註冊 登入

新車想做鍍膜, 唔知邊間好?

新車想做鍍膜, 唔知邊間好? E-mail 此主題給朋友

下星期攞車, 準備做9H鍍膜, FB及網上搜尋後shortlist咗兩間, 分別鍍膜X及牛魔X(X為同ㄧ字), 兩間都講到自己好pro咁, 兩間offer嘅價錢及優惠都亦好接近.

想問有無ching幫趁個佢哋? 手功及效果如何? 唔該!

精選汽車
講真,我無用過貴價鍍膜,唔知有無用
但如果洗車無技術同智慧,整幾萬銀鍍膜都一樣花到呀媽都唔認得
我自已部車經常只用清水加軟毛刷洗車,再用洗車專用的惊皮沫車布沫乾
十年都好似新車一樣,無乜點花,就是事實

如覺得有道理!幫忙按一下笑面公仔,謝謝
其實我依家部用咗十年嘅A牌子車都從來無做鍍膜或咩嘢特別車身護理, 揸咗咁耐揾人打臘次數十隻手指數得哂, 可能新年落地至今ㄧ直泊室內同埋屋企工人姐姐洗得好勤同乾淨, 所以十年車亦keep得好好, 加上咪數小, 親戚朋友知我換車都掙住話要接手, 不過嘅然都換新車, 加上會係長揸, 所以就想試吓幫部車做鍍膜, 諗住可以長期keep得部車靚靚仔仔, 加上同上述個二間嘢negotiate到個二人同行special discount (朋友部落地年多嘅B牌子車都想做), 所以想係到問吓究竟邊間做得好啲, 無咁易中伏

回覆 引用 TOP

你可以FB search "Elegear" 比較吓。Elegear is a freelance.

利申:有幫趁過elegear做隔音同gtechniq Crystal Serum Light鍍膜(3-5yrs)。再之前我揾過一間土瓜灣start-up做gtechniq EXO (max 18months)(今天已經搬咗去九龍灣做大咗)。elegear 相對平好多。

Confidence in Motion
引用:
原帖由 bbq323 於 2017-4-25 09:54 PM 發表

講真,我無用過貴價鍍膜,唔知有無用
但如果洗車無技術同智慧,整幾萬銀鍍膜都一樣花到呀媽都唔認得
我自已部車經常只用清水加軟毛刷洗車,再用洗車專用的惊皮沫車布沫乾
十年都好似新車一樣,無乜點花,就是事實
完全同意!樓主呢種情況就係一條大水魚,唔知頭唔知路最容易比人搵笨。

呢篇文章有版你睇,做一次賺你一萬

http://www.edigest.hk/創業/由超市仔到汽車鍍膜公司老闆-會考零分80後月賺40萬/

引用:
原帖由 akb4488 於 2017-4-26 05:38 PM 發表

完全同意!樓主呢種情況就係一條大水魚,唔知頭唔知路最容易比人搵笨。

呢篇文章有版你睇,做一次賺你一萬

http://www.edigest.hk/創業/由超市仔到汽車鍍膜公司老闆-會考零分80後月賺40萬/
鍍膜好搵係一個事實,而香港又真係多有閒錢使嘅人,暫時價錢係偏高。
慢慢累積經驗會發覺自己攪得掂鍍膜。不過自己攪得掂同自己搞唔搞係兩回事。等如你識煮飯湊仔唔代表唔請工人姐姐一樣。

回覆 引用 TOP

講真,所謂鍍膜,真是只能去水好D,你用係爛毛巾沫車,乜鍍膜都無用
說真的,車漆面的光油一定硬過鍍膜,無啦啦使多萬幾蚊,不如留返第時部車撞花凹要來全車噴好過啦

如覺得有道理!幫忙按一下笑面公仔,謝謝
引用:
原帖由 ebin 於 2017-4-26 10:13 發表

你可以FB search "Elegear" 比較吓。Elegear is a freelance.

利申:有幫趁過elegear做隔音同gtechniq Crystal Serum Light鍍膜(3-5yrs)。再之前我揾過一間土瓜灣start-up做gtechniq EXO (max 18months)(今 ...
Thank you ching!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bbq323 於 2017-4-26 06:49 PM 發表

講真,所謂鍍膜,真是只能去水好D,你用係爛毛巾沫車,乜鍍膜都無用
說真的,車漆面的光油一定硬過鍍膜,無啦啦使多萬幾蚊,不如留返第時部車撞花凹要來全車噴好過啦
你講咗重點!

所謂9H鍍膜根本沒意思,9H係鉛筆硬度,我試過用9H刮落自己部原裝車漆度一d痕跡都沒。姐係做唔做其實都一9樣

引用:
原帖由 akb4488 於 2017-4-27 09:54 AM 發表

你講咗重點!

所謂9H鍍膜根本沒意思,9H係鉛筆硬度,我試過用9H刮落自己部原裝車漆度一d痕跡都沒。姐係做唔做其實都一9樣
無錯嘅。做鍍膜嘅心態係有人幫你一嘢整走啲太陽紋,花痕,然後加層嘢做到部車好靚。但㗎車一樣會俾路面石仔整花,一樣會污蹧(冇咁易污蹧但始終都會),一樣要洗,同自己保養個鍍膜。

回覆 引用 TOP

做鍍膜好處係架車我覺得會"寧"身過打臘
我之前一直係LEXUS 度打臘 佢話半年 但2,3個月就唔"寧"身

之後研究哂市面上 我覺得都係講就好無敵
但其實全部一樣都係會花 要唔花就要去貼透明膜
透明膜仲可以有"寧"的效果 (因為痴左層膠係面)

之後睇左好多野 去左KEEPXX 度試個單層鑽石膜 (佢對比出門果D 平D 但之後要每年修護) 諗住唔好就試過第二間
依家6,7個月到 架車都仲"寧"
去水效果都係KEEP到4個月左右
我問佢, 佢就話想KEEP好D 就要多D洗車 但我2,3星期先洗一次車 (不過我覺得都係藉口) 所以其他公司都要3-6個月返去保養KEEP住個去水效果

依家只要佢KEEP到2年都"寧" 都抵過返LEXUS 度打臘... 打臘不嬲都唔去水...

引用:
原帖由 akb4488 於 2017-4-27 09:54 AM 發表

你講咗重點!

我都覺得依家D原裝車身鋼水、防鏽、漆膜技術非常好,我已經拾幾廿年無打過腊,拾幾年前買咗罐metallic paint 嘅軟腊,都無用過…

我老友拎架車去王冠去玩吓做水晶腊,我又唔會阻佢,去玩幾時都要俾錢㗎啦,最緊要係自己玩得開心…!!

回覆 引用 TOP

好似貼手機保護貼市場一樣

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ~光~ 於 2017-4-27 10:46 AM 發表

做鍍膜好處係架車我覺得會"寧"身過打臘
我之前一直係LEXUS 度打臘 佢話半年 但2,3個月就唔"寧"身

之後研究哂市面上 我覺得都係講就好無敵
但其實全部一樣都係會花 要唔花就要去貼透明膜
透明膜仲可以有"寧"的效 ...
SOFT99 有幾款超防水蠟有三個月,一百出頭有交易,超抵玩
網上話soft99有款年間防水蠟,成年有效!自己YouTube soft99 fusso coat 外國好多人用!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ngarkngarkchau 於 2017-4-25 07:25 PM 發表

下星期攞車, 準備做9H鍍膜, FB及網上搜尋後shortlist咗兩間, 分別鍍膜X及牛魔X(X為同ㄧ字), 兩間都講到自己好pro咁, 兩間offer嘅價錢及優惠都亦好接近.

想問有無ching幫趁個佢哋? 手功及效 ...
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=26609361&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=share 我喺呢間做 價錢不太貴 效果不錯

回覆 引用 TOP

73 12345
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。