• 瀏覽: 48,972
  • 回覆: 560
  • 追帖: 21
引用:
原帖由 Mag-KK 於 2017-7-3 12:15 PM 發表

唔好意思,咁遲先回覆師兄,因為昨晚有些唔舒服,一早就瞓了
無論自駕或鐵路遊我都會先做好多功課,因為去旅行機會唔多,每個地方都未必會再去,所以要盡量安排好D。
富士我住了兩晚,另一晚係My ...
唔緊要㗎!有時間傾吓,一樂也。
用心做功課,欣賞的出帖,已經感受到!
禾每年去得一次日本,今次想住湖山亭。但未訂到。或許再要等待。

引用:
原帖由 ochiu 於 2017-7-3 08:53 AM 發表

支持富士箱根油雞
多謝師姐

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 shalian 於 2017-7-3 10:45 AM 發表

thanks for sharing
多謝

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tucuxi 於 2017-7-3 10:13 AM 發表

我分兩次, 1 月去咗箱根, 4 月則去咗河口湖, 兩次都幸運見到富士山, 不過兩次啲相都未整理.

反而兩次飛機上都睇唔到富士山
我喺富士同箱根都見到富士山
但喺飛機就見唔到,我仲專登加錢揀窗口位

引用:
原帖由 bunny0729 於 2017-7-3 12:33 PM 發表

唔緊要㗎!有時間傾吓,一樂也。
用心做功課,欣賞的出帖,已經感受到!
禾每年去得一次日本,今次想住湖山亭。但未訂到。或許再要等待。
師兄幾時出發呀?

引用:
原帖由 Mag-KK 於 2017-7-3 12:56 PM 發表

師兄幾時出發呀?
十二月中去日本三星期。機票已訂,90%酒店卜好(可以政動)。

引用:
原帖由 bunny0729 於 2017-7-3 02:10 PM 發表

十二月中去日本三星期。機票已訂,90%酒店卜好(可以政動)。
Wow, 玩3星期跨年喎,真開心

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Mag-KK 於 2017-7-3 02:23 PM 發表

Wow, 玩3星期跨年喎,真開心
舊年玩28日,今年先停HK6日,可以去得三星期。

引用:
原帖由 bunny0729 於 2017-7-3 02:32 PM 發表

舊年玩28日,今年先停HK6日,可以去得三星期。
師兄原來由Sidney出發,明年我可能會去Sidney過農曆年

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Mag-KK 於 2017-7-3 02:40 PM 發表

師兄原來由Sidney出發,明年我可能會去Sidney過農曆年
禾在Sydney好耐了!點解農曆新年呀,好熱喎!

引用:
原帖由 bunny0729 於 2017-7-3 02:47 PM 發表

禾在Sydney好耐了!點解農曆新年呀,好熱喎!現在涼涼地,0k喎,非常舒服啊!
農曆新年先放到長假,另外有人怕凍

回覆 引用 TOP

Day 2 尋找富士山蹤影

離開旅館後,因急於要尋找富士山蹤影,加上天上山公園纜車還未夠鐘開放。所以決定先沿河口湖畔駛去,行駛期間一直向後望。當轉了幾個彎後,富士山突然出現了,而我亦很興奮地大叫“富士山呀!”。司機馬上找尋停車位置,停好車後,立即衝過馬路。

為了要看正面的富士山,我們繼續向前駛。終於找到另一個最佳欣賞位置。今天雖然天晴,但富士山腰總是濛濛的。不過,經過昨天下了一整天雨,富士山連影都看不見後。今天可以看到整座富士山,已經心滿意足了。

河口湖是富士五湖中湖岸線最長,標高最低的一湖。

意猶未盡,繼續向前駛。駛去3年前,阿女勇闖富士山攻頂時住過的湖舞家。

隱約看到河口湖大橋

如果天氣好,在清晨時分是可以看到逆富士的。可惜我們待了一會,湖面仍是有波紋,無法看到完整的逆富士。

繼續行程,下一站是走回頭路去天上山公園。纜車站對面有大型無料駐車場,工作人員會派割引券,而我今早已經在旅館取了一些景點的割引券。乘車料金800yen,官網有割引券的QR Code(link) 。在自助售票機掃描割引券或QR Code後料金是720yen。不過每次只可買一張,多幾個人都幾煩。

今天多遊客,排隊龍尾要排約30分鐘

河口湖風景優美,可惜纜車的窗有污漬及矇查查,很困難才找到比較乾淨的位影相。

到達纜車站,終於可以拍到美麗的河口湖。

天上山公園有工事,茶屋及神社全部封閉,連洗手間也封了。所以山上的人都迫在欄杆旁邊拍照。

山腳(相片中間位置)的公路就是富士山有料道路。

天上の鐘,循例都要玩下自拍

周圍都圍了板,影夠了便下山去

相片下方就是大型無料駐車場

你拍我時我拍你

離開前再到湖邊欣賞河口湖,然後繼續行程向其他四湖進發。

引用:
原帖由 Mag-KK 於 2017-7-3 02:59 PM 發表

Day 2 尋找富士山蹤影

離開旅館後,因急於要尋找富士山蹤影,加上天上山公園纜車還未夠鐘開放。所以決定先沿河口湖畔駛去,行駛期間一直向後望。當轉了幾個彎後,富士山突然出現了,而我亦很興奮地大叫“富士山呀 ...
第一張相已經先聲奪人.  呢幾張相都好靚呢.

引用:
原帖由 Mag-KK 於 2017-7-3 02:53 PM 發表

農曆新年先放到長假,另外有人怕凍
0k,你想要資料,相片,請通知禾。但是其中有一兩日有超過四十度的。但是亱間好涼,從未要開冷氣過亱。
上面剛剛登的照片好靚,同時睇緊你住的酒店,有甚麼貼士,敬請通知。

附件

mobile_1.jpg(74.18 KB)

2017-7-3 03:07 PM

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]