:
原帖由 iljimae 於 2017-3-18 11:11 AM 發表

咁要學孫式太極,形意和八卦。缺一不可。
三種功法不一樣

引用:
原帖由 iljimae 於 2017-3-17 09:57 AM 發表
睇唔到孫式太極有八卦掌影子?我唔識睇。
Me2,

x0

為什麼不可以八卦入面有太極。
形意入面有太極。
意拳入面有太極。
有左係入面,點分出來?

引用:
原帖由 maozeidong1949 於 2017-3-17 11:50 PM 發表
1912年,孫祿堂在北京遇太極拳家郝為真。時郝已年過花甲,病困交加。孫聞之,將郝接至家中,請醫喂藥,月余郝愈。郝感其恩,遂將自己所習太極拳之心得告之孫祿堂。時郝一言方出,孫已通悟,二人搭手後,郝為真嘆服不 ...
所言之成理,太極.八卦.一脈相成.主題陰陽也

太極何只溝得八卦
媾女都得啦
引用:
原帖由 CLY 於 2017-3-17 09:11 AM 發表
孫祿堂!

引用:
原帖由 早晨 於 2017-4-5 06:28 PM 發表
太極何只溝得八卦
媾女都得啦
係呀~你見地山哥咁多女就知啦~

引用:
原帖由 pangkin 於 2017-4-5 08:34 PM 發表

係呀~你見地山哥咁多女就知啦~

咁都比你知道!
u lu姐,做得偶家姐!
公園阿姐,做得偶阿媽!

為有當佢地係阿媽阿姐咁尊敬佢地!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]