• 瀏覽: 14,011
  • 回覆: 44
大圍地鐵站附近有間叫亞運單車既店舖,希望提醒大家盡量唔好幫襯,黑店黎。大家交易期間都要注意。

話說今日單車爆左胎,打算搵間單車鋪維修。一開始講好左價,$80換個內胎。之後個工作人員就拆左架單車,準備換胎。換換下,無啦啦話要換埋個胎墊(完全無壞)。之後我問佢幾錢,佢無正面回答我,轉向問其他人士。有人答左佢話$30,(起佢問其他人士果時已經拆左原本無壞個鞋墊,我完全未有時間反應去阻止佢。)之後我再問佢,依家總共幾錢。佢第二次都係無答我,fine,你唔拆都拆左 中整斷左原本既胎墊,唔通我可以點做?只可以講,經一事長一智。希望提醒下大家,盡量起呢間亞運單車租車或者維修時,注意下。即使講好左價錢,維修時都要注意,唔好被佢嚇到,話有其他野壞要換。擺明想宰你幾舊。

8O+3O=11O
( 新胎加塾 30 , 人工 8O  )
等於 幾舊 ?
禮拜車舖好忙,可能伙記不暇。
嘅然你體會過,下次ー定唔會
返轉頭。各花有各插,各車有各搭,
求己不求人,補胎自己法。
( 大轆出車要預中途補胎換胎,
否則Ca11Van , 細摺 Taxi .
求人不如求己.自己嚟修理好過 ! )
你唔拆都拆左 中整斷左原本既胎墊
做修理,唔拆由是可,ー拆 ! 可能會爛 。
有Dロ野死緊頭(老化), 拆爛唔出奇。

附件

P4050781.JPG(419.11 KB)

2017-5-8 05:10 AM

補胎貼老牌子,萬無ー失,我開始玩摺車就用イ巨

IMG_20170508_052032.jpg(923.19 KB)

2017-5-8 05:45 AM

補胎換胎係 基本門檻 ,
車友 ー定要識 。

回覆 引用 TOP

如果佢唔換胎墊,換好左胎冇耐又爆過,你係咪又話佢黑店?
最後係咪收你$110?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tk96 於 2017-5-8 03:00 AM 發表

大圍地鐵站附近有間叫亞運單車既店舖,希望提醒大家盡量唔好幫襯,黑店黎。大家交易期間都要注意。

話說今日單車爆左胎,打算搵間單車鋪維修。一開始講好左價,$80換個內胎。之後個工作人員就拆左架單車,準備換胎 ...
有邊間單車舖唔坤水

回覆 引用 TOP

DIY有幾難?為何要貼錢買難受?

防刺太咪唔洗

引用:
原帖由 colorbee 於 2017-5-8 10:16 發表

DIY有幾難?為何要貼錢買難受?
diy係好,但都有遇過難裝到情願比錢人裝既胎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 artsevergreen 於 2017-5-8 04:44 AM 發表

8O+3O=11O
等於 幾舊 ?
否則Ca ...
最近我都買咗一盒相似的,25蚊,仲有二件拆轆膠棒,但未有機會派用場住。之前自己試過用快乾膠水補,一樣得,
在穿破位滴一小滴快乾膠(放左氣先),一二分鐘左右乾左就得。

回覆 引用 TOP

我亦試過在元朗補呔,朗屏站合x單車舖,26吋x1.6內呔,老細都費事補,直接換條新內呔,工料共收40蚊,價錢幾公道。

引用:
原帖由 tjo 於 2017-5-8 10:28 發表

防刺太咪唔洗
如果係胎墊問題 防刺胎都救你唔到的

回覆 引用 TOP

真係唔敢講...有時D野一拆就幾樣一齊壞/爛...就係咁邪

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 artsevergreen 於 2017-5-8 04:44 AM 發表

8O+3O=11O
等於 幾舊 ?
否則Ca ...
並非我被宰幾舊,只係希望大家維修時留個心眼。小心為上。

另外 回應其他幾位Ching既reply,的確拆會拆壞埋其他野。但我最不解係,多次詢問最新價錢,店員無正面回應我。於維修前亦無提及可能有其他收費。因開始已經講好左價,如果要另外再維修(加錢)應回下我意見,但店員無等我回應已經拆埋(就我所見,我見唔到有任何需要維修的痕跡,而店員亦無正眼回應我胎墊邊度壞)。

今次我都當係教訓,純粹想提醒大家下次可以留個心眼,免得被人加價。

你可以話佢服務態度超衰,大家下次唔想睇人面口就唔好幫襯,但..............加30蚊都唔算係好黑店啫,而且真係有個新胎塾換左比你,童叟無欺喎!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tk96 於 2017-5-8 03:00 AM 發表

話說今日單車爆左胎,打算搵間單車鋪維修。一開始講好左價,$80換個內胎。之後個工作人員就拆左架單車,準備換胎 ...
下次整車,等果前後兩三星期好天先去,如果撞正對上一個星期六日都落雨,佢會拉上補下,到下星期就會天價租車整車,始終呢行係睇天做人,仲有鋪租人工,落雨果日好多直頭唔開門,所以我都好同情…………!

但至從有左淘寶,我自己買料整,佢地仲有問必答,唔識佢教到你識先買都仲得! 所以我n年冇去單車鋪了! 更由於淘寶平,所以每次入多幾件貨,自己屋企都做左維修中心,哈哈!!!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]