註冊 登入



打印

[裝備] 【跑錶開箱文】抵玩之選Polar M200

【跑錶開箱文】抵玩之選Polar M200 E-mail 此主題給朋友

[隱藏]
小弟是跑步新手,身邊朋友都建議買番隻跑步錶keep record同睇自己既表現,問佢地有咩推介就話唔係Polar就Garmin。我上網見到M200都只係1000蚊鬆d,就有2000幾蚊既錶功能 – GPS同光學測心跳,所以就決定帶佢返屋企。入正題,繼續開箱先!

返到屋企拿拿臨開箱玩新錶,一開盒入面有錶、extensionUSB線同說明書。

初次setup時要開個Polar account,係手機度download個Polar Flowapp,入好晒個人資料就將M200同Polar Flow同步即可。


日常活動方面,M200會計我行左幾多步,而根據初次setup時輸入既個人體質同每日活動目標,隻錶會建議你應該慢跑幾耐、行幾耐或做其他活動就可完成今日既活動量。達到左當日既活動量M200會震動提示+恭喜你,因為你為自己既健康又努力向前邁進左一步啦~





係做運動方面,我先試左佢既GPS,落街去比較空礦既地方攞signal,1分鐘內就攞到signal。要注意既係我初時以為一去到running呢個mode時就攞到GPS,所以就直接開始左training,但原來佢未攞到signal時GPS個字會閃下閃下,攞到就唔會閃。



開始左training後,M200可顯示唔同既data,除左例牌必有既心跳之外,仲有跑左既距離、速度同海拔高度等。




而呢d data仲可以係手機app度先訂,set好晒自己想要顯示既data後再同隻錶做同步就可以,真係好方便。


其實係買之前,我係官網見到M200有個跑步訓練方案,買番黎再研究,原來佢係比準備參加長跑比賽既人用。login入Polar Flow網頁版click入Programs就見到。


填好相關資料後就會出左training plan 既preview比你睇,呢個功能就好似有個personal trainer咁,教你點樣係比賽之前做好訓練準備,認真唔錯!


總結呢隻錶,對我呢d初哥呢講我都幾滿意呢隻錶,而且Polar Flow手機app同網頁版都仲有好多功能等我去發掘。之前有d功能唔識用時,打去hotline問,個哥哥仔都教得幾仔細,售後既支援做得幾好 =)
優點︰
- 性價比超高,千鬆d就有GPS同測心跳
- 操作簡單,兩粒掣就搞掂
- 錶玉本身有USB插口,拆左錶帶後就可叉電
- 可自己揀訓練時所顯示既data
- 跑步訓練方案為你set好賽前訓練計劃
- 防水同易清潔
缺點︰
- 錶面同錶底易花,手指掂一掂就有手指摸
- 錶面顯示既解像度比較低
- 只支援英文顯示

[ 本帖最後由 Richardchard 於 2017-4-11 10:25 AM 編輯 ]



回覆 引用 TOP

請問傳說中, 跑緊係收唔到來電通知, 係咪真架?THX!


回覆 引用 TOP

恭喜CHING入手新錶加入跑步行列!!!


回覆 引用 TOP

個傳說應該係假的,因為我試過入左training mode再用屋企電話打自己手提都有來電通知 XD


回覆 引用 TOP

[隱藏]
好錶!
我都有



回覆 引用 TOP

polar最唔掂係條錶帶



我隻 rcx 5  4年內壞了第 3 次了!


引用:
原帖由 pipen888 於 2017-4-18 09:01 AM 發表

我隻 rcx 5  4年內壞了第 3 次了!
Ching, 太com玩咪無借口換新嘢囉 XD



引用:
原帖由 BigBigDan 於 2017-4-18 12:10 AM 發表

polar最唔掂係條錶帶
6751549
其他brand都會係咁, 以前收到隻swatch既膠錶帶都係一年多d就斷左.....
所以應該係無法避免



回覆 引用 TOP

[隱藏]
引用:
原帖由 有理說不清 於 2017-4-18 21:06 發表



Ching, 太com玩咪無借口換新嘢囉 XD
全新要 $850



回覆 引用 TOP

想問M 200 有無睡眠,恢復功能?


回覆 引用 TOP

瞓覺有,瞓醒再同手機sync一次就可以係app度睇到~ 而恢復功能就唔覺有


回覆 引用 TOP

Thank you !!


回覆 引用 TOP

thx師兄分享,好細心


回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]





重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Right Reserved.
版權所有,不得轉載。