• 瀏覽: 33,050
  • 回覆: 35
  • 追帖: 5
1. 想問裝修第三者意外保險是應該業主買的嗎?
ching ctse 可以分享保險裡面要注意什麼嗎?“因水浸導致的損失及損毀”其實包漏水嗎?
2.要看裝修公司是否有幫員工買保險嗎?
感謝

可係Cfu 買,羊毛出自羊身上,你明嘛
第三者不包括你間屋既野。

引用:
原帖由 rumblefan 於 2017-5-25 10:53 AM 發表
ching ctse 可以分享保險裡面要注意什麼嗎?“因水浸導致的損失及損毀”其實包漏水嗎?
感謝
主要三大類
1) 搭棚> 由搭棚公司買, 保搭棚員工(因搭棚令第三者受損, 例如跌野落街整親途人.....保唔保要問清楚)
2) 裝修師父> 由裝修公司買...由判頭或師父自己判畀人做點樣保要問清楚
3) 第三保> 因裝修令第三者受損失, 正常水火都包

第三保按裝修費及有冇搭棚而定....幾個月前睇過30萬有搭棚大約1.8~2K....間間都差唔多

引用:
原帖由 rumblefan 於 2017-5-25 10:53 AM 發表
感謝
乜唔係由業主買咩?我報價單有一項第三者保險 $6000

邊個買都好,保單一定要係手,買幾多裡乎危險程度,外牆對下人來人住就買多的

引用:
原帖由 wan58 於 2017-5-25 12:07 PM 發表

乜唔係由業主買咩?我報價單有一項第三者保險 $6000
你工程額好大?六千好誇張

引用:
原帖由 鬼怪新娘 於 2017-5-25 06:52 PM 發表

你工程額好大?六千好誇張
一般全爆,水電煤都換,棚都冇搭,我又未裝修過,都唔知係咪合理

引用:
原帖由 wan58 於 2017-5-25 07:29 PM 發表

一般全爆,水電煤都換,棚都冇搭,我又未裝修過,都唔知係咪合理
師姐,如果係裝修師傅報價單包第三保,不妨客客氣氣咁問師傅攞番張保單同收據自己保存。我買裝修第三保,工程費用報$500000,唔使搭棚,保費$2300。

第三保
其實唔單止 工程有金額幾大.
樓齡都是一個影響因素!

仲有保額大小 (500萬定1千萬)
有部份中高檔屋苑、要1千萬

最好就要買 , 到最後追討至尾都是業主.
有幾多個業主就要買幾多個業主名.

引用:
原帖由 雨中紫色的工人 於 2017-5-25 08:21 PM 發表

師姐,如果係裝修師傅報價單包第三保,不妨客客氣氣咁問師傅攞番張保單同收據自己保存。我買裝修第三保,工程費用報$500000,唔使搭棚,保費$2300。
係咪可以問佢攞保單收據?唉!有時搵熟人裝修真係好麻煩,剩係呢度睇咗咁耐,佢樣樣報價都似乎比人貴

其實工程買的不是叫第三保,係叫CAR, Contactor All Risks, 詳細唔講,這𥚃禁多專家,廢事獻醜。您上網search 就有好多資料,我剛看過好多大保險公司都有,而且寫得好詳細下。

如果自己裝修,個人唔建議自己買,但受保人就要包括埋自己。

$6000算少數目,當有人死亡,保險未必夠賠
勞工法例有講,人命????萬
如果師父勞保正常是裝修公司自已買,不是由客買

是的~
勞保應該由裝修公司負責.

但裝修保險~始終都係要買~
因為保險都係落業主名為主~

我屋超細都要4000

引用:
原帖由 blueflowx 於 2017-5-25 10:20 PM 發表
其實工程買的不是叫第三保,係叫CAR, Contactor All Risks, 詳細唔講,這𥚃禁多專家,廢事獻醜。您上網search 就有好多資料,我剛看過好多大保險公司都有,而且寫得好詳細下。

如果自己裝修,個人唔建議自己買,但 ...
我係度睇咁耐裝修保係得你一個答到CAR👍🏼

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]