• 瀏覽: 71,999
  • 回覆: 231
  • 追帖: 7
第一次interview, 見HR同department manager啦, 中文、英文、普通話一連串test哂你。 問左一堆問題, 最後ok左啦就話等2nd in。

點知好快又到2nd in, 約好哂時間。直至in之前既一日先同你講會有presentation, 仲轉頭send題目比你。內容大致係叫你寫份proposal, 做個presentation講你成個plan同promotion咁啦。好似你唔駛返工咁, 可以prepare份野比佢。 好啦, 最後放工狂做, 第2日去interview啦。

之後3rd in又話有個1.5 hours 既online test比你做, 計數, 閱讀理解, situational & psy test etc 啦。題題有限時, 仲慘過考公開試。in左2次, 都盡力做鬼埋佢啦。

做完過左幾日又話4th in喇, 再見另一個dept manager咁啦。好, 又test下你, 傾下計咁啦。

今次心諗完架喇ma......好! 佢過幾日又打黎, 用電話同你傾。又傾...問一堆野, 問你係咪真係適合, 話唔想請左又好快走。我明, 大佬呀, 如果我轉工我都要resign左份工先過黎, 如果到時做落唔岩, 我個cost咪仲大? 有咩會100% sure?

Anyway, 所有野講左喇。又等...........打黎問我min係幾多, 我已自減了expected salary。幾日後再覆我, 話比唔到。我當然好嬲啦, 浪費哂人地ge時間。$一早寫左啦, 如果比唔到唔一早講? in左咁多野, 用人幾日咁多時間。 可以一早講佢地offer大約幾多ya。如果好大差距可以唔駛in tim啦, 搞咁耐。
最後我打去問個明白, 佢解釋話我個incremental太高, justify唔到wor! 下, 一早寫左啦, 到話ok傾offer, 你宜家先計?我問佢咁我個$ 係咪within你budget, 佢仲要答係。但offer唔到因為你轉過黎人工高左xx% ........真係o爆咀! 最過份係佢竟然從來無講實個offer幾多, 如果有誠意可以講出黎大家再試傾姐。 最後佢大約壓左我個expected salary 3-4k (無exact offer, 只話around) 。利申:本人搵唔多, 比expected salary 少3-4k實在太過unexpected了.........

最後仲好串咁話我係one of the shortlisted candidate。如果我唔係1st piority, 你可以打比其他人啦。宜家過左一個月, 見佢再出post。咁ge工, in人in到盡, 浪費人時間, 比唔起錢就咪鬼in咁多次先講啦。

今次經歷真係非常差。宜家d HR真係...........

咩post 要咁大陣仗??係咪大公司?

我成日覺得喺未請你之前要求求職者做proposal,係間公司想零成本咁拎你嘅idea。

嘩,要搞咁多野,樓主講唔講得,apply既職位大約係做咩?同埋大公司?

要咁多 test 先請你 ? 你見咩 post ar

引用:
原帖由 corki 於 2017-4-12 03:58 PM 發表

咩post 要咁大陣仗??係咪大公司?
大大地啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 清晨綠色回覆 於 2017-4-12 05:03 PM 發表

我成日覺得喺未請你之前要求求職者做proposal,係間公司想零成本咁拎你嘅idea。
我都覺!免費有idea

引用:
原帖由 惠珍※ 於 2017-4-12 05:29 PM 發表

嘩,要搞咁多野,樓主講唔講得,apply既職位大約係做咩?同埋大公司?
AM 位,大大地啦

引用:
原帖由 macau_chris 於 2017-4-12 05:36 PM 發表

要咁多 test 先請你 ? 你見咩 post ar
AM

咁你唔好彩啦 .. 我個時又係 in AM 位 ... 雖然唔同公司
但 1st in 一 take 過搞掂 , 仲要冇壓個價

呢間公司有排都請唔到人

回覆 引用 TOP

我做sales既,我地試過1st in 跟住 2nd in,2no in 個manger又係問勁多野,問左個幾鐘之後話我個樣唔適合佢公司,一開始就見到我個樣係點啦,唔岩都唔洗玩我咁耐之後仲人身攻擊

引用:
原帖由 天生自我的筍盤 於 2017-4-12 09:18 PM 發表

我做sales既,我地試過1st in 跟住 2nd in,2no in 個manger又係問勁多野,問左個幾鐘之後話我個樣唔適合佢公司,一開始就見到我個樣係點啦,唔岩都唔洗玩我咁耐之後仲人身攻擊
宜家d僱主真係要求多多,又刻簿

引用:
原帖由 macau_chris 於 2017-4-12 07:49 PM 發表

咁你唔好彩啦 .. 我個時又係 in AM 位 ... 雖然唔同公司
但 1st in 一 take 過搞掂 , 仲要冇壓個價
宜家好少in一次,唉...無你咁好彩🙁

引用:
原帖由 超級謝皮的OL 於 2017-4-12 06:55 PM 發表

我都覺!免費有idea
我以前做某行業SALES. 老闆破產就執笠.
我拎住一大堆客戶資料.
有一間公司一黎就問我有幾多客晌手. 話我口講無憑. 叫我PRINT份客戶資料出黎去見工.話睇下我係咪真係做開呢行喎.
去見工個日好啦, PRINT定D 俾佢睇, 當然唔係全部.
佢竟然想拎去影印. 我話你唔駛影啦. 你手頭上資料係假既.
你要資料, 請左我之後我自然會帶入黎公司.

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]