• 瀏覽: 73,816
  • 回覆: 72
  • 追帖: 5
下星期攞車, 準備做9H鍍膜, FB及網上搜尋後shortlist咗兩間, 分別鍍膜X及牛魔X(X為同ㄧ字), 兩間都講到自己好pro咁, 兩間offer嘅價錢及優惠都亦好接近.

想問有無ching幫趁個佢哋? 手功及效果如何? 唔該!

講真,我無用過貴價鍍膜,唔知有無用
但如果洗車無技術同智慧,整幾萬銀鍍膜都一樣花到呀媽都唔認得
我自已部車經常只用清水加軟毛刷洗車,再用洗車專用的驚皮沫車布沫乾
十年都好似新車一樣,無乜點花,就是事實

不論黑貓與白貓,捉到老鼠就是好貓………………鄧小平

一種政治制度的好與壞,不在於制度的方式,
只在於掌控制度的人,是能人,還是惡魔!………BBQ323

其實我依家部用咗十年嘅A牌子車都從來無做鍍膜或咩嘢特別車身護理, 揸咗咁耐揾人打臘次數十隻手指數得哂, 可能新年落地至今ㄧ直泊室內同埋屋企工人姐姐洗得好勤同乾淨, 所以十年車亦keep得好好, 加上咪數小, 親戚朋友知我換車都掙住話要接手, 不過嘅然都換新車, 加上會係長揸, 所以就想試吓幫部車做鍍膜, 諗住可以長期keep得部車靚靚仔仔, 加上同上述個二間嘢negotiate到個二人同行special discount (朋友部落地年多嘅B牌子車都想做), 所以想係到問吓究竟邊間做得好啲, 無咁易中伏

你可以FB search "Elegear" 比較吓。Elegear is a freelance.

利申:有幫趁過elegear做隔音同gtechniq Crystal Serum Light鍍膜(3-5yrs)。再之前我揾過一間土瓜灣start-up做gtechniq EXO (max 18months)(今天已經搬咗去九龍灣做大咗)。elegear 相對平好多。

Confidence in Motion
引用:
原帖由 bbq323 於 2017-4-25 09:54 PM 發表

講真,我無用過貴價鍍膜,唔知有無用
但如果洗車無技術同智慧,整幾萬銀鍍膜都一樣花到呀媽都唔認得
我自已部車經常只用清水加軟毛刷洗車,再用洗車專用的驚皮沫車布沫乾
十年都好似新車一樣,無乜點花,就是事實
完全同意!樓主呢種情況就係一條大水魚,唔知頭唔知路最容易比人搵笨。

呢篇文章有版你睇,做一次賺你一萬

http://www.edigest.hk/創業/由超市仔到汽車鍍膜公司老闆-會考零分80後月賺40萬/

引用:
原帖由 akb4488 於 2017-4-26 05:38 PM 發表

完全同意!樓主呢種情況就係一條大水魚,唔知頭唔知路最容易比人搵笨。

呢篇文章有版你睇,做一次賺你一萬

http://www.edigest.hk/創業/由超市仔到汽車鍍膜公司老闆-會考零分80後月賺40萬/
鍍膜好搵係一個事實,而香港又真係多有閒錢使嘅人,暫時價錢係偏高。
慢慢累積經驗會發覺自己攪得掂鍍膜。不過自己攪得掂同自己搞唔搞係兩回事。等如你識煮飯湊仔唔代表唔請工人姐姐一樣。

講真,所謂鍍膜,真是只能去水好D,你用係爛毛巾沫車,乜鍍膜都無用
說真的,車漆面的光油一定硬過鍍膜,無啦啦使多萬幾蚊,不如留返第時部車撞花凹要來全車噴好過啦

不論黑貓與白貓,捉到老鼠就是好貓………………鄧小平

一種政治制度的好與壞,不在於制度的方式,
只在於掌控制度的人,是能人,還是惡魔!………BBQ323

引用:
原帖由 ebin 於 2017-4-26 10:13 發表

你可以FB search "Elegear" 比較吓。Elegear is a freelance.

利申:有幫趁過elegear做隔音同gtechniq Crystal Serum Light鍍膜(3-5yrs)。再之前我揾過一間土瓜灣start-up做gtechniq EXO (max 18months)(今 ...
Thank you ching!

引用:
原帖由 bbq323 於 2017-4-26 06:49 PM 發表

講真,所謂鍍膜,真是只能去水好D,你用係爛毛巾沫車,乜鍍膜都無用
說真的,車漆面的光油一定硬過鍍膜,無啦啦使多萬幾蚊,不如留返第時部車撞花凹要來全車噴好過啦
你講咗重點!

所謂9H鍍膜根本沒意思,9H係鉛筆硬度,我試過用9H刮落自己部原裝車漆度一d痕跡都沒。姐係做唔做其實都一9樣

引用:
原帖由 akb4488 於 2017-4-27 09:54 AM 發表

你講咗重點!

所謂9H鍍膜根本沒意思,9H係鉛筆硬度,我試過用9H刮落自己部原裝車漆度一d痕跡都沒。姐係做唔做其實都一9樣
無錯嘅。做鍍膜嘅心態係有人幫你一嘢整走啲太陽紋,花痕,然後加層嘢做到部車好靚。但㗎車一樣會俾路面石仔整花,一樣會污蹧(冇咁易污蹧但始終都會),一樣要洗,同自己保養個鍍膜。

做鍍膜好處係架車我覺得會"寧"身過打臘
我之前一直係LEXUS 度打臘 佢話半年 但2,3個月就唔"寧"身

之後研究哂市面上 我覺得都係講就好無敵
但其實全部一樣都係會花 要唔花就要去貼透明膜
透明膜仲可以有"寧"的效果 (因為痴左層膠係面)

之後睇左好多野 去左KEEPXX 度試個單層鑽石膜 (佢對比出門果D 平D 但之後要每年修護) 諗住唔好就試過第二間
依家6,7個月到 架車都仲"寧"
去水效果都係KEEP到4個月左右
我問佢, 佢就話想KEEP好D 就要多D洗車 但我2,3星期先洗一次車 (不過我覺得都係藉口) 所以其他公司都要3-6個月返去保養KEEP住個去水效果

依家只要佢KEEP到2年都"寧" 都抵過返LEXUS 度打臘... 打臘不嬲都唔去水...

引用:
原帖由 akb4488 於 2017-4-27 09:54 AM 發表

你講咗重點!

我都覺得依家D原裝車身鋼水、防鏽、漆膜技術非常好,我已經拾幾廿年無打過臘,拾幾年前買咗罐metallic paint 嘅軟臘,都無用過…

我老友拎架車去王冠去玩吓做水晶臘,我又唔會阻佢,去玩幾時都要俾錢㗎啦,最緊要係自己玩得開心…!!

好似貼手機保護貼市場一樣

引用:
原帖由 ~光~ 於 2017-4-27 10:46 AM 發表

做鍍膜好處係架車我覺得會"寧"身過打臘
我之前一直係LEXUS 度打臘 佢話半年 但2,3個月就唔"寧"身

之後研究哂市面上 我覺得都係講就好無敵
但其實全部一樣都係會花 要唔花就要去貼透明膜
透明膜仲可以有"寧"的效 ...
SOFT99 有幾款超防水蠟有三個月,一百出頭有交易,超抵玩
網上話soft99有款年間防水蠟,成年有效!自己YouTube soft99 fusso coat 外國好多人用!

引用:
原帖由 ngarkngarkchau 於 2017-4-25 07:25 PM 發表

下星期攞車, 準備做9H鍍膜, FB及網上搜尋後shortlist咗兩間, 分別鍍膜X及牛魔X(X為同ㄧ字), 兩間都講到自己好pro咁, 兩間offer嘅價錢及優惠都亦好接近.

想問有無ching幫趁個佢哋? 手功及效 ...
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=26609361&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=share 我喺呢間做 價錢不太貴 效果不錯

主題標籤 #short
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]