註冊 登入

去轉塔門差D冇左條命…

去轉塔門差D冇左條命… E-mail 此主題給朋友

難得放大假 小弟就決定左自己一個搞個塔門一日遊 (其實係冇人陪..) 咁一到步當然黎個NATURE TOUCH 行下個草原先啦 但天公不造美 有小小雨 咁行程大概就由大草原直落海邊啦 龍頸筯個度 因為落雨咁就冇乜人 咁一行到落去 即刻揀個靚位打卡 見D石山幾靚就想爬上去 點知一野踩左落D青苔到 離地1米左右仆左落去 即刻拗柴仲要憾親個額頭 流哂血 成個人攤左起D石到 咁第一時間緊係拎電話出黎求救 點知劇戲情節就發生.. 冇信號冇上網 唔講真係以為自己拍緊127小時 因為隻腳真係痛到行唔到 仲要流血不止 真係見到一刻人生走馬燈.. 好彩最後有路人見到先冇事..

下次小心D

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 oOelon 於 2017-5-10 05:43 PM 發表

難得放大假 小弟就決定左自己一個搞個塔門一日遊 (其實係冇人陪..) 咁一到步當然黎個NATURE TOUCH 行下個草原先啦 但天公不造美 有小小雨 咁行程大概就由大草原直落海邊啦 龍頸筯個度 因為落雨咁就冇乜人 咁一 ...
行山要十万個小心。

回覆 引用 TOP

緊急電話都打唔到!? 你部電話係咪連卡都冇架 哈哈

引用:
原帖由 cyc.W 於 2017-5-11 01:04 PM 發表

原因是沒有訊號。手機沒有插卡,亦可以撥出緊急電話。

回覆 引用 TOP

Take care

回覆 引用 TOP

塔門。。。
印象中信號勁強,
上網好暢順!!!

經一事長一智!
行山享受大自然唔一定要影相公告facebook!

引用:
原帖由 潛龍九天 於 2017-5-12 08:26 AM 發表

塔門。。。
印象中信號勁強,
上網好暢順!!!

經一事長一智!
行山享受大自然唔一定要影相公告facebook!
行山吾理自身安全成日卦住打卡,遲早都會出事...

引用:
原帖由 oOelon 於 2017-5-10 05:43 PM 發表

難得放大假 小弟就決定左自己一個搞個塔門一日遊 (其實係冇人陪..) 咁一到步當然黎個NATURE TOUCH 行下個草原先啦 但天公不造美 有小小雨 咁行程大概就由大草原直落海邊啦 龍頸筯個度 因為落雨咁就冇乜人 咁一 ...
好再無事炸,下次唔好啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cyc.W 於 2017-5-11 01:04 PM 發表

個度都幾偏僻其實 正路應該收唔到 就算要打緊急電話都應該要去附近個D緊急電話亭

引用:
原帖由 oOelon 於 2017-5-12 11:28 AM 發表

個度都幾偏僻其實 正路應該收唔到 就算要打緊急電話都應該要去附近個D緊急電話亭
龍頸個度邊到偏僻.. 我成日起香港行山都會收到 雖然係明顯差D 時有時冇咁 但都冇你講到咁誇張要等人救 CHING你張卡應該要換換佢喇

引用:
原帖由 過去現在將來 於 2017-5-16 12:02 PM 發表

龍頸個度邊到偏僻.. 我成日起香港行山都會收到 雖然係明顯差D 時有時冇咁 但都冇你講到咁誇張要等人救 CHING你張卡應該要換換佢喇
我上網SEARCH見人地話戶外既網絡覆蓋已經好廣 有時見D人仲一路直播一路行山 但係點解我係咁.. 師兄你咩上網?

引用:
原帖由 oOelon 於 2017-5-17 10:56 AM 發表

我上網SEARCH見人地話戶外既網絡覆蓋已經好廣 有時見D人仲一路直播一路行山 但係點解我係咁.. 師兄你咩上網?
我唔太熟架喎 正常電話卡應該都係戶外用到 我個張就SMT既 普通啦 我又未試過有突發情況要我打緊急電話 不過行山個陣都收到 你真係要考慮下啦 行山失蹤哩D間唔中就有 都幾有生命危險 當買個保險囉!

回覆 引用 TOP

引用:

原來為打卡呀?你系咪低能架,見D石靚就去爬,今次厘個教訓對你好有用呀,你下次跌落山就無人見到

回覆 引用 TOP

自己一個人,就更加要小心,唔確定、無把握,就寧願行少d、睇少 d 嘛

回覆 引用 TOP

40 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。