• 瀏覽: 9,928
  • 回覆: 52
你有享受"駕駛樂趣"嗎?

我自己係香港揸車唔覺有"駕駛樂趣"呢個感受。你可能會第一句問我揸咩車,但係揸咩嘢車真係有大關係?

如果你享受緊駕駛樂趣,可否分享吓你點享受法。例如:無拘無速自己常去邊就去邊?加速感?欣賞沿途風景?揸車令你充滿自信?部車俾到信心你逢灣過灣?要過車一踩油就過?揸靚車嘅豪華設備/虛榮感?

其他掃興嘅嘢就唔好講喇,例如:塞車,冇位泊,快線L,相機...話雖如此,我諗如果冇咗塞車,冇位泊,快線L,相機等問題/煩惱,先有條件講駕駛樂趣,否則揸車只係叫做比搭的士自由少少嘅點到點交通工具,仲要揸車冇得睇風景...

Confidence in Motion
精選汽車
從來都係人地講你有駕駛樂趣, 車主有時就係鍾意人地講你有...實際同揸車係冇關係...

回覆 引用 TOP

依家响香港揸車真係好似你講咁,無咩駕駛樂趣可講,如果唔係有實際需要我都想賣鬼左佢。反而响台灣自駕遊搵番久違了嘅駕駛樂趣,即係:「無拘無速自己想去邊就去邊,欣賞沿途風景。。。」呀咁,而且香港養車又貴,一年開支真係個個月飛次台灣都得。

認真吹駕駛樂趣....可分高低層次的 ~
有軚有轆在手於任何速度而可被你操控..... 苦與樂同接受 !!!
呢d係咩落脆嚟 ==
手推車也可瘋L狂地翠  @@

回覆 引用 TOP

樂趣就係加速果下推背感, 正

回覆 引用 TOP

都要睇下你喺邊度渣既啫,例如放假行下鹿頸,西貢流浮山呢啲,咪亨受下駕駛樂趣囉,日日塞紅隧,除非你好鍾意炒蝦拆蟹砵人,否則何來樂趣?

回覆 引用 TOP

各人對樂趣定義唔同. 我既樂趣係揸住架棍波車係大帽山上上落落來來回回

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kamchin11 於 2017-5-11 10:22 AM 發表

依家响香港揸車真係好似你講咁,無咩駕駛樂趣可講,如果唔係有實際需要我都想賣鬼左佢。反而响台灣自駕遊搵番久違了嘅駕駛樂趣,即係:「無拘無速自己想去邊就去邊,欣賞沿途風景。。。」呀咁,而且香港 ...
你都識講係自駕遊啦,去旅行係玩,心情都唔同,如果係係台灣係工作或者係香港平日放假去郊外,情況係完全唔同。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kamchin11 於 2017-5-11 10:22 AM 發表

依家响香港揸車真係好似你講咁,無咩駕駛樂趣可講,如果唔係有實際需要我都想賣鬼左佢。反而响台灣自駕遊搵番久違了嘅駕駛樂趣,即係:「無拘無速自己想去邊就去邊,欣賞沿途風景。。。」呀咁,而且香港 ...
台灣只有上山或inter cities 有些少樂趣,在市區揸絕對比香港痛苦一萬倍。

引用:
原帖由 ebin 於 2017-5-11 09:32 AM 發表

你有享受"駕駛樂趣"嗎?

我自己係香港揸車唔覺有"駕駛樂趣"呢個感受。你可能會第一句問我揸咩車,但係揸咩嘢車真係有大關係?

如果你享受緊駕駛樂趣,可否分享吓你點享受法。例如:無拘無速自己常去邊就 ...
樂趣就係操作一件大玩具大機器的快感,人到中年,老婆/仔女/父母/外父外母/工作/投資/退休計劃樣樣煩,唯一部車最聽話要佢去東就東、西就西。

回覆 引用 TOP

香港冇乜,吊La星就有
日本自駕就有樂趣

有經濟有體力而放棄駕駛 ....... 堅冇 Lok Chui ~  滔滔囉時.........

回覆 引用 TOP

短短一段山路, 去到彎前幾個完美嘅heel-toe落波, 細膩嘅和油入彎等AYC著, 彎心後大腳油用四驅嘅特性同扭力扯架車出去... 我覺得已經過足癮
呢啲對我黎講就係駕駛樂趣

直路狂, 灣路狼
去打GOLF,踢波時不用粗身大細,一袋二袋咁等TAXI/UBER同坐地鐵
落雨打風時停車場出車望吓條的士龍
同阿仔出完街在倒後鏡見到他熟睡的樣子

而又請唔起司機的我

然後再加埋阿仔一句:"I want Daddy to drive" 夠未?

引用:
原帖由 21hole 於 2017-5-11 02:08 PM 發表

去打GOLF,踢波時不用粗身大細,一袋二袋咁等TAXI/UBER同坐地鐵
落雨打風時停車場出車望吓條的士龍
同阿仔出完街在倒後鏡見到他熟睡的樣子

而又請唔起司機的我
:smile ...
同阿仔出完街在倒後鏡見到他熟睡的樣子👈🏻👈🏻呢句認同👍🏻

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]