• 瀏覽: 8,861
  • 回覆: 16
各位好,小妹大學畢業2年,一直從事媒體工作。
很想轉行至社福界,今年報名讀social work master 但沒有面試的機會。
是否應該報SW HD 先拿社工牌,以便入行呢?
近日亦有尋找一些社福界的工作,申請了一些活動幹事的工作,惟亦沒有回音。

小妹有心想做社福工作,誠心求教,謝謝!

回覆 引用 TOP

BSW

回覆 引用 TOP

小妹既case好似你咁,degree係business 科,之前一路做開媒體工作,master亦冇回音,最後報左pt hd sw, 諗住一路讀一路試下再報,到時得固然好(希望year1 可以報返),唔得都起碼有個牌有張入場券唔洗曬時間等

P.s 現在在ngo做左一年社福工作

引用:
原帖由 Vicky122 於 2017-7-25 08:00 AM 發表

小妹既case好似你咁,degree係business 科,之前一路做開媒體工作,master亦冇回音,最後報左pt hd sw, 諗住一路讀一路試下再報,到時得固然好(希望year1 可以報返),唔得都起碼有個牌有張入場券唔洗曬時間等

P ...
你9月讀hd嗎?

應該做一排社福界再報
如果唔係無任何background好難入

引用:
原帖由 bowiepy32 於 2017-7-26 02:44 PM 發表

你9月讀hd嗎?
讀呀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 搵食者 於 2017-7-27 08:35 PM 發表

應該做一排社福界再報
同意!
同埋做緊既時候可以見識呢個範疇既野
開眼界

回覆 引用 TOP

你msw係報邊間吖?
我都係商界想轉入社福界,想讀msw所以轉工做社福機構

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 搵食者 於 2017-7-27 08:35 PM 發表

應該做一排社福界再報
搵左成兩個月前線既工作都無消息
請問係咪有大學學歷及工作經驗見前線pw或ww位
反而唔好?

Monicacaca你現在在ngo工作嗎?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bowiepy32 於 2017-9-15 12:11 PM 發表

搵左成兩個月前線既工作都無消息
請問係咪有大學學歷及工作經驗見前線pw或ww位
反而唔好?
我以前都係用degree 報pw
係大既NGO
應該無關係吧

引用:
原帖由 搵食者 於 2017-9-15 01:38 PM 發表

我以前都係用degree 報pw
係大既NGO
應該無關係吧
請問大家係咪都減薪轉行?
我其實寫左減薪 都無回音
好迷茫

回覆 引用 TOP

我都想讀社工 又係無咩經驗 但大家選擇邊間讀?我見得明愛 先有pt hd讀 大家俾d意見

回覆 引用 TOP

有咩讀咩

回覆 引用 TOP

me too,一樣case~

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]