• 瀏覽: 14,336
  • 回覆: 33
  • 追帖: 2
幾年前下決定放棄本行去讀JD之前掙扎左好耐,幾年後終於順利完成JD同入到pcll。

並唔係什麼了不起既成就,但都想將一些過來人經驗拿出來比各位仲心大心細既朋友去考慮,如果有什麼關於讀書,入pcll,就業既問題可以隨便問!

熱賣及精選
做solicitor,平均收入幾多,你幾多

引用:
原帖由 紫色的羊 於 2017-6-16 06:12 PM 發表

做solicitor,平均收入幾多,你幾多
以我所知既training contract 一般由15k 至40幾k不等,最勁最勁個d exceptional case會more than 50k,呢個係trainee solicitor,我自己算比較好彩,more than 40,不過自知係好運,揾工都好睇彩數。

哇,咁如果一個唔好彩,得15k-30k左右,咪嘥咗個JD,嘥哂d時間?

was your work experience prior to JD relevant to law at akl?

引用:
原帖由 紫色的羊 於 2017-6-16 10:46 PM 發表

哇,咁如果一個唔好彩,得15k-30k左右,咪嘥咗個JD,嘥哂d時間?
以初入職黎講其實呢個range都常見呀,但到admitted之後其實人工一般都會加得算多。

時間上金錢上值唔值其中一個重要因素都好睇本身搵得多唔多呀。

引用:
原帖由 lalaroro 於 2017-6-16 11:15 PM 發表

was your work experience prior to JD relevant to law at akl?
唔算十分關事,本身係會計人。

I see! Would you say that the tc hunting process depends largely on luck? And how long had you been working for before your started your jd?

引用:
原帖由 lalaroro 於 2017-6-17 12:26 PM 發表

I see! Would you say that the tc hunting process depends largely on luck? And how long had you been working for before your started your jd?
好認同呀! 所以感覺上jd第一個term成績好重要,好影響summer搵唔搵到好既intern,從而得到return offer。

我未入jd前都做左3,4年野。

Did you study the JD in full time mode or part time mode?

完左pcll...冇乜運 ,e+都仲未搵到似樣d 嘅TC, 我應該求其搵份, 定出去旅行充吓電,暑期後再努力搵過呢?

引用:
原帖由 方溫仔 於 2017-6-18 04:42 AM 發表

完左pcll...冇乜運 ,e+都仲未搵到似樣d �TC, 我應該求其搵份, 定出去旅行充吓電,暑期後再努力搵過呢?
當然係繼續搵啦 你已經落後於人 暑期後會再令情況更糟

引用:
原帖由 Eric@jobseeker 於 2017-6-17 11:42 PM 發表

Did you study the JD in full time mode or part time mode?
full time 呀。

引用:
原帖由 方溫仔 於 2017-6-18 04:42 AM 發表

完左pcll...冇乜運 ,e+都仲未搵到似樣d 嘅TC, 我應該求其搵份, 定出去旅行充吓電,暑期後再努力搵過呢?
我都覺得呢排可能仲會多機會呀,但等到過多幾個月可能少d firms請trainee,啱你心水既tc唔知會唔會可能要等到2018 intake呀?

ching 加油呀,已經捱過左pc🖒

唉,pc 捱過左又點,都係前路漫漫,搵份似樣嘅TC 都吾易.....,乜嘢先係人生真正意義...吾通真係就咁就過一世
好想出去義吓電,好好反思吓😵

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]