• 瀏覽: 8,160
  • 回覆: 31
請問CT scan已確診肺癌,但未擴散,有以下幾問:

1.  一般如果等政府醫院做手術割取要排幾耐呢?

2.如轉去私家一般又收費多少?

謝謝回覆

熱賣及精選
路過,我在公院排期等咗2個月,pet ct 報告活躍性低。術后切片報告係良性。術前講座有好多人。當時同其他病友講起,有兩位病友只等兩星期。我念他們也許是活躍性高。因我之前做甲狀線癌時報告係活躍性高醫生要我盡快做。我係這樣理解。祝建康!

肺癌只有一二期才可以做手術,只要是切除有腫瘤的部份。一半分上,中,下肺葉三部分,來切除,不會全肺切除,會對心臟不好。政府評估加動手術約2個月,手術費16000蚊。私家20萬左右(以上是剛家父的經歷),希望我資料幫到你

引用:
原帖由 rain321 於 2017-8-10 04:57 PM 發表

肺癌只有一二期才可以做手術,只要是切除有腫瘤的部份。一半分上,中,下肺葉三部分,來切除,不會全肺切除,會對心臟不好。政府評估加動手術約2個月,手術費16000蚊。私家20萬左右(以上是剛家父的經歷),希望我資 ...
多謝回覆,已用預約通約見政府心肺科,但仍未有回覆,要等兩個月....都幾耐,但私家廿萬又好貴,師兄,請問你家父最後用了那途徑?

引用:
原帖由 north 於 2017-8-10 07:57 PM 發表

多謝回覆,已用預約通約見政府心肺科,但仍未有回覆,要等兩個月....都幾耐,但私家廿萬又好貴,師兄,請問你家父最後用了那途徑?
最後等政府排做手術,但太遲了!開刀左發現很多因素同第三期做不到

引用:
原帖由 rain321 於 2017-8-10 09:06 PM 發表

最後等政府排做手術,但太遲了!開刀左發現很多因素同第三期做不到
唔係掛,開咗刀先知做唔到?

引用:
原帖由 north 於 2017-8-10 09:35 PM 發表

唔係掛,開咗刀先知做唔到?
其實醫生有講手術未必成功,叫我地有心理準備,手術做左6個鐘,腫瘤好大切唔到。而家要做化療

引用:
原帖由 rain321 於 2017-8-11 12:29 AM 發表

其實醫生有講手術未必成功,叫我地有心理準備,手術做左6個鐘,腫瘤好大切唔到。而家要做化療
做化療個人會好瘦,等於冇救吧?

引用:
原帖由 歡喜道人再生 於 2017-8-11 12:34 PM 發表

還是提醒一下樓主
手術不成功而用化療這個下下之策,證明西醫這條路已不通。找出另類療法才是希望啊
搵食行遠 D 啦, 點解近期無介紹不需術花電就可擬好癌症的神仙草, 搵唔到羊牯呀?
版主為什麼容許這人在這處搵食。每個 post 都入去叫人用另類療法。

引用:
原帖由 north 於 2017-8-11 01:04 PM 發表

做化療個人會好瘦,等於冇救吧?
只能夠講呢個,所有的治療都要續命不是根治到,只希望療程上唔好有咁多副作用

做CT 係不能確診肺癌的,頂多覺得肺癌機會高而已.相信樓主誤會左

做左全身PET SCAN未? 如果PET SCAN 見到肺癌已經擴散到一個程度就不適合手術.

PET SCAN 係判斷是否手術治療肺癌的必需步驟, 無論私家定政府都要求自費去做, 建議樓主做左PET SCAN 先.

...1231/20000

健康就是財富!

找到你的心之所安了嗎?
呵彌陀佛!拜託:樓上這關係到生命,港大中醫博士林某在癌症講座里已講到,西醫為主,中醫為副。中醫在化療時病者身體太弱,西醫會叫病人看中醫將身體調理好一點,再繼續化療。中醫係冇可能同西醫比既。唔好害人!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]