• 瀏覽: 11,836
  • 回覆: 134
  • 追帖: 2
請問各位師傅,師兄,師姐!
什麼是:勁斷意不斷?

有什麼作用?
點解要勁斷意不斷?
明明打出去一拳或一掌,偶理解打盡佢發盡佢啦!
咁有乜錯誤?
點解要勁斷意不斷?

潛龍勿用!
咪咁懶啦!

呢句點來, 前前後後抄埋出來嘛~

比如一拳打中敵人,拳將停,但這剎那心想打穿過個敵人。這是形斷意不斷的練習目的。勁要透 就要放遠
引用:
原帖由 地山太極 於 2017-5-31 10:36 PM 發表

請問各位師傅,師兄,師姐!
什麼是:勁斷意不斷?

有什麼作用?
點解要勁斷意不斷?
明明打出去一拳或一掌,偶理解打盡佢發盡佢啦!
咁有乜錯誤?
點解要勁斷意不斷?

簡單複雜化 複雜變神化  何解會神化
皆因得大家幫忙 以訛傳訛 越吹越遠 唔識扮識 隨聲附和
最後好多朋友唔明的理論 就比人封左上神枱 神聖不可侵犯
仲勁過萬人的偶像C 眼朗拿度
係時候返璞歸真 言簡意精 實而不華啦

講野疾下疾下,想哦又哦唔出,前列滴滴仔,是但搵一樣 feel 下。

Sihing 小弟睇法是 你推一個人, 如果你在雙方接觸點離開後(勁斷的一殺那), 即時把 意 斷開(即是沒再關注 推去目的地)被發者 只會在短時間停住, 相反如果你關注一方再耐一點, 想到直到佢仆街止(意不斷), 佢又會比你推到遠左尐。。😃

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2017-6-1 09:38 AM 發表

咪咁懶啦!

呢句點來, 前前後後抄埋出來嘛~
真係搵唔倒前後句!

潛龍勿用!
引用:
原帖由 早晨 於 2017-6-1 04:24 PM 發表

比如一拳打中敵人,拳將停,但這剎那心想打穿過個敵人。這是形斷意不斷的練習目的。勁要透 就要放遠
聽講過,但有些少不同!
係意念在,打出一拳,以打穿對方為意想!

潛龍勿用!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 iambigx3 於 2017-6-1 07:00 PM 發表

講野疾下疾下,想哦又哦唔出,前列滴滴仔,是但搵一樣 feel 下。
你D例子是想唔斷但斷左喎!

潛龍勿用!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 baguaking 於 2017-6-2 09:41 AM 發表

Sihing 小弟睇法是 你推一個人, 如果你在雙方接觸點離開後(勁斷的一殺那), 即時把 意 斷開(即是沒再關注 推去目的地)被發者 只會在短時間停住, 相反如果你關注一方再耐一點, 想到直到佢仆街止(意不斷), 佢又會比 ...
似係!

潛龍勿用!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 地山太極 於 2017-6-3 04:05 PM 發表

真係搵唔倒前後句!
懶!
咦~ 地主大大, 唔通句「勁斷意不斷」是您領悟出來?

自從你決定與十六掉轉態度之後, (由畀時間空間佢, 變成為反而反)
你變左好多, 以前對拳經太極既中立到位見解 (唔計實作出手或對出手的分析, 但理論是正確的) 無晒.

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2017-6-3 04:23 PM 發表

懶!

自從你決定與十六掉轉態度之後, (由畀時間空間佢, 變成為反而反)
你變左好多, 以前對拳經太極既中立到位見解 (唔計實作出手或對 ...
唔係懶~係未飲醉~

引用:
原帖由 pangkin 於 2017-6-3 06:27 PM 發表

唔係懶~係未飲醉~
冇奶油既,  未醉典會有野領悟?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2017-6-3 04:23 PM 發表

懶!

你變左好多, 以前對拳經太極既中立到位見解 (唔計實作出手或對 ...
並非偶領悟出來。
係聽返來的。

潛龍勿用!

回覆 引用 TOP

這句口訣只有在用內氣發勁的情況下才會用到:

勁斷意不斷。勁斷氣可接, 氣斷意可接, 意斷神可接。
修習者在達到用意不用力的階段後, 自然會意到氣到勁到, 試想想為何會勁斷呢? 在打套路的正常情況下是不會的, 勁斷是因為與人較量時, 要將己之勁力斷開施諸彼方身上, 勁斷了, 內氣也隨即斷開, 之不過太極拳修習者練到可以意隨氣行時, 通過意念就可以在剎那間將斷開的氣重新接回, 而氣被重新接回後, 即能正常發勁, 然後再斷再接,  餘此類推.....意斷神可接就比較高檔了, 這是指神室(上丹田)的氣, 上丹田的氣是自動化的, 連意念也不須運用, 所以意斷神可接。

回覆 引用 TOP

咁同閆大師有乜分別?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]