引用:
原帖由 kkleung_keith 於 2017-5-5 05:26 PM 發表


多謝提醒.
我應該都會行去, 因為都要預鬆時間等車.
月台沒有售票機, 出閘給現金職員, 真是千奇百趣, 唔該唔該_
其實可以想像成香港嘅電車, 都係落車俾錢, 只不過多咗上車喺部機拎整理券呢個程序, 因為佢哋係分段收費.  

張整理券係寫低你上車個車站嘅號碼, 到落車時, 按車上顯示牌顯示你上車個站個號碼 (即係整理券上嘅號碼) 要俾幾多錢, 就俾幾多錢.  如果無散銀, 部收銀機通常仲可以唱散 1000 円, 之後再入錢.

如果無拎整理券, 就當你總站上車, 要俾落車當時嘅最高收費了.

講到一舊舊, 唔好意思.

事實上, 日本唔少巴士, 亦都係呢種模式.

講起嚟好似好複雜, 實際運作好簡單.



引用 TOP

被引用(1)
由新高岡坐鐵路去高岡既列車
係車上連整理劵都冇
我真係落車到閘口直接俾錢個職員就走得



引用 被引用(1) TOP

伸延閱讀
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]
發新話題發佈投票




重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Rights Reserved.
版權所有,不得轉載。