• 瀏覽: 3,788
  • 回覆: 37
紫砂茶壺共賞!
我再貼一貼一廠水平壺先~

壺泥色:內紫外紅
壺印鈐:荊溪惠孟臣製

斗 茶 味 兮 輕 醍 醐    斗 茶 香 兮 薄 蘭 芷                   宋。范 仲 淹
引用:
原帖由 R.Man 於 2017-6-18 03:26 PM 發表

紫砂茶壺共賞!
我再貼一貼一廠水平壺先~

壺泥色:內紫外紅
壺印鈐:荊溪惠孟臣製

呢個無框亂字章比較有趣,上一圖與版主討論下。

附件

螢幕快照 2017-06-18 下午5.21.13.png(683.64 KB)

2017-6-18 05:24 PM

螢幕快照 2017-06-18 下午5.21.13.png

引用:
原帖由 bpcd 於 2017-6-18 05:24 PM 發表

呢個無框亂字章比較有趣,上一圖與版主討論下。
流花公園的感覺。

斗 茶 味 兮 輕 醍 醐    斗 茶 香 兮 薄 蘭 芷                   宋。范 仲 淹

回覆 引用 TOP

再貼圖片:
一廠舊茶壺,係時光不再的光輝。

引用:
原帖由 R.Man 於 2017-6-18 08:51 PM 發表

再貼圖片:
一廠舊茶壺,係時光不再的光輝。
底鈐:荊溪惠孟臣製

回覆 引用 TOP

差個字.

附件

DSCF3679.JPG(98.04 KB)

2017-6-19 01:58 PM

DSCF3684.JPG(128.91 KB)

2017-6-19 01:58 PM

引用:
原帖由 WRX20K 於 2017-6-19 01:58 PM 發表

差個字.
兄的咩時期嘅壺?會不會是駐守廣州流花X館嗰處嘅茶壺先

思亭壺,六字印章:荊溪南孟臣製

WRX20K 師兄,大家參考參考。

如係50-60年代,章款應該似係上圖的方位「北」的。

引用:
原帖由 R.Man 於 2017-6-19 16:44 發表

兄的咩時期嘅壺?會不會是駐守廣州流花X館嗰處嘅茶壺先

思亭壺,六字印章:荊溪南孟臣製
流口水壺

回覆 引用 TOP

綠標線瓢,又是亂碼六字:荊溪惠孟臣製

回覆 引用 TOP

咁開心
揍揍熱鬧

引用:
原帖由 希夷 於 2017-6-20 10:00 PM 發表

咁開心
揍揍熱鬧

希大兄,兄此壺是高人兩個班呀!

是50-60年代的水平壺,多謝曬兄貼圖分享呀!

引用:
原帖由 R.Man 於 2017-6-20 11:56 PM 發表

希大兄,兄此壺是高人兩個班呀!

是50-60年代的水平壺,多謝曬兄貼圖分享呀!
文兄客氣
都係與眾同樂
呢d舊壺,都係早年無心購買,
見到幾好,唔識分什麼名人,
店員介紹話名人製造,
個陣時掂識呀!至在買個壺人有我有!今時今日才話名家專論!

回覆 引用 TOP

不客氣,同賞壺樂!我到依家都係實用為主。

回覆 引用 TOP

影完相,貼圖!

再加一隻扁燈(神燈)

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]