• 瀏覽: 19,956
  • 回覆: 99
  • 追帖: 6
前言

在復活節假期和家人去了貴州旅行, 宜家做返個簡單的遊記, 由於相全部都係用手機影, 質素唔係太好, 所以唔好見笑

行程資料:
日期: 2017年4月14日至18日

一早0700要係福田集合, 搭頭班火車到落馬洲, 時間只係岩岩好.......

人齊後搭地鐵到深圳北

之後再搭高鐵G6224 到廣州南
深圳北到廣州南有得UPGRADE去特等座

到廣州南轉D2818到貴陽北

'Never argue with an idiot .  They'll drag you down to their level and beat you with experience'
2017貴州行
熱賣及精選
架車行到一半, 午飯時間到

得個白飯叫正常, 其他無眼睇, 不過份野係個團包埋, 所以無期望

坐到攰, 出月台行下先

到達貴陽北時已經係16:47

係車站附近食晚飯, 食完直車返酒店, 到酒店時已經係晚上9時
入住酒店: 安順萬綠城鉑瑞茲酒店

'Never argue with an idiot .  They'll drag you down to their level and beat you with experience'
2017貴州行
第二日起身, 食完早餐就前往黃菓樹景區

第一站陡坡塘瀑布 (經VIP通道進入)

沿途景色

行左一陣, 終於到達

行完出來, 發現有團友走失, 結果係附近等左半個鐘先搵得返有關團友; 之後再坐景區車到天星橋; 景區車秩序相當混亂; 我差少少比人撞跌
由於太守規則, 成團人我最尾先到天星橋.........

集齊人後再行景區

唔係呃你, 我真的生於7月4日

景色

行完呢兩個景點, 已經係下午1點半, 當時仲未食午飯, 原訂去個餐廳要更改.......

2017貴州行

回覆 引用 TOP

一腳踢起千層浪,出張黃果樹帖就有2個Ching出黃果樹遊記,唔似D傻B餐餐都係深圳亂影,五月就影荷花,真係傻到無朋友,知唔知深圳有月季花展,過多2個月條傻B肯定影深圳櫻花樹生長情況,
復活節去左湖南郴州高椅嶺,記得當時都有雨,黃果樹應該都好大水

復活節跟團去幾多$?
睇CHING玩成點真係咪搞我,又辛苦了又小野睇,番大陸呢,記住要入鄉隨俗,唔係你實蝕底

多謝分享。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 周維炳 於 2017-5-11 01:10 發表

一腳踢起千層浪,出張黃果樹帖就有2個Ching出黃果樹遊記,唔似D傻B餐餐都係深圳亂影,五月就影荷花,真係傻到無朋友,知唔知深圳有月季花展,過多2個月條傻B肯定影深圳櫻花樹生長情況,
復活節去左湖南郴州高椅嶺,記得當時 ...
當時導遊話我地到貴州當天, 最少有30個香港團係貴陽, 只係我地坐個班動車都最少6團
(大___, 達___每間2團, 匯___, 領___ 各1團)

2017貴州行

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小寶寶999 於 2017-5-11 02:04 發表

復活節跟團去幾多$?
睇CHING玩成點真係咪搞我,又辛苦了又小野睇,番大陸呢,記住要入鄉隨俗,唔係你實蝕底
團費3798 純玩團.

2017貴州行
繼續上話

由於當時實在遲得太多, 所以呢一餐係禁多餐最差, 不過當時環境係明白的......

食完飯向黃菓樹瀑布進發

比當地導遊呃左話要行好耐 , 所以買左來回飛, 早知行好過

搭電扶梯五分鐘度落到去, 向黃菓樹進發

已經看到黃菓樹瀑布了

再接近一點

一個想去多年地方, 終於到了

2017貴州行

証實有15 蚊盒飯
CV壕5 駛打電話去鐵總投訴鳥

貴廣高鐵有否失望?

本來想去水濂洞, 但有團友話好多人, 路唔太闊, 同家人商量決定放棄.......

之後行多一陣就搭返扶梯上去集合, 再一次坐景區車, 十分多人.......

等車期間, 見到另一團來自香港的朋友, 傾開佢地都話今日好亂, 我話宜家係下午6點, 我地仲要坐3個鐘車返酒店, 食自助晚餐, 佢地反應係
我話我都想知一陣有無得食; 於是帶著疑問上車

上左車, 領隊話今日真係好亂, 佢話可能有人會擔心今晚個餐, 佢話唔洗怕, 因為今晚個自助餐係專為我們團而設, 所以返到去幾夜都有; 呢個時候個心都定少少.

到達酒店時, 已經係晚上9時
入住酒店: 興義湖景國際酒店

返到房, 放低野就馬上去食飯, 由於實在太攰, 同埋自助餐同廣東省比, 實在差得遠, 所以無影相. 但都有魚生壽司~

2017貴州行

回覆 引用 TOP

由於昨晚入住得太趕, 所以到第二朝先影下其他野

影完後, 見到我坐動車來時同我坐隔離兩位好建談的伯伯, 傾左一陣計就上左車; 向馬嶺河峽谷進發; 坐左半個鐘車就到
目的地

2017貴州行

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 weisacmei 於 2017-5-11 19:28 發表

証實有15 蚊盒飯
CV壕5 駛打電話去鐵總投訴鳥
呢舊野標價35蚊, 完全係某鐵作風

2017貴州行
引用:
原帖由 weisacmei 於 2017-5-11 19:30 發表

貴廣高鐵有否失望?
感覺係禁過隧道, 不過隻耳都無受罪.

2017貴州行

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]