• 瀏覽: 7,335
  • 回覆: 55
各位高人,對嗎?

http://www.chh.org.tw/modules/smartsection/item.php?itemid=2
“形意拳以五行相生相剋之理制敵取勝,稱之直勁;
八卦掌主變動如魚撞網,即動則變,變則化,變化無窮,故稱變勁;
太極拳一舉手一投足周身具要輕靈, 使人看著有摸不著,有處處落空之感,尤能使人心悅誠服,故稱空勁。”

净移出人口51,900,即移民!!
過去幾年,年均约四萬九千人净移出,即移民,
2013年年中人口數字 
http://www.info.gov.hk/gia/general/201308/13/P201308130524.htm
谷歌下,xxxx年年中人口數字
我唔高, but I think 60分

拳理點講都得,講的最好果個叫金大俠,一到實戦埋牙就另一回事。

昨天有拳友話我交流使人推著有摸不著,有無處著力處處落空之感都吾知好定吾好

縮手duc唔duc?

引用:
原帖由 572趙 於 2017-4-9 18:55 發表
昨天有拳友話我交流使人推著有摸不著,有無處著力處處落空之感都吾知好定吾好
對方唔識
讚下你
唔好當真

引用:
原帖由 iambigx3 於 2017-4-8 11:04 AM 發表
拳理點講都得,講的最好果個叫金大俠,一到實戦埋牙就另一回事。
金大俠係邊位呀?

引用:
原帖由 太極發燒友 於 2017-4-9 11:28 PM 發表

金大俠係邊位呀?
金鏞

引用:
原帖由 雷十八 於 2017-4-9 07:34 PM 發表

對方唔識
讚下你
唔好當真
我師說當年有太極老說,你推不到我,推不倒我,
原來就像濕水狗一樣的左右搖晃,就像你一碰我就扭,
最後我師一巴撐摑他臉,中了倒地,

證明唔到乜野.

不過忽然打人唔岩、打人臉侮辱無品.

引用:
原帖由 ammd 於 2017-4-10 13:00 發表

我師說當年有太極老說,你推不到我,推不倒我,
原來就像濕水狗一樣的左右搖晃,就像你一碰我就扭,
最後我師一巴撐摑他臉,中了倒地,
醒啦飛暈

引用:
原帖由 雷十八 於 2017-4-10 03:51 PM 發表

醒啦飛暈
一掌已經好輕手,都招呼唔到,如果一個勾拳都唔知去左邊,

引用:
原帖由 572趙 於 2017-4-9 06:55 PM 發表
此是好現象,能鬆得不著力,如果唔係丟的話

引用:
原帖由 ammd 於 2017-4-10 09:03 PM 發表

一掌已經好輕手,都招呼唔到,如果一個勾拳都唔知去左邊,
各位有同我私聊的師兄而加我証明冇講錯,E D 太極老鼠成日無時無刻係處蘇苛利,,,乜野太極老比你師父一巴打倒呀,點解吾係你咩,,咁冇品?冇圖冇真相,吾好在此踩人其實並不能提高自己,棧暴露出自已冇品,數字先生講得啱。

難道看不清,那些就人家說的太極操,中心重心也沒有,才給人摑倒,

太極拳有咁易比人掌摑嗎,

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]