註冊 登入

[航空業界] 維珍傳停航香港

維珍傳停航香港 E-mail 此主題給朋友

回覆 引用 TOP

this is a pity for all HK customers...

Btw; would the slot in Heathrow and HKG change?
the plane in Heathrow wait more than 13 hours?

Will VS enter skyteam?

引用:
原帖由 Sajid 於 2017-5-27 02:18 AM 發表

this is a pity for all HK customers...

Btw; would the slot in Heathrow and HKG change?
the plane in Heathrow wait more than 13 hours?

Will VS enter skyteam?
其實篇文有兩個地方我唔明
1)VS 停香港都冇必要將個slot 賣俾港航。VS 可以用佢嚟開美國綫
2)點解VS 係同海航傾,而不是港航?唔通VS想連條上海綫都停埋,俾埋海航做?

回覆 引用 TOP

海航係港航母公司,同母公司傾我又唔覺得有問題

我唔知上海線 loading 點,不過中國既航空公司只可以一線一間公司做、如果東航做左,海航就唔可以做

引用:
原帖由 Sajid 於 2017-5-27 06:00 AM 發表

海航係港航母公司,同母公司傾我又唔覺得有問題

我唔知上海線 loading 點,不過中國既航空公司只可以一線一間公司做、如果東航做左,海航就唔可以做
1)因為港航為了達到香港基本法規定,基本係有哂獨立team ,如果香港航綫都要和海航傾,國泰應會很高興,因為國泰可以在港航續牌時提出反對。
2)冇話一定要開上海,拿左LHR 航權開深圳, 成都,重慶等等都可以

回覆 引用 TOP

現在中英航權有放寬,照計申請航權比以前易。相反LHR slots 仍超難拎

引用:
原帖由 adle50d 於 2017-5-27 10:47 AM 發表

現在中英航權有放寬,照計申請航權比以前易。相反LHR slots 仍超難拎
都唔太難,好多歐洲航空公司都想賣佢地d slot,另外南航剛增加LHR去2 daily

引用:
原帖由 kirstyu2 於 2017-5-27 12:08 發表

都唔太難,好多歐洲航空公司都想賣佢地d slot,另外南航剛增加LHR去2 daily
咁就無必要傾

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kirstyu2 於 2017-5-27 12:08 PM 發表

南航聽聞是從加航換回來

回覆 引用 TOP

咁HX 就有slot 開LHR 啦?而家真係同CX 迎面挑戰

回覆 引用 TOP

如果HX做HKG-LHR,直航二千加稅都有份

回覆 引用 TOP

其實 LHR 出入咁唔方便,過關又要排長龍,點解啲航空公司仲係咁鍾情開 LHR?開 LCY 唔好咩?

引用:
原帖由 TP1095 於 2017-5-27 08:21 PM 發表

其實 LHR 出入咁唔方便,過關又要排長龍,點解啲航空公司仲係咁鍾情開 LHR?開 LCY 唔好咩?
出入倫敦市中心,LHR比LCY更方便

回覆 引用 TOP

如果 VS 呢條線真係比 HX 做, 咁就正如 VA 之前咁講啦, VA 話開 MEL-HKG 係希望可以同 HX 有多 d 合作, 之後唔排除 code share HX o既線, 如果 HX 開 HKG-LHR o既話, 咁順理成章, VA 就可以 code share HX o既 LHR, 變成一條新O既袋鼠線! (之前佢地係飛 Abu Dhabi, 然後 code share Etihad 去 LHR, 而家佢地停飛 Abu Dhabi, 只好整段都 code share SQ (MEL-SIN, SIN-LHR), 完全就冇意思啦.)

我相信 HX 都有好大誘因去買佐 VS 呢條線, 不單只做香港/中國 market, 更可以開托埋澳洲O既袋鼠線 (code share with VA to MEL, 同埋自己做O既 OOL-CNS , AKL)

引用:
原帖由 ksliu9 於 2017-5-27 08:37 PM 發表

如果 VS 呢條線真係比 HX 做, 咁就正如 VA 之前咁講啦, VA 話開 MEL-HKG 係希望可以同 HX 有多 d 合作, 之後唔排除 code share HX o既線, 如果 HX 開 HKG-LHR o既話, 咁順理成章, VA 就可以 code share HX o既 LHR,  ...
LHR 一slot 難求

大家都知倫敦好做
HX 轉機唔只 澳洲 紐西蘭,仲有東南亞

回覆 引用 TOP

51 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。