• 瀏覽: 195,314
  • 回覆: 305
  • 追帖: 50
30/6成功返深圳開左個銀行戶口,主要用黎綁定張銀行卡去內地版微信錢包用,

今次一共去左兩間銀行問:
(1)中銀(羅湖地鐵站)
中銀接受香港住址證明,但要出示中/電/煤單,講講下話香港銀行月結單都得(信用咭推廣信除外)
由於眼見現場十幾廿人坐左係度等,呢間分行又出名開戶要成一兩個鐘以上,最後就決定轉戰國貿(地鐵坐一個站)開戶口,貪個邊銀行夠集中同少人d

(2)工商(國貿站B出口,一上地面就見到)
聽過有ching 試過6月頭黎呢間開戶,職員要求出示內地住址證明先可開戶口(但之前一向都唔需要)
由於見工行內地提款都方便,就即管走入去試下,唔得先再過隔離間農業銀行問
結果好好彩,成功開到,唔需要內地住址證明,直接係電腦輪入香港住址就搞掂,成個過程如下:

申請條件1:必須有內地電話號碼
用黎收短訊去啟動銀行戶口
早兩日係鴨記買左張近乎絕版既一卡兩號儲值卡(「聯通隨意King」)
檔口仔賣價$68,有$48面值,絕版卡黎講呢個價算合理

申請條件2: 即場入RMB1000去戶口
過往聽ching分享都係入RMB300開戶口就得,
唔知點解職員哥哥會開呢個數🤔
不過無所謂啦,有得開戶又唔駛俾內地住址證明已經好滿意

成個開戶手續分左兩部份:
上半場 (<10分鐘)
Scan你張香港身分證+回鄉卡,再企係部自助機前入完一推個人資料(住址入返香港住址就得,但佢冇要我俾任何住址證明)、設定密碼、最後俾佢用部平板影埋你個樣,咁就完成啦!
收到物品:ATM卡,密碼編碼器,一張電腦印既啟動紙仔(千祈唔好當垃圾掉)

下半場(約5-10分鐘)
用張ATM卡,去atm機入錢落戶口
入完就返搵返銀行哥哥幫忙,佢會叫你拎返頭先俾你張啟動紙出黎入野、再入多次電話號碼同戶口密碼,咁就禮成

手續費:
兩項手續費,一共收左RMB15(實情係咩費我聽唔清楚)
每月戶口最低結存:RMB300

**如多過6個月冇任何交易,戶口會被會凍結(只要網上轉一次錢就可以)

開通左網上銀行轉帳服務(下載內地工行Apps就可網上轉帳)

趁仲有記憶簡單寫低開戶過程,希望幫到大家 :)

更新於2017/7/8:
申請條件3: 出示香港報稅單 (2017/7/1起實行)
要出示香港稅單,如家庭主婦要開戶,亦要出示由稅局發出「不用繳稅」的信件(國貿職員咁回應左兩位想開戶的香港太太)

熱賣及精選
多謝分享

工行最低結存唔係一千咩?唔通又改左?

引用:
原帖由 鬍鬚西吊手掌 於 2017-7-1 02:07 AM 發表

工行最低結存唔係一千咩?唔通又改左?
下次可以去第二間再問下

香港巿民去大陸開銀行戶口不嬲唔駛大陸住址證明架啦,只要出示到回鄉證,香港身份證,香港住址證明就得,同埋最少要300蚊開戶,因為戶口唔夠300蚊既話每個月要唔知罰幾多錢

引用:
原帖由 豬扒靚女 於 2017-7-1 07:30 PM 發表

香港巿民去大陸開銀行戶口不嬲唔駛大陸住址證明架啦,只要出示到回鄉證,香港身份證,香港住址證明就得,同埋最少要300蚊開戶,因為戶口唔夠300蚊既話每個月要唔知罰幾多錢
宜家係得番某一兩間銀行某d 分行可用香港住址證明,
我響農行得一百蚊都冇收過我任何費用

引用:
原帖由 jkwoo 於 2017-7-1 08:33 PM 發表

宜家係得番某一兩間銀行某d 分行可用香港住址證明,
我響農行得一百蚊都冇收過我任何費用
我去建行開戶口都唔駛大陸住址證明

引用:
原帖由 豬扒靚女 於 2017-7-1 08:53 PM 發表

我去建行開戶口都唔駛大陸住址證明
隔離post 至講緊今日建行開戶要住址証明同稅 單

引用:
原帖由 jkwoo 於 2017-7-1 11:12 PM 發表

隔離post 至講緊今日建行開戶要住址証明同稅 單
咁可能我開得早啦

而家全世界開離岸戶都會問tax identification number(TIN)

熟的職員就知香港可以填身份証唔洗稅單
唔熟就要稅單炒番個TIN 落去

而且要睇銀行政策

有需要就盡快開

多謝分享

引用:
原帖由 豬扒靚女 於 1-7-2017 23:14 發表

咁可能我開得早啦
去年支付寶要雙銀行戶口認證時,我去開交行都唔駛地址證明,出示回鄉證就可以了。

時代唔同咗,啲政策都變咗了

多謝分享 之前都去中銀開過

學生,未交過稅,無納稅編號,請問邊間銀行可以填身份證號就得?

引用:
原帖由 anzeye 於 2017-7-2 09:02 PM 發表

學生,未交過稅,無納稅編號,請問邊間銀行可以填身份證號就得?
試下國貿間農行吧

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]