• 瀏覽: 48,780
  • 回覆: 142
  • 追帖: 60
見有ching開post報料,工行7/1開始要求港人出示香港稅單先可開銀行戶口,為免其他銀行都會陸續有其他更多既改制措施,呢日就陪家人上深圳國貿間農業銀行開返個戶口,順手綁定銀行卡落wechat錢包。

有關國貿工行開戶流程,可睇睇呢個post:
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=26759430

===2017/7/8 國貿農行開戶流程===
出發前記得準備好開戶三寶:
1. 國內號碼電話卡
(開戶時收發sms用)
*必須已完成實名登記

a. 鴨記買港版聯通一卡兩號「隨意King」
-->$68有$48面值,6月尾問過,得一兩檔仲有少量貨,近乎絕版。可香港先開通張卡,去香港中聯通分店/官網做實名登記。

b. 羅湖關口出張國內中移動卡
-->飛享套餐:月租RMB8+日租RMB1.5/1.5G流量) 羅湖關口counter仔要RMB100張,中移動營業廳就賣RMB55,同樣都係面值RMB55。(*記得同職員講要開通香港漫遊收sms,免費既)
揀呢個上網套餐,因為上網用量唔多,主力都係用黎訂下酒店、wechat、百度下咁,睇片都係留返有wifi地方先睇

以上兩款卡我都有開,研究過覺得出張內地卡長遠會比較化算,因為內地上網買data夠平,岩平日少北上而又想養住個內地手機號碼既朋友

市面仲有好多其他儲值卡,大家可再參考其他ching出過既雞精post,再格下價,睇下邊款岩自己

2. 回鄉卡

3. 人仔現金

===圖解開戶流程===

1 )羅湖口岸,出關口後,落一層去地鐵站,坐1個站去國貿(RMB2)
2)國貿站B出口,一上地面就會見到農行、工商,同埋中銀。今轉我地就去左農行開戶口
3)入門口同職員講係港人開戶口,佢會禁張電子籌俾你
4)等候期間,填定張form(有剔位置先至要填)
5)下載定農行個APP,一陣開戶有用
6)順手拎張小冊子返去睇,始終職員未必有時間詳細講解咁多

7)留意電子屏幕,亦會有叫籌廣播
8)輪到籌,就去呢部自助機(6 / 7號)開戶,全程有銀行職員專人協助你開戶
9)用簡體字手寫輸入個人資料+香港住址(唔駛出示住址證明)、影大頭相、設定密碼(大家可事前諗定6位數字密碼同8位數字加英文有大細楷的密碼各一組,atm咭同網上理財用)
期間要用你既內地手機號碼,send一個sms去農行,先會成功開通到戶口
*記得同職員講,要開通收到交易通知sms既功能
10)完成後會俾張ATM卡+U盾你
11)拎張卡去ATM機入錢落戶口

如要免行政年費
ATM機入錢後,用手機登入農行個APP,搵返頭先開戶位職員,幫你網上做3次交易轉帳就可以(活期轉數去定期戶口,一共做3次,再取消就得)

中國農業銀行(深圳國貿站)
地圖:

交通:地鐵1號線- 國貿站B出口

希望以上資料幫到大家:)

熱賣及精選
引用:
原帖由 d06m04y2004 於 2017-7-10 02:27 PM 發表

見有ching開post報料,工行7/1開始要求港人出示香港稅單先可開銀行戶口,為免其他銀行都會陸續有其他更多既改制措施,呢日就陪家人上深圳國貿間農業銀行開返個戶口,順手綁定銀行卡落wechat錢包。

有關國貿工行開戶 ...
大陸係共產架喎,
仲走上去開戶,唔驚比人共左你d產咩

引用:
原帖由 disclaimer000 於 2017-7-10 05:14 PM 發表

大陸係共產架喎,
係嫁,而加香港就黎係,快d穩地方走啦,笨實

引用:
原帖由 palmaxpc 於 2017-7-10 05:17 PM 發表

係嫁,而加香港就黎係,快d穩地方走啦,笨實
9,7個陣話共產黨會打到來咪走過囉

做乜仲死返大陸

引用:
原帖由 disclaimer000 於 2017-7-10 05:14 PM 發表

大陸係共產架喎,
香港唔係共產架咩? 我個獅子銀行戶口,有幾百蚊響入面,一段時間後我發現我俾隻獅子共左我d 產…

引用:
原帖由 jkwoo 於 2017-7-10 07:35 PM 發表

香港唔係共產架咩? 我個獅子銀行戶口,有幾百蚊響入面,一段時間後我發現我俾隻獅子共左我d 產…
個啲係費用。
得幾百好心就唔好開戶啦。

引用:
原帖由 disclaimer000 於 2017-7-10 07:37 PM 發表

個啲係費用。
得幾百好心就唔好開戶啦。
乜撚野費用

引用:
原帖由 d06m04y2004 於 2017-7-10 02:27 PM 發表

有關國貿工行開戶 ...
我係福田開中銀,用左2粒鐘。

引用:
原帖由 DEFEND 於 2017-7-10 07:46 PM 發表

真看運數,也不一定那銀行快,我上月只用了20分鐘,便完成手續。

引用:
原帖由 jkwoo 於 2017-7-10 07:38 PM 發表

乜撚野費用
費用係用來出糧比員工囉,你返工使唔使出糧呀?

要稅單咁麻煩...都未到時間...邊有人KEEP住上年張稅單架....睇黎要開都係要去農行先得

引用:
原帖由 DEFEND 於 2017-7-10 07:46 PM 發表

我地開戶大概20分鐘內完成,拎籌後等左5分鐘到,算快

引用:
原帖由 big_joe_b 於 2017-7-10 09:33 PM 發表

要稅單咁麻煩...都未到時間...邊有人KEEP住上年張稅單架....睇黎要開都係要去農行先得
係呀,要搵返張稅單出黎都幾麻煩下,不過唔駛出示內地住址證明已經好好...

同一銀行唔同分行做法都會有d出入,唯有大家實戰完再上黎分享下最新消息😉

引用:
原帖由 disclaimer000 於 2017-7-10 08:28 PM 發表

費用係用來出糧比員工囉,你返工使唔使出糧呀?
咪即係共左我d 產

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]