• 瀏覽: 94,465
  • 回覆: 226
  • 追帖: 11
佢冇話代表邊間公司追數只係話如果七日內冇覆佢,就會有人上門。同埋亦會考慮向法庭申請破產同埋物業扣押。係屋企人之前借落,而佢已經唔喺香港,可以點做,可唔可以報警?

Updates:
多謝大家意見, 對唔住講得唔清楚:

1. 個信封冇寫俾邊個所以拆咗
2. 喺入邊只有欠債屋企人嘅中英文名
3. 間屋我個欠債屋企人冇份嘅

附件

IMG_2431.JPG(145.32 KB)

2017-7-6 12:02 AM

引用:
原帖由 lovedanny 於 2017-7-6 12:02 AM 發表

佢冇話代表邊間公司追數只係話如果七日內冇覆佢,就會有人上門。同埋亦會考慮向法庭申請破產同埋物業扣押。係屋企人之前借落,而佢已經唔喺香港,可以點做,可唔可以報警?
屋企人話係卡數唔係借財務

去差館備案先

銀行會外判俾財仔幫收數之後再拆帳,所以財仔追你唔奇,不過佢出信應該會講明你原先欠係邊間銀行或公司、欠債人姓名,無講明可以唔駛理

如果真係屋企人有借勸你屋企人還咗佢,除非佢地有做D刑事野,如果唔係你報警都冇用,就算佢真係做刑事野拉咗又點?債仔始終都係要還,除非成家搬咗,否則終日擔驚受怕

警察借錢新聞你應該都睇唔少,佢地都俾人追到雞毛鴨血,冇咗份工不特止仲要跳樓,鬼叫你家人借咗人錢,欠債還錢天公地道,唔想煩就快快叫佢還咗佢吧啦

打盲毛,電話幾多。

引用:
原帖由 WINGS524 於 2017-7-6 12:29 AM 發表

財仔(有時會全數或低價)會收購銀行呆壞帳或銀行外判俾財仔幫收數之後再拆帳,所以財仔追你唔奇,不過佢出信應該會講明你原先欠係邊間銀行或公司

如果真係屋企人有借勸你還咗佢,除非佢地有做D刑事野,如果唔 ...
有朋友試過同樣情況, 咪同佢地講當事人已經搬咗, 叫佢地自己想辦法搵佢, 佢地再唔走咪報警, 佢地知你唔會代還錢, 佢地就會走。你估佢地做野唔洗成本咩, 哩單收唔到錢咪搵下一個case。除非你係擔保人姐

引用:
原帖由 lovedanny 於 2017-7-6 12:02 AM 發表

層樓有屋企人名先可以扣押, 如果佢無名, 點扣?

引用:
原帖由 WINGS524 於 2017-7-6 12:29 AM 發表

財仔(有時會全數或低價)會收購銀行呆壞帳或銀行外判俾財仔幫收數之後再拆帳,所以財仔追你唔奇,不過佢出信應該會講明你原先欠係邊間銀行或公司

如果真係屋企人有借勸你還咗佢,除非佢地有做D刑事野,如果唔 ...
我都明,但佢已經搬咗去外地

夠膽上來先講,上左黎又做唔到啲乜

如果係正規銀行借,佢地d收數公司都唔會做乜犯法野,不過你預會係你屋企附近貼街招

樓主你都無借錢,點解要還呀?
咪由得他們上們9叫,貼紙仔囉,他們仲可以做咩?你小7他都都啦!
唔通他們為咗小小佣金,犯刑事坐監咩!

如果正規銀行借,唔使理佢,將封信打返轉頭話無呢個人……

引用:
原帖由 健康精選 於 2017-7-6 01:18 AM 發表

樓主你都無借錢,點解要還呀?
咪由得他們上們9叫,貼紙仔囉,他們仲可以做咩?你小7他都都啦!
唔通他們為咗小小佣金,犯刑事坐監咩!
我屋企人借, 同埋我住喺嗰度, 好驚囉

如果吾你借,可以不理。佢打電話泥可以同佢講無呢個,如再打就報警,警方會受理。但只限正規銀行和財仔

引用:
原帖由 lovedanny 於 2017-7-6 01:21 AM 發表

我屋企人同埋我住喺嗰度
咁你咪跟家人清楚交代這事,等他們有心理準備啫,唔一定會發生嘅,況且是銀行咭數,易攪很多啦!

提示:支持鍵盤翻頁左 右