• 瀏覽: 16,889
  • 回覆: 11
  • 追帖: 8
【路線】:
1) 小西灣公園→黑角頭徑→黑角頭燈塔→龍躍徑→歌連臣角道→黑角頭發電碉堡→歌連臣角探射燈碉堡→歌連臣角徵教所→大浪灣。全程約6公里, 歷時3小時37分。

2) 完整路線圖在相片集中可以找到。而路線的gpx檔放在下面連結, 有興趣的朋友可以下載使用, 風險當然自負。

【沿線特色/資料】
1)《黑角頭》(Cape Collinson),又稱哥連臣角,因香港開埠時負責測繪的皇家工程兵團哥連臣中尉而得名。位處香港島東部,柴灣及小西灣以南, 大浪灣以北。

2)《黑角頭燈塔》在1876年啟用,位處香港東部入口。燈塔於1966年改建,訊號燈裝在樓高兩層的燈塔屋頂,與傳統的「塔樓式燈塔」不同,現被列為三級歷史建築。

3)《黑角頭英軍發電碉堡》供電給當年歌連臣角炮台所用。其外觀比較特別, 與同期軍事設施不同,採用圓形及曲線設計。

4) 《歌連臣角探射燈碉堡》兩座歌連臣角探射燈碉堡建於1930年代, 用作照射海面和石崖,防止日軍搶灘。

【紀事】是日獨行。發電碉堡和探射燈位置第一次去, 之前做了少少資料搜集, 趁着空檔短遊。發電站外形有趣, 似科幻卡通裏的太空船; 岸邊的探射燈碉堡, 環顧四週的斷崖, 氣勢磅礡, 令人想起少時讀The Count of Monte Cristo裏的監獄孤島。

【路線的gpx檔 (pw: heaven) 】:
https://drive.google.com/open?id=0BxIrHimM18VZMGdVcFZLQkJaNTA

【Youtube 短片】:
https://youtu.be/6Ax4QOw8qT8

進入香討影片區

熱賣及精選

保護古蹟,可否取消加了箭咀教人落去那幾幅相?否則恐怕會變成鶴咀2.0…

引用:
原帖由 Skywalker-X 於 2017-3-31 10:13 PM 發表

保護古蹟,可否取消加了箭咀教人落去那幾幅相?否則恐怕會變成鶴咀2.0…
<掩耳盜鈴>, 不是保護古蹟方法。坊間教人行山的書, 汗牛充棟, 如學C兄的保育方法, 怕者要<焚書坑儒>是至掂。
<保護古蹟>, 由教育做起, 加埋適當古蹟管理和立法, 是至係上策。

by the way,  嘉道理農場一樣管理得好好, 有遊人, 亦做研究, 鶴咀點解唔得呢? 凡事要想辦法去解決, 唔係斬腳脂避沙蟲。

尼到好多人問路線, 禁哂佢, 就等於做保育? 就真係forum都要冧旗啦..

坊間書多數5識行呢D

點解鶴咀5得?
因為鶴咀只係港大研究中心, 5係政府直管.
要管5洗人手?
你咁講法紅葉/芒草/乜乜乜通通都要管, 要圈範圍, 要派人管
係咪想見到大東山芒草園?

引用:
原帖由 solohiker 於 2017-4-2 11:27 PM 發表

坊間書多數5識行呢D

點解鶴咀5得?
因為鶴咀只係港大研究中心, 5係政府直管.
要管5洗人手?
你咁講法紅葉/芒草/乜乜乜通通都要管, 要圈範圍, 要派人管
係咪想見到大東山芒草園?
我不如咁答你啦, 我今次去既地方,
一唔係法定古蹟, 二唔係自然保護區。
點同鶴咀相提並論呀?

by the way, 書我就讀得唔多, 有本我就睇過,《香港廢墟導賞》, 就係教人去好多尼D地方, 包括一D軍事遺跡....
http://www.cp1897.com.hk/product_info.php?BookId=9789621451392

你如果話我資訊錯, ok揸證左, 去更正, 無問題。斷無理由, 果D用資訊既人, 攪破壞, 又關資訊提供者既事, 唔好本末倒置, 道理唔係咁講。
就算行其他山線, 一樣有人攪破壞, 好似你話, 咩芒草咁, 睇完芒草, 一山垃圾, 唔通又關教人睇芒草既事, 咁就連講下去邊到睇芒草都唔得啦..

咁就好大件事, 大家不如set個list出黎

多謝樓主無私分享

引用:
原帖由 WarseHK 於 2017-3-31 10:41 PM 發表

, 不是保護古蹟方法。坊間教人行山的書, 汗牛充棟, 如學C兄的保育方法, 怕者要是至掂。
, 由教育做起, 加埋適當古蹟管理和立法, 是至係上策。

by the way,  嘉道理農場一樣管理得好好, 有遊人, 亦 ...
非常好

我已bookmark

引用:
原帖由 WarseHK 於 2017-4-3 02:35 AM 發表

我不如咁答你啦, 我今次去既地方,
一唔係法定古蹟, 二唔係自然保護區。
點同鶴咀相提並論呀?

by the way, 書我就讀得唔多, 有本我就睇過,《香港廢墟導賞》, 就係教人去好多尼D地方, 包括一D軍事遺跡 ...
你講到好岩,唔洗理果D「杜德偉」

我絕對支持你

好資料!一於死跟。

引用:
原帖由 WarseHK 於 2017-3-31 10:41 PM 發表

, 不是保護古蹟方法。坊間教人行山的書, 汗牛充棟, 如學C兄的保育方法, 怕者要是至掂。
, 由教育做起, 加埋適當古蹟管理和立法, 是至係上策。

by the way,  嘉道理農場一樣管理得好好, 有遊人, 亦 ...
very good
呢D先係正面做法
我都要BOOKMARK埋佢先
順便問:幾時開團??

靜極光通達
寂照含虛空
欲來觀世間
猶如夢中事
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]